Jag är hemma igen, efter att ha varit borta i tio dagar. Arild var vårt första stopp på väg ner till Champagne och sedan stannade vi vår andra natt i Bonn utanför Köln, Tyskland, för att få en bonusdag i Moseldalen innan vi checkade in på vårt slott i Etoges i Frankrike. Det känns som en livstid sedan vi körde söderut, och de senaste tre dagarna har vi kört norrut. 260 mil enkel väg. Dessutom runt 20 mil per dag i Champagne, under totalt 4 dagar. Tom bil ner. Tung bil upp.
Vi har provat många viner, handlat hem ett gäng av dem. Eller så mycket som bilen fick plats med. Så mycket vi hade råd med. Nu är plånboken ganska så tom men vi har massor med lådor Champagne att glädjas över under några år framöver. Så det har varit en väldigt värd resa på alla sätt: för de många upplevelserna under den, för all ny kunskap jag bär med mig och så för alla ögonblick framöver.
Jag ska göra ett inlägg om slottet i Etoges och jag ska göra ett inlägg om alla Champagnehus – och Champagnebönder – som vi besökte. Ni är många som efterfrågat det. Och framförallt vill jag sprida budskapet att Champagne i sig inte är lyxigt. Känslan av att Champagne är lyxigt har skapats. Men i Champagne, där vinstockarna växer under noggrann omsorg från Champagnebönderna, är vägarna dammiga, vinodlarna folkligt empatiska och vardagslivet påminner om vilken mindre by i Sverige som helst. Det är traktorer och prat om vädret. Om hur årets skörd ska bli och om att vara ute på fälten. Det är så jag vill uppleva det när jag öppnar min Champagne hemma. Gott. Inte pompöst. Därför fortsätter jag gärna att dricka Champagne på vardagarna. Ofta till mat. Gärna till fest. Serverad med kontraster.
Jag älskar känslan av att åka bort och sedan sista dagarna längta hem. Trots att det regnar här hemma och är under 10 grader så känns det mysigt att få sitta ner vid köksbordet. Vi har öppnat en flaska Herbert Beaufort Blanc de blancs (kostade under 20 euro) och det var nervöst att snurra runt den i glaset och smaka. Var den lika bra som jag minns den nere i Champagne? Har vi köpt med rätt flaskor hem? Var vi förtrollade av miljön och atmosfären och känslan av att köpa vinflaskor likt lördagsgodis?
Nu väntar de sista dagarna av maj och sedan juni. Jag vill ut på fjället och in i natten. Björkarna här nere i dalen har slagit ut och jag vill förtrollas av energin i luften och ljuset som tar över dygnets alla timmar.
Jag ska skriva om allt det. Och jag ska skriva mer om Champagne. Och ja, flaskan var lika god som jag mindes den 300 mil härifrån. Skål på dig. Öppna en flaska Champagne en kväll när festen känns som allra längst bort. Kanske är det utomhus, kanske hemma vid middagsbordet. Dela ögonblicket med någon du tycker om – och spara det under lång tid framöver.