När vi var till Funäsfjällen för två veckor sedan så överraskades jag av att det blev en sådan otrolig matresa. Dels alla middagarna på Skoogs, och våfflan på Andersborgs våffelstuga. Men också för att det sista vi gjorde innan vi åkte hem var att passera Jillie ren & vilt för att fylla bilen med kött, och senare frysen här hemma.
Det första vi gjorde när vi köpte hus sommaren 2021 var att köpa ett eldfat som kronjuvel på tomten. Det andra vi gjorde var att köpa en stor frys. Nej men det är rikedom att fylla den med frysta bär, svamp, fyndvaror vi köper till lågt pris när utbudet är stort eller kött från REKO-ring och alla gårdar häromkring – och så kött från vilt, där jag räknar in renkött.
Du som hängt med länge vet att vi köper kött och fisk när vi är på våra roadtrips. Och förstås fyller vi frysen med hälleflundra, torsk och en och annan sej, när vi varit till Norge och fiskat till havs. Min matfilosofi går ut på att köpa mat från människor, där ingår både renskötare och mjölkbönder och äggproducenter.
När vi kom hem från Funäs så lagade vi polpette på renfärs. Tänk dig frikadeller typ. Kokt i renbuljong. Med bränd svartkål och gnocchi och massa riven parmesan. Gott? Gott!
Någon dag senare kom min mormor och morfar och hälsade på och vi lagade renfilé på potatiskaka och den otroliga dödssåsen. Jag kallar den det, för den är dödsgod. Och det är ju lite smått olyckligt att jag valde det namnet till en sås med svamp men hemligheten ligger i att såsen också innehåller gammeldags messmör. Jag älskar den såsen, och den var perfekt till renfilén. Har postat den här för övrigt!
Jag grillade renkorv en dag. Den dagen då vi promenerade i djupsnön till mitt allra bästa vindskydd i Ottsjö som av outgrundlig anledning inte är utmärkt på fjällkartan. Vi glömde korvbröden hemma men det gjorde inget. En riktigt välgrillad korv till fjällutsikt. Rikedom i all sin enkelhet.
En annan gång för några år sedan tog vi med stormköket upp på Middagsvalen och stekte renburgare och lade en generös skiva taleggio mellan bröden också. Nej men hur gott!
Det finns också mycket vi inte lagat ännu, typ det här:
Renskavswok, ostronsås, svamp, bambuskott.
Göra olika saker på stekhäll. Med skav. Renskavspanna låter för övrigt godare än gryta.
Grillad rensadel med benmärgs/rödvinsreduktion. Tillbehören återstår att se.
Blodkorv på renblod eller blodpannkaka.
Asiatisk tjälknöl på rostbiff med chili, vitlök och stjärnanis
Kluvna märgben frasgrillade tillsammans med rostat surdegsbröd.
Fransk fyllig rillette på entrecote. Serveras på gott bröd, kanske med fikon, inlagd rödlök och cornichoner.
Renfärspalt – min killes absolut bästa!
Filé som är caveman-tillagad på glödande kol som serveras med siciliansk sotad sallad.
Tillaga viltskav (som också innehåller lite björnkött) på stekhäll och servera i segt norrländskt tunnbröd, med krispig sallad och stekt svamp? Det blir gott med en kall, fräsch dressing med lingon.
Renmärgsbuljong.
Kanske röka någon bit för att ha som kallskuret.
Köttet från Jillie finns att köpa även här där jag bor. I frysen på Ica Strandbergs ligger både renskav och suovas. När jag gjort samarbeten med Visit Dalarna har vi tillagat renkött från Jillies som är lokalt, eftersom de köper upp renkött från flera samebyar och renarna bryr sig knappast om huruvida fjället ligger i Dalarna eller Härjedalen. Bor du i Stockholm så kan du också känna den där rikedomen från en full frys. I maj levereras köttlådor från Jillie till storstan, klicka på länken för mer info.