Vi hade födelsedagshelg förra helgen. Firade mig själv i efterskott eftersom min kille kom hem och så. Det var solsken dessutom. Alldeles krispigt höstväder. Vad gör man på en firarhelg nere vid älven i Kläppen/Brattland? Jo detta:
Vem säger nej till fredagsfirande, frågar jag utan att behöva vänta på svar. Leden förbi Vita Renen är perfekt för en after work med stegräknaren på. Det här är en favoritled även om den först bara går uppför och sedan bara går nerför. Men den är fint spångad och flisad.
När vi kom hem åt vi fish tacos. Vi har hela frysen fylld med guld: fisk från Norge bland annat. Vildfiskad förstås, inte överfiskad. Kan inte skryta med särskilt mycket av det andra däremot. Koriander från ICA etc.
Lördag morgon är lika med nybakat bröd, det blev från Krus denna gång. Och förstås Costa Rica-kaffet från Big Lake Coffe. Och du vet väl om Comté-effekten? Det var fullt dukat frukostbord i alla fall!
Sedan skulle vi till fjälls igen och vi hade sikte på Fröå men där var så många bilar och vi ville vara själva så vi åkte till Huså och gick leden upp till Husåberget.
Vi började plocka lingon redan på lördagen, och kom hem sent på eftermiddagen och drack kaffe och åt en bulle från Majas Skafferi samtidigt som vi började lingonrenset och kockan började stöka med middagen. Jag ska berätta mer om lingonen, men vi börjar med middagen:
Det serverades en fyrarätters middag med råraka med löjrom att börja med, tillsammans med en champagne från Météyer som först var lite o-torr i tonen men som blev perfekt till första rätten. Sedan en skaldjurssoppa med pilgrimsmussla och rostat surdegsbröd med konfiterad vitlök. En chardonnay från Jura påbörjades och fick fortsätta till skaldjuren och kompletterades med bilden på sydafrikanen som var wow. Perfekt till räkor, havskräftor som Danny kokt själv och så hummer. Surdegsbaguett, rökt mayo och vanlig mayo. Fäbodsmör från Dalarna. Allt var givetvis uttänkt.
Jag fick ett par skidor i födelsedagspresent, och några fler kokböcker som jag genast vill laga och baka grejer ur. En mycket glad och tacksam människa sitter i soffan och skriver detta.
Och sedan blev det tårta:
Specialbeställt tårta från Majas skafferi: syrlig och krämig var önskemålen för det gillar tydligen jag (spot on beskrivning) och på bilden ovan ser du en moussetårta med hallon, vit choklad och massa syra från havtorn. Otrolig.
Natten efter, när det blev söndag, lastade vi fyrhjuling med hundar och sällskap och åkte ut på hemliga marker för att plocka lingon. Vi kom hem med flera liter och rensningen fortsatte till sent in på kvällen även när gästerna åkt hem. Jag har aldrig varit intresserad av att plocka lingon förut men tyckte tydligen att det var kul just denna dag? Så räkna med palt, ugnspannkaka och köttbullar i höst och vinter. Kanske renskav också. Vad mer äts med lingon?
När vi kom hem rensade vi lingon i vår vilda trädgård med eldknaster och utsikt och solsken. Och sedan avslutades alltsammans med bakad torsk och sandefjordsås och vi sa alla hej då och jag kände mig glad över livet. Det var en fin helg. Och nu snart har ytterligare en helg passerat.