Vi körde till besökscentret High Coast Whisky i Höga Kusten häromdagen. Här finns det mesta: restaurangen 63 grader nord, ställplatser för vans, husvagnar och husbilar med servicehus och stor yta för tält. Här finns Höga Kusten glamping. Och förstås finns här whisky. Något jag inte drack men numera dricker. Jag har till och med köpt ett fat som ska ligga och lagras i några år. Tänk vad kunskap gör med sinnet! Kunskap leder till nyfikenhet och intresse.
Glamping Höga Kusten
Direkt vid vattnet, alldeles bredvid High Coast Whisky, står flera glampingtält uppställda. Gräset utanför är grönt och frodigt och i tältet finns ett spel kubb för de som vill. Men vi hinner inte, jag är alldeles för upptagen med att fota bilder på det varma solljuset och några timmar senare går vi och lägger oss med solnedgång som är lika mättad i färg som en inlagd persika. Jag vaknar senare i natten och då är det alldeles rosa, och någon timme senare är himlen lila.
Det är Glamping Höga Kusten som har hand om glampingen, klicka här för mer info. När vi bodde i tältet så ingick enklare frukost på restaurangen 63 grader nord. Ser att det finns andra paket där middagar etc också ingår.
63 grader nord restaurang
Restaurangen är luftig och inbjudande och vi äter både middag och lunch (och även frukost) ute på terassen med utsikt över Ångermanälven. Här är både ljuvligt och hundvänligt. Räkmackan är god och okomplicerad, gjord på ordentligt bra bröd och generöst med räkor. Jag väljer råbiff till huvudrätt och min kille äter torsk. Servisen är uppmärksam och vinerna som rekommenderas till maten passar riktigt bra. Jag får min ekade Chardonnay som följt med mig som sommarfavorit bra länge nu, och till råbiffen rekommenderas jag en riktigt passande pinot. Mariebergs pilsner, som görs av High Coast Whisky, är uppfriskande och riktigt bra till Dannys förrätt. Klart jag tjuvsmakar, vi delar nästan alltid alla rätter och dessutom glasen också.
High Coast Whisky Origins
Whiskyn då? Jo, även om vi hade vår bokade visning dagen efter så beställde vi in två små glas att prova redan på kvällen: High Coast Whisky Origins Älv och Berg. Berg har utsetts till världens bästa whisky i flera internationella tävlingar, men det visste jag inte då. Jag valde Berg till favorit i alla fall, tack varje mjuka toner av torkade aprikoser, söt vanilj och mogna päron.
Origins är serien som hyllar platsen och dess ursprung, men det finns många fler serier och tillfälliga släpp. Dagen efter när vi hade vår visning fick vi prova mer från High Coast Whisky och då fick jag två ytterligare favoriter, men som är så tillfälliga att de knappt går att köpa. The Festival 2023 är en av dem.
Peter guidade oss genom destilleriet med enorm passion och otrolig kunskap. Nej men snälla. Vill gå på allt han arrangerar, och särskilt mycket vill jag gå på whiskyfestivalen nästa sommar och sitta vid lägerelden vid strandkanten och dricka whiskey. Spöregn eller inte, det kommer bli fantastiskt oavsett!
Fatägare High Coast Whisky
Jo jag blev ju så pass välkomnad in i whiskyns värld så att jag köpte ett eget fat. Det lagras här i Bjärtrå på High Coast Whisky. Alla fat som ägs av någon har en fin skylt med namn och ägare. Jag döpte mitt till “kärlek” och har full koll på exakt vilken plats mitt fat förvaras på, och jag kan när som helst beställa ett fatägarprov. Min whisky är förvisso inte redo att buteljeras än på ett tag, men det känns fint att fatet ligger här och blir bättre och bättre.
När man blir fatägare så väljer man vilket fat man vill att det ska lagras på och vilken typ av destillat. Jag valde – till slut – bourbon och orökig whisky. Fast jag är också nyfiken på amerikansk ek, och Danny var inne på inslag av kastanj. Det är mycket som påverkar, men jag tror att mitt val är klassiskt och kommer bli riktigt bra.
Alla fat i med vitt, som du ser nedan, är bourbon.
Här på lagret görs en hel del andra kul saker; bland annat ligger kaffebönor från Lemmelkaffe och lagras för att bli ett kommande spännande samarbete. Och så kan man kolla på otroliga tunnor: fyrkantiga och andra omöjliga tunnbindningar. Tänk vilket hantverk detta är!
Kunskap erövrar verkligen min nyfikenhet och öppnar dörrar till nya intressen. Det finns mycket i whisky som fascinerar och som jag jämför med liknande världar. Här samlas enormt mycket storytelling och ursprungstänk där namnen på olika sorters whisky anspelar på ibland quirky detaljer som i sig blir en historia. T.ex. High Coast Whisky The Fallen Barrel som anspelar på en tunna whisky som trillade ner från hög höjd men som klarade fallet och kunde buteljeras. “It miraculously survived. Enjoy with respect” står det på flaskan.
Här är mer av Peter förresten, whiskyfilosofen jag vill dricka mer whisky med:
Nej men det här var riktigt kul, så jag gör gärna om det. Har massor att lära och en stor smakresa att se fram emot.
Natten innan morgonen då vi åkte hem så ställde vi upp taktältet direkt på strandkanten. Nej men hej front row Ångermanälven!
Jag vaknade vid 06 och smög ut för att fota morgonsolen innan jag kröp upp i tältet igen och sov till 09. Detta var en perfekt plats för sovmorgon, det är ingen kommers på ett whiskydistilleri på morgonen.
Finns det några digitala grupper för tjejer som gillar whisky eller så? Jag vill gå med!
2 kommentarer
Är ni kvar i området tycker jag att ni ska ta er ut några mil till kusten och besöka Rotsidan.
Lite reklam för en bokserie som utspelas rätt mycket i området och älven: https://www.tovealsterdal.se/ Rotvälta är den första.
tack för tips, överhörde några som pratade om just de där böckerna!