Hej hallå och välkommen till min helg som visserligen har några timmar kvar men.. vi kör ändå tycker jag! Jag, min fästman och hunden Hazelwing skulle få besök av mina föräldrar och Hazels kennelsyskon Millie Moonglow. Sagt och gjort så körde de upp efter viss tvekan med anledning av däckstrul. 00.56 anlände de vårt hus i nedre Brattland och snart nog var det fredag morgon och alla skulle jobba. Piggt och glatt japp. Vi hann med en snabb frukost och 08.30 tog jag första morgonmötet i bilen på väg mot kontoret. Där det bjöds på skål eftersom framgångar skulle firas. Jo ja tackar! Strax före lunch pep jag upp till Magda som har sin klinik vid Åre torg och som är min go to när det kommer till kiropraktik/naprapati (aaaagh skriver alltid fel på denna) tillsammans med Cecilia Kalla. Världsbäst är de.
När jag kom hem gick vi promenad med hundarna. Fick ett tillfälle med dem när de faktiskt var stilla:
Lagom till kvällen klädde vi upp oss lite lagom till en wine makers dinner på Granen. Det var Budbreak wines som ordnade, och Simone Ravello var på plats. Fem rätter – fem viner. Det var mycket i glasen på alla sätt, mycket taniner och riktigt bra mat. Roligast var pairingen kummel + Barolo. Granen gjorde det riktigt riktigt bra!
Lade cirka alla mina kronor på Topptaxi denna helg för det blev några färder fram och tillbaka. På fredagskvällen kom vi hem lagom till midnatt och kom överens om sovmorgon dagen efter. Hundarna var också införstådda med det så först vid 9.30 promenerade vi mot Krus för att köpa frukostbröd, sedan blev det långfrukost hemma.
Strax före 13 stod nästa taxifärd på tur. Vi skulle ju till Åre Vinfestival som i år hölls på Åregården. Det var rackarns trevligt och allra bäst är det när man faktiskt får en engagerad berättelse om själva vinerna. Ibland blir det överväldigande när respektive agentur som är där representerar många olika vinhus som har en stor range. Det blir fullmatat i huvudet med info. Allra roligast är förstås att upptäcka nytt, men jag blir glad av favoriter jag gillat sedan förut – typ Sybille Kuntz eller Au Bon Climat som gör riktigt bra och stabila viner. Gillar massor. Till dig som väljer vin utifrån etikett, cirka såhär ser deras viner ut på hyllan (kommer oftast på tillfälliga sortimentet):
Här är några andra favoriter jag sprang på (priserna på flaskan är ej korrekta priser, så bortse helt från dem) om du vill kolla upp och matcha mot dina preferenser. Eller det kanske mest är en påminnelse till mig själv.
Chateau de la liquière kostar minst, om du är nyfiken. Det är ett vin utvalt av Johan Lidby och jag tror den finns i fasta sortimentet. Stabil och pålitlig, perfekt lagom-vin som inte är crazy på något sätt.
Pinot noiren från Ken Wright Cellars var trevlig och Spottswoode skulle jag vilja förära en hel kväll. Riktigt bra! Dolcetton var oväntat bra och den skulle jag vilja bli servera en god middag till och sista bilden är en La Spinetta Barolo Campé. Kan absolut tänka mig en La Spinetta-middag också ja tack. Jag och min fästman hade ju the rich life talk i onsdags och vi bestämde att något vi vill lägga pengar på är vin och mat.
Sist ut var en av mina favoriter vars viner jag aldrig köpt hem men gillade starkt redan från förra året: Words & Wine med riktigt roliga spanska viner man blir glad av. Ska absolut beställa hem grejer saker därifrån, ska bara bestämma mig för vad! Förra året beställde jag hem en hel del från Johan Lidbys Son Antem som var riktigt bra. I år blir Vinfestivaleffekten absolut inköp från Words & Wines.
Jag var duktig på att fota av vinerna vi provade i början, men på slutet blev det rörigare så då började jag slarva och nu känner jag att jag behöver GÖRA OM hela proceduren. Här nedan är några guldkorn i alla fall. Pet naten (första bild) var skoj, men ännu skojigare var Desig med tydliga noter av saffran. Matalián var en lätt oxiderad fullträff och Altraroses minns jag som massor av plommon. Mycket, mycket kul och inte så konventionellt.
Strax före 17 lämnade vi vinfestivalen och gick raka vägen mot Max för en milkshake och double cheese och sedan stod Topptaxi åter till tjänst och rullade hem oss mot Brattland, hundpromenad med pannlampa och två avsnitt med Ernsts jul. Sedan var det min tur att stå i köket och laga mat. Händer cirka never men Danny skulle på julbord med jobbet.
Jag hade fiskat upp fina bitar torskrygg från min stora bergstorsk från Vega som syns på denna bild. Det fanns så många moment att vara nervös över. 1: perfekt kokt ris. Det ÄR en konst, särskilt eftersom jag lever med en risnörd. Fick till det rätt okej. 2: perfekt tillagad torsk. Rimma en stund, in i ugn på 125 grader upp till 40 grader och Dannys ord “använd termometer eller gå på feeling”. Använde absolut termometer. 3: skulle göra en brynt smör-såsig grej som jag åt tidigare i veckan. Brynt smör, tunt skuret citrongräs, salladslök, soja, chili, sesamolja, citron. Bad desperat om ungefärliga ratios och det var egentligen under hans värdighet att dela med sig för den perfekta kombination ska man tydligen känna efter men efter mycket tjat fick jag ungefärliga proportioner som jag sedan inte höll mig till i alla fall.
Riset ställde jag på bordet och så plateade jag torsken på tallrik med den brynta smöret innan servering. Det blev vit rioja i glasen, eller en riesling för den som hellre ville det (jag själv). Mina föräldrar satt till bords och sa att det var gott men de är så snälla så vet inte om jag kan lita på det. Inte heller mina egna smaklökar för jag hade ju smakat av allt hundra gånger.
På kvällen kollade vi serier eftersom alla (minus Danny) älskar krim. Kollade de enda två avsnitt av Hotat vittne som finns tillgängliga än så länge och där någonstans var det midnatt och Danny kom hem.
På söndagsmorgonen blev det ännu mera sovmorgon innan jag, mamma och hundarna inventerade skogen och kom hem till framdukad frukost som pappa ordnat. Jag letade fram adventsljusstaken och tände två ljus och så bläddrade vi i Kristofer Franzéns korvbok medan vi åt frukostmackorna och drack många koppar kaffe.
Vid 12-snåret packade mina föräldrar in Millie och sig själva i bilen och så rullade de söderut mot Hälsingland. Jag dammsugade här hemma och Danny styrde lite i Messengertråden som vi har i vår Vinklubb. Fast just nu är det kanske mer en social mat-klubb och vi ses inte jätteofta. Men ikväll är det dags och det blir några mellanrätter med hälleflundra som vi fiskat förrförra sommaren, ren från Jillie och lamm från mammas gård. Kvällen kommer absolut redovisas på instagram och när allt är uppätet och urdrucket kommer jag vara glad för en alkoholfri dag imorgon.
Tänk att man får ha det såhär kul i livet ändå!
2 kommentarer
Verkligen en otrolig vinhelg! Tar gärna ett sånt “gå-på-känsla-recept” på såsen, lät fantastiskt gott.
Hehe ja. Du får tjata på Danny om det. Vad kan gå fel med brynt smör?? Var iaf brynt smör (mer än man tror), jättetunt skivat citrongräs (där man måste ta bort det träiga, dvs skala av hälften). När brynt smör är brynt gå i med citrongräset i 30 sek och sedan salladslöken. Sedan av från plattan och i med soja, sesam, chili, citron. Servera direkt på tallriken, såsen mår inte bra av att hänga runt så att säga.
Ha. Hur var det för ett recept!!!