Betalt samarbete med Örebrokompaniet och Visit Örebro
Vissa ställen tar en med storm. Sävenfors Lodge i Bergslagen är ett sådant ställe. En lodge för de som önskar boende med mat, och ett camp med självhushåll där allt lyxigt redan finns. ”Basvaror” förklarade ägarna och paret Ingunn och Per. Väldigt lyxigt, tänkte jag och noterade pasta av den bättre sorten tillsammans med bra salt och exklusiv vinäger. Dessutom i en miljö som inte alls andas camp med självhushåll. ”Vi har velat skapa ett ställe med allt det vi önskar när vi är gäster”, sa Ingunn.
Jag hade aldrig hört talas om Sävenfors Lodge innan, men deras Instagram gjorde mig nyfiken. Jag kollar alltid upp alla ställen innan jag gör uppdrag för destinationer. Jag vill veta bakgrunden och ha koll. Sävenfors Lodge, och det nya vineriet som det planeras för, imponerade. Och framförallt imponerade Ingunn och Per med sitt värdskap. De tog emot utanför det stora huset redan när vi parkerade bilen och visade runt och delade med sig av sin kunskap. Inte bara till oss, utan även till det andra paret som bodde där samtidigt, och som inledde sin semester med att lugna ner tillvaron med två dygn här innan andra resor tog vid.
Vi åt middag tillsammans, så som man gör på Sävenfors Lodge. Ett slags community table men med lite avstånd så att man också får plats med sina egna samtal – samtidigt som Per kan prata till hela bordet. Han serverar stolt sina viner som går under namnet Grythyttans vin. Vinerna är gjorda på råvaror från de svenska skogarna. Björksav och bär. Vitt, rött, kanske rosé. Och så hjortronvinet till dessert. Både det och det röda var riktiga höjdare. Jag och min kille tog varsitt vinpaket: jag gick all in på Grythyttans vin medan Danny tog ett klassiskt vinpaket med sydeuropeiska viner. Det var intressant att jämföra dem emellan: det traditionella och det nytänkande.
Sävenfors Lodge är som porten till vildmarken. Här finns oändliga grusvägar för den som vill cykla gravel. Per berättar hur en av gästerna cyklade 19 mil gravel på en enda dag. Det andra paret som varvade ner inför semestern tillbringade sin första dag med att paddla SUP längs älven, något man kan göra i flera timmar. Det är samma älv som vi badar i. Svalkar oss i sommarhettan. Simmar bort cykeldammet.
Vi hade precis cyklat fantastiska stigar i Hjulsjö, det ställe som stått på min cykliga bucket list så länge. Hela Bergslagen är full med härliga cykelstigar och Bergslagen Cykling är var du ska hitta infon! Termometern visade 29 grader och det doftade av solvarma barr. Lyckan hade varit fulländad om vi kunnat köpa med oss något från omtalade bageriet Hjulsjö 103 men vi var nog precis lika lyckliga när vi fick cykelfika på Bredsjö ostkafé, som också har kopplingar till Grythyttan på ett vis. Här gör man ost och det du beställer handlar mycket om ost. Ostpaj, ostkaka.. eller bara olika sorters ost.
Men tillbaks till Sävenfors Lodge igen. Här har Ingunn skapat ett fantastiskt paradis. Hennes känsla för inredning går igen i varje rum, och även de rum hon säger att hon inte gjort klart ännu. Här samsas utrustning för jakt och fiske och miljöer för konferens eller ta det lugnt och läsa en bok. När hon tände ljusen till kvällen så tindrade mina ögon
Det här går inte att fånga på bild. Men däremot kan jag föreställa mig känslan till hösten när stormen river där ute. Inför jul med snötäcket som ligger tjockt och kransarna och julljusen. Och så våren med det försiktiga ljuset som ändå kyler och så värmen som väntar där inne. Sävenfors Lodge är en plats för alla årstider, och när vineriet öppnar och vinkaféet för dagsgäster och allt annat som Per planerar för – ja då kommer du defintitivt höra mer om Sävenfors Lodge och Vineri.
6 kommentarer
Såg jätte mysigt ut. Får boka in en workshopn där helt klart. ???? tack för tips visste inte heller att det fanns fast jag bor rätt nära.
/Helen
Ser fantastiskt ut!
det var faktiskt helt otroligt