I stolt annonssamarbete med Leksands Knäckebröd
”Vad är ditt bästa life hack” frågade jag min kille medan jag spelade in stories med honom till Instagram. Vi har en grej tillsammans som vi kallar för ”mat-TV”. Han lagar mat och jag gör stories om det som fylls med både humor och finess och tips på mat och nörderier. Ni som följer mig verkar älska det. Aldrig får jag så många likes och hurrarop som när min kille är mer och passionerat berättar om saker. Som matkemi och annat jag själv aldrig skulle tänkt på.
”Jag vet inte om det är ett life hack men det är ett food hack” svarade han inför telefonkameran. ”Att rosta knäckebröd, det är det enklaste och bästa som finns. Det ger en god och mustigt nötig smak”. Vi rostar nästan alltid knäckebröd i ugnen till frukost. Det har blivit en sådan självklarhet hemma hos oss och jag har glömt bort att det ju är ett food hack som få personer vet om!
Det står två gröna trekantsförpackningar med knäckebröd framför honom och jag fortsätter spela in mat-TV. Han radar upp knäckebröd på en skärbräda i trä och hackar och vispar och rör i en bunke och håller på. Han har fått en idé som han förverkligar och det ser ut att bli gott. Särskilt när han berättar om rökt älg och dessutom öppnar en burk löjrom.
Älgen är skjuten av en lokal jägare och den bästa löjromen jag vet är ett hantverk från Kalix. I de gröna trekantsförpackningarna ligger knäckebröd med råg odlad från lantbruket i Hedemora som Gustaf och Daniel driver med sina respektive familjer. Dessutom ekologiskt. Leksands Knäckebröd är en föregångare bland de välkända matproducenterna att förstå det stora i att köpa mat från människor. Att välja mat som är gjort på riktiga ingredienser. Som kommer från någons mark, någons jord.
”Till förrätt gör jag ett single farm knäckebröd med älgsteksröra toppat med löjrom” säger han till telefonkameran i de stories som du hittar på min Instagram just nu och som jag sparar bland höjdpunkterna för den här knäckebrödsförrätten med älg och löjrom är för god för att missas. Klicka på länken så kommer du dit!
Min kompis Emilia gav ut boken Klimatglädje för ungefär ett år sedan och jag tycker om den positiva drivkraften i att vilja välja hållbarhet som hon förmedlar i den. Ett kapitel handlar om mat och det är i maten jag hämtar min största inspiration till mer medvetenhet. För mig handlar aktiva matval inte om pris utan om att köpa mat från människor. Jag vill back to basics i hur vi odlar eller framställer vår mat och hur vi lagar den. Gustaf och Daniel i Hedemora är ett exempel – eller min jägarexamen som jag tog för två år sedan. Mindre fusk och mer riktighet. Det är min matfilosofi!
6 kommentarer
Men herregud vilket tips!!! Jag är ju ökänd för att rosta prick allt (mamma tyckte jag tog priset när jag bodde hemma och rostade tekakor – if it fits I roast) men det har aldrig slagit mig med knäcke? Testar imorn till frukost med lite tryffelbrie & honung till!
jaaa try it! kan också vara suuuupergott med avokado och anchochili!
Wow! Måste testa!!! Knäckebröd i ugnen, jag älskar mitt surdegsknäcke ❤️
Ja – testa! Så gott!
Fan vad gott, jag får nästan matångestattack och måste ha! Mums.
ja, TESTA!!