Jag har precis kommit hem efter en ”workation” i Värmland. Dagar som är fyllda med sällskap och diskussioner och insikter. Det är härligt, intensivt och högt i tak. Så som det ska vara när man utvecklas.
Vi är ett litet järngäng som inte ses i den här typen av konstellation annat än när det är dags för workation. Den här gången var det Maria från All things green som bjöd in till Valley School House i Ölsdalen, Värmland. En pärla hon hittat via Airbnb och hyrt för både jobb (som content creator för bland annat Adobe) och egen utveckling. Det är sällskapet som gör helheten och förutom Maria så var även Katta och Emilia med. Katta som just nu jobbar med Idre Fjälls framtid och Emilia som är i slutfasen av att skriva en bok och som lanseras i höst!
Bilder från Valley School House i Ölsdalen, Värmland
Dagarna i Valley School House har bestått av långa frukostar med diskussioner, brygghäng med diskussioner, kaffe på altanen med diskussioner och så middagar fullda med diskussioner. Vi har pratat om att när vi säger ja till något så säger vi också nej till något annat, om vikten av att sätta gränser och hur man egentligen gör, om försäljning och paketering, Isabella Löwengrips strategier och hållbarhet. Det är egentligen inte så väsentligt vad som sades utan snarare vad jag tar med mig.
I torsdags tog jag sällskap av Stockholmstrafiken och körde västerut. Jag hade en detaljerad inköpslista som var mitt enda ärende på vägen så för första gången på länge stannade jag på ICA Maxi för storhandling. Maria lagar mat som en gud och stod för menyn för helgen. Det blev både laxcheesecake som tyvärr blev offer för en klassisk ”oj satte jag mig på den?” och knäckig blåbärspaj, bland mycket annat.
Bilder från en bryggkväll med middag, och den där laxcheesecaken som blev platt sen
Inför en sådan här Workation kommer vi alla dit med en frågeställning eller kanske utmaning som vi vill bolla, ifrågasätta eller kanske få fler infallsvinklar på. Men den här gången hade jag ingen egen fundering jag ville få hjälp med. Istället kom jag hem med en känsla av att lyfta lite fler aspekter av det jag gör.
Innehållet på den här bloggen är väldigt kurerat och anpassat och visar inte hela mitt liv, men däremot många höjdpunkter från mitt liv. Jag vill hellre inspirera andra genom vad jag gör snarare än vad jag säger och det går igen i allt från miljö och hälsa till träning och prestation. Vissa frågor känner jag inte så mycket för, till exempel det här med att flyga. Jag har inget flygfritt år, men jag flyger mindre nu än tidigare. Annat engagerar mig desto mer; som medvetna matval och jag tycker att det är helt fel väg att gå att principiellt välja den billigaste maten. Jag vill gärna ha dyrare (och bättre) mat, tack!
Utifrån hållbarhet är det därför mat den aspekt jag vill engagera mig mer i. Jag vill skriva mer om mat och visa hur jag tänker utifrån val av råvaror och maträtter vi lagat. Jag vill ha mer matsvinnskamp och mer äkta vara. Dels för att medvetna val är snällare mot klimatet men också snällare mot våra kroppar. Vi pratar ofta om kalorier, men vi bör nog prata med om kemikalier och hur de påverkar oss genom vårt endokrina system: hormonerna.
Vi förstår det sällan men hormonerna styr mycket i våra liv och i kroppen har vi organ och körtlar som är det endokrina systemet och som påverkar till exempel trötthet, var vi lagrar fett på kroppen, eventuell nedstämdhet och mycket annat.
För mig är det viktigt att äta på så sätt att jag mår bra och jag har lärt mig att förlita mig mer på hur det känns i kroppen än vad en rubrik i tidningen uppmanar mig till. Därför är det så spännande med Ayurveda till exempel, men också att faktiskt testa ost istället för sockerprodukter som energi under långa löppass – även om det kan verka knasigt.
Tiden går alltid lite för snabbt på en Workation och så även denna gång. Vi har hunnit med massor, till exempel att fiska upp en förlovningsring värd en halv förmögenhet från sjön Ölens botten. Det uppstod stort drama när den råkade rulla av Marias finger och sedan studsa över hela bryggan och över kanten ner i sjön. Men ett cyklop senare, och tack till både solsken och en gnistrande stor diamant, så kunde Emilia göra ett dykt och hämta upp den. Det är sådana minnen vi kommer skratta länge åt!
Bad och blåbärsjpaj!
4 kommentarer
Så vackra bilder och tänkvärda ord!
Tack Mikaela!!
Så härligt att vi läsare får följa med på workation :). Jättehärliga bilder och så perfekt att få med sig nya eller djupare insikter i vad man gör och står för. Ha en fin dag 🙂
Tack och detsamma till dig Ulrica!!