Under lågkonjunktur ökar försäljningen av halvdyra läppstift eftersom vi vill köpa lyx trots dystra tyder och vi tar oss råd med en skönhetsprodukt för 250 spänn. Det kallas för läppstigtseffekten. Liknande paketering är Isabella Löwengrips Pellegrino-effekten. För henne handlade vuxenlivet att kunna servera Pellegrinovatten till sina vänner på middagar.
Som Sara Rönne introducerar jag dig till Comté-effekten. Det är något med att äta ute som inte lockar jättemycket just nu, i mitt liv. Överlag är servicen för dålig för att jag ska vilja chansa. Jag vill inte betala en tusenlapp för halvtaskig service och mat som förhoppningsvis är bra. Det finns såklart undantag på alla sätt och vis, men slutsatsen är att jag inte längtar ut på middag på samma sätt. Däremot längtar jag väldigt mycket efter goda middagar med vänner, men längtan har flyttat in till människors kök. Hur som helst, ett led i att jag lägger mindre pengar på mat ute – och förflyttar kronorna till mat hemma, är Comté-effekten. För jag ska säga dig att den godaste ost du kan ha på mackan på söndagsfrukosten eller tisdagsfrukost om du så vill, är en skiva Comté. Vi köper Comté i charkdisken, och ber om ett stort block som funkar att hyvla.
Sedan finns ju korv-med-bröd-effekten. Det behöver vara bra korv, gärna lokalt producerad. Med andra ord: korv från t.ex. Jillies framför Scan. Tänk också till på tillbehören: kanske egen coleslaw? Det här är upplevelsemat i sann anda. Korv som grillas över eld i vindskydd, trädgård, någonstans där det passar. Kanske har du med dig liggunderlag så att du kan ligga raklång och lyssna på ingenting. Kostar noll kronor. Perfekt liten upplevelse med stort intryck. Det behöver inte vara så extremt för att det ska vara värt.
En effekt jag tycker väldigt mycket om är förundranseffekten och den finns tillgänglig hela året. Förundran hänger ihop med hälsa så förundranseffekten ger dig chans till förflyttning till det positiva för dina hälsomarkörer. Mina morgonbad ger skjuts till förundranseffekten och det gör även mina sena kvällsturer med pannlampa. Överlag är livet utanför en storstad en bra grej om man vill ha mer förundranseffekt. Fast storstäder kan ha otroliga solnedgångar i och för sig. Vilket också finns på landsbygden.
Vilken effekt har du i ditt liv? Eller vilken effekt ser du till att skapa?
12 kommentarer
Haha! Håller med om både förundrans- och Sara Rönne-effekten. Har hängt på din blogg av och till så länge att jag nu, när jag ska upp till Funäs, använder din blogg för att researcha Sånfjället. Hittade inget, men det är förstås inte hela världen.
För två veckor sedan vandrade jag och badade och levde livet vid Höga kusten med en kompis. Hon tog kort på mig när jag kom nedklivande i lera Skuleskogen och jag sa att drömmen är att se ut som Sara Rönne. Här har du! sa väninnan och jag får nog säga att att jag såg rätt cool ut. Man behöver ju inte jämföra. Såklart. Men det är liksom härligt att du har blivit min förebild i att sänka trösklar för utelivet och att det för mig är viktigt att liksom “vara ute” snarare än enorma expeditioner. Det är jag så glad över!
Tack för den plats du fyller i bloggsfären och i utomhuslivet! Nu ska jag kolla kartan över Sånfjället och packa ryggsäcken med tält och bubblor.
Karolina
Men hallå är detta livets kommentar eller!!! Vill skriva ut, rama in och sätta upp på vägg. Tack!! Och nä, har inte hängt på det fjället – så du får berätta allt. Låter lovande med bubblor i ryggsäcken och allt. Hoppas ni får det ljuvligt!
Gick leden “Sonfjället runt” medurs från Nyvallen. Tältade i Sododalen och så vidare runt tillbaka till Nyvallen. Lätt att lägga till turer till turen, om man vill förlänga. Väl omhändertagen nationalpark med stenade vad och fina vindskydd. Rekommenderas!
http://www.starfishdesign.se/2024/08/vidder-och-vader-sonfjallet.html
bra tips, vill gärna gå den!
Jag tror jag lever för att förundras!! Älskar ruset och tacksamheten det ger!
jag delar den tanken om livet!
Älskar förundranseffekten!
Som småbarnsförälder är det här med korv-med-bröd-effekten viktig. Jag äter inte en j-la skinnfri korv med bröd till, jag gör det inte. Mini-me får gärna men jag ska ha en riktig korv i mitt bröd. Punkt.
Vår ost är parmesan. Vi hyvlar parmesan i tjocka, härliga flarn och piffar allt från pasta till havreris med. Och även den där lilla som vill ha skinnfri grillkorv i brödet vill ha en riktigt bra parmesan. Lovande.
Jag blev så himla sugen på ost nu så jag kan inte ens komma på något annat jag längtar efter. Jo! Middag med er!
”Värt att minnas” var önskat tema för året, även om jag nästan hade hunnit glömma det nu! Det kan vara stort och smått och en del grejer har det blivit, alltid i naturen: en örn satt stilla på isen och lät sig fotas i vintras, jag åkte en ensam skridskotur (på plogad bana) över lunch på min födelsedag, jag såg en räv på en joggingtur i våras osv
Vilket härligt inlägg! Och det här med ost lyfter ju vilken måltid som helst, utomhus eller hemma. Framför allt ostar som Comté.
Jag tror min effekt är liknande din – lägg pengarna på mat som är väl värd pengarna.
Bilderna!! Fina!