Jag önskar mig en dekadent middag, sa jag till mina vänner som frågade om min födelsedag. Och gärna en solnedgång också, la jag till. Jag har ett minne från en blåsig men otroligt vacker kväll på en fjälltopp i Bydalen och ville gärna upprepa det tillfället: med alldeles för många smörstekta kantareller på lika smörstekt surdegsbröd. Då drack vi en Pinot Noir och somnade i sovsäck under bar himmel och frös lite, men värmde upp oss med varma vattenflaskor. På min födelsedag gick vi upp på Sällsjöfjället som är i ungefär samma område. Kantarellerna var medpackade.
För att komma upp på Sällsjöfjället kör du mot Mårdsundsbodarna. Grusvägen är hemsk, så välj en tålig bil. När du parkerat (kolla appen Min Karta eller Fjällkartan så ser du var lederna går) är det ganska nära trädgränsen eftersom bilvägen går högt. Vi promenerade uppåt en kvart eller så, och kom fram till utsikt och perfekta avsatser för att duka upp en dekadent födelsedagsmiddag till solnedgång.
En annan dag vill jag gå hela leden upp till toppen, och så runt en sväng för att sedan komma ner till Mårdsundsbodarna igen cirka 7-12 km senare. Den här gången skulle vi fokusera på firandet, så vi poppade en flaska bubbel och dukade upp förrätt: chips, smetana, hackad rödlök och Kalixlöjrom. Nej men snälla snacka om bra start!
Mitt sällskap för kvällen var Katta och Katrin, två av mina finaste vänner som jag gärna hänger med bland alla förundran och ett och annat litet äventyr. Katta står bakom de flesta av bilderna, så hon hamnade inte riktigt framför kameran någon gång – och Katrin fräste svampen i massa smör och stod för matlagningen. Jag gjorde mest ingenting förutom att beundra solnedgången och prata om hur fantastiskt alltsammans var.
Lagom till efterrätten klättrade vi lite högre upp på fjället för att få ännu mera solnedgång. Kvällen var så häpnadsväckande vacker så det var svårt att förstå. Förundran upphöjt i hundra.
Om du undrar vad jag gör på bilden ovan så kan jag meddela att jag står och skakar grädde som jag hällt i en plastflaska. Det är det perfekta sättet att få till visplik grädde utomhus. Jag var nämligen ansvarig för tårtan som bestod av kladdkaka köpt på matbutiken, med ett slarvigt lager grädde och toppad med både färska hallon och godishallon. Perfekt avslut på dekadensen!
Det var så otroligt vackert att se fjällvärlden bada i en fin septemberkväll. Vi vandrade ner i de sista ljusstrålarna och körde hem i mörkret. 7 september 2023, tack för allt.
2 kommentarer
Alltså vilken kväll det här var. Fint att se bilderna och läsa din text som beskriver hur dekadent och härlig kväll vi hade. Tack för vi fick fira dig!
Alldeles magiskt vackert. Och sånt fint livsnjut. Hurra och grattis till dig.