I lördags befann jag mig i Varberg ett dygn. Nej men hallå trevligt va! Särskilt när solen var krispig även om vinden ven. Jag promenerade längs vattnet och hade mig. Kände lyckan i hela kroppen. Älskar både hav och fjäll och när väder är mäktigt. Väder är sällan mäktigt i storstäder.
Men dagen gick inte bara ut på att promenera bland vågorna. Häng med på eftermiddagen här:
Sonjas veranda i Tvååker
Jag var på Strömma Farmlodge samma sommar som Marina Evertsson öppnade denna både annorlunda och spektakulära destination, och så lyssnar jag på hennes podcast som hon har tillsammans med Krickelin. Om några år slår hon upp dörrarna till Tullhuset i Varberg, och för något år sedan öppnade hon Sonjas Veranda i Tvååker, strax utanför Varberg. Ett ställe som verkligen är maxat. Man får hålla i sig! Till och med My Feldts Skolberget är som en stunds vila i jämförelse. Sonjas är festligt och roligt och mycket.
Hotell Havanna
Jag och Hazelwing checkade in på Havanna i Varberg, mest med anledning av läget nära både Bränn – som var anledningen till att jag var i Varberg – och havet.
Havanna är en Kubaromantiker och det är festligt med inredning och detaljer som är all in. Man ska tydligen inte missa utbudet av rom eller cigarrer men det har jag missat varje gång jag varit här, vilket visserligen bara är två gånger.
Bar Glou Glou
Bar Glou Glou är som att kliva in i en lite annorlunda värld i hjärtat av Varberg. Det är enkelt, utan krusiduller – en plats för naturliga viner. Här finns inget onödigt, varken i flaskorna eller på tallrikarna. Istället handlar det om ärliga smaker: ost, chark, bröd och konserverade små överraskningar som passar lika bra till ett glas som till ett samtal som drar ut på tiden.
Vi hann med två glas, det var ju Beaujolaistider. Och en bit bröd och en ost. Allt man behöver för en pre dinner.
Bränn pizzeria
Till sist skulle vi äntligen till Bränn. Bränn Pizzeria i Varberg är något helt annat än en vanlig pizzeria. Det här är ett ställe som kombinerar känsla för hantverk med en kärlek för detaljer. Fredrik Johansson, som driver Bränn, har en bakgrund från Michelinkrogen Volt i Stockholm – en erfarenhet som märks i pizzorna han skapar.
Här görs napolitanska pizzor, bakade på surdeg i en vedeldad ugn, med råvaror som är genomtänkta och noggrant utvalda. Jag valde en pizza med syrad grädde som bas – och brysselkål. Menyn är enkel men genomarbetad, och som dessertalternativ finns till exempel Volts sockerkaka eller Pastel de nata – en fin avslutning för den som vill stanna lite längre, gärna med ett glas dessertvin. Jag tror få förstår hur bra det här är!
Bränn är inte bara en pizzeria utan också en vinbar, vilket gör det till en plats att landa på, för både mat och dryck. Stämningen är avslappnad, och du behöver inte boka bord för att slinka in. Det är ett ställe för den som uppskattar god mat, gott vin och det där lilla extra, utan att det blir pretentiöst.
Dagen efter åt vi Vintermiddag på Fyr i Halmstad – ett bättre julbord.