Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Halsa
  • Mat & recept

Närodlat i januari: jordärtskocka

  • 28 januari, 2016
  • 24 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Jordärtskocka; denna knepiga lilla knöl som man inte riktigt vet vad man ska göra av men som ändå smakar ljuvligt. Jordärtskockan har en lång säsong eftersom den kan lagras länge under vintern – och den vill jag lyfta idag. Inte bara jag; när jag var hemma hos Jessica häromsistens så skapade vi oss en utmaning – att en gång i månaden laga mat efter säsong på temat “närodlat i köket”. Säsongsmat helt enkelt!

Vi skrev ner alla 12 månaderna – och fyllde på med svensk säsongsmat därefter. Vissa månader kommer bli en fröjd och en dans på rosor där rätter komponeras lekande lätt. Andra månader blir svårare.

Jordärtskocka är en liten knöl som är jobbig att skala men helt klart värd mödan. Jag brukar oftast använda den till soppor och puréer – men att göra ännu en sådan rätt kändes för enkelt för en sådan här utmaning.

Istället fick det bli ett helt nytt experiment. Härligt gott och riktigt busenkelt. Låt mig presentera: en varm vintersallad gjord på jordärtskocka, brysselkål och butternutpumpa – med smulad chevré och strösslad persilja (uteslut chevrén så blir rätten vegansk).

jordärtskocka recept

 

När jag säger att det här är busenkelt att laga så menar jag det verkligen. Kolla nedan bara:

Du behöver:

Jordärtskocka (en rejäl näve)

Brysselkål (en rejäl näve)

Butternutpumpa (en liten)

Olivolja

Flingsalt och pepparkvarn

Persilja

Ev. chevré

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på ca 200 grader.

2. Skala jordärtskockorna och dela på fyra och lägg i en bunke.

3. Skär bort det fula på brysselkålen och lägg i samma bunke som ovan.

4. Skär bort skalet på butternutpumpan och skär köttet i grova bitar och lägg i bunken.

5. Ringla över olivolja och se till så att allting blandas.

6. Strössla över sesamfrön, en nypa flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen – rör om väl.

7. Fördela på plåt.

8. Skjutsa in i ugnen i ca 20 minuter.

9. Lägg upp på fat och strö över grovhackad persilja – och smula över chevré.

jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong

 

> Kika in vad Jessica lagade här!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • hälsoblogg
  • jordärtskocka
  • matblogg
  • närodlat
  • säsongsmat
  • varm vintersallad
  • vegansk
  • vegetariskt
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Halsa
  • Podcast

Vad ska alla andra tycka?

  • 28 januari, 2016
Läs mer
Nästa artikel
  • Halsa
  • Tips till Åre

Film från Åre

  • 29 januari, 2016
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Halsa

Me time

  • 4 februari, 2020
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
24 kommentarer
  1. KikkiSandström skriver:
    30 januari, 2016 kl. 00:11

    Verkar supergott och måste testas helt klart!!! Har nybloggat om ifall lusten kommer före fägringen, eller tvärtom – vad tror du? http://kikkisandstrom.se/lust-och-fagring-stor-fast-tvartom

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      30 januari, 2016 kl. 10:56

      ja prova!

      Svara
  2. Jenny skriver:
    29 januari, 2016 kl. 16:21

    Det där såg fruktansvärt gott ut! Älskar jordärtskocka men det går ju tyvärr knappt att äta då det är rena terrorn för magen!!! Har inte du märkt av några mindre angenäma bieffekter?

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 16:40

      nä, inga

      Svara
  3. Clara Edvinsson skriver:
    29 januari, 2016 kl. 09:02

    Vad kul och spännande med en utmaning tillsammans med en vän, speciellt i det här formatet. Det lär ju bli en riktigt rolig utmaning och kanske inte alltid vara sådant man alltid gör.

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:19

      precis – en bra utmaning!

      Svara
  4. Marina skriver:
    29 januari, 2016 kl. 07:42

    Det finns ominstallation knöliga varianter 😉 dom växer som ogräs så väldigt enkelt att odla, jag vet inte var jag ska ta vägen med min gigantiska odling 😀 Om magen tål det är dom goda råa tunt skivade (mandolinade)i en sallad. Jag öser ner några i potatismoset ibland.

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:20

      smart!

      Svara
  5. Emma skriver:
    29 januari, 2016 kl. 05:29

    Jag ÄLSKAR jordärtsskocka och min favorit är att göra soppa på den, mums!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:20

      ja det är gott!

      Svara
  6. Nellie skriver:
    28 januari, 2016 kl. 23:32

    Jag erkänner att jag undvikit kronärtskocka just för att den är så jobbig att skala. Jag får kanske ge den en chans i alla fall.

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:21

      haha ja testa jordärtskocka!! gott i potatismos också!!

      Svara
  7. Kari skriver:
    28 januari, 2016 kl. 22:45

    Toppenbra recept, det skall jag prova! Själv rostar jag dem och gör soppa.

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:21

      det är jättegott!!

      Svara
  8. Anna (orka mera) skriver:
    28 januari, 2016 kl. 22:00

    Älskar jordärskocka. I soppa, som puré, bland andra rotfrukter i ugnen. Underbart! Fast jobbig att skala som sagt!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:21

      ja att göra puré på den är riktigt gott!!

      Svara
  9. Stina - Stinas tillvaro skriver:
    28 januari, 2016 kl. 21:13

    Mums! Har nog bara ätit jordärtskocka i soppa, borde testa annat också 🙂 Igår blev jag förresten bjuden på butternut-mos, supergott – tips! 😀

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:22

      åh gud så gott!!

      Svara
  10. Mia skriver:
    28 januari, 2016 kl. 20:45

    Jag har aldrig vågat mig på denna lilla knöl…just för att den ser ut som en…eh…knöl. Tillagad ser den dock ljuvlig ut!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:22

      mia – jag utmanar dig: testa att live on the edge. våga köpa jordärtskocka!!

      Svara
  11. Ida skriver:
    28 januari, 2016 kl. 20:25

    Ser så gott ut!
    Dock verkar några kronärtskockor ha puttat bort jordärtskockorna i receptlistan ☺️

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:22

      hahahahahaha tack för att du var så uppmärksam!!

      Svara
  12. Jessica {blinkalilla} skriver:
    28 januari, 2016 kl. 20:08

    Ser väldigt gott ut och lagom komplicerat 😉

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2016 kl. 09:23

      exakt 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA