Jordärtskocka; denna knepiga lilla knöl som man inte riktigt vet vad man ska göra av men som ändå smakar ljuvligt. Jordärtskockan har en lång säsong eftersom den kan lagras länge under vintern – och den vill jag lyfta idag. Inte bara jag; när jag var hemma hos Jessica häromsistens så skapade vi oss en utmaning – att en gång i månaden laga mat efter säsong på temat “närodlat i köket”. Säsongsmat helt enkelt!
Vi skrev ner alla 12 månaderna – och fyllde på med svensk säsongsmat därefter. Vissa månader kommer bli en fröjd och en dans på rosor där rätter komponeras lekande lätt. Andra månader blir svårare.
Jordärtskocka är en liten knöl som är jobbig att skala men helt klart värd mödan. Jag brukar oftast använda den till soppor och puréer – men att göra ännu en sådan rätt kändes för enkelt för en sådan här utmaning.
Istället fick det bli ett helt nytt experiment. Härligt gott och riktigt busenkelt. Låt mig presentera: en varm vintersallad gjord på jordärtskocka, brysselkål och butternutpumpa – med smulad chevré och strösslad persilja (uteslut chevrén så blir rätten vegansk).
När jag säger att det här är busenkelt att laga så menar jag det verkligen. Kolla nedan bara:
Du behöver:
Jordärtskocka (en rejäl näve)
Brysselkål (en rejäl näve)
Butternutpumpa (en liten)
Olivolja
Flingsalt och pepparkvarn
Persilja
Ev. chevré
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på ca 200 grader.
2. Skala jordärtskockorna och dela på fyra och lägg i en bunke.
3. Skär bort det fula på brysselkålen och lägg i samma bunke som ovan.
4. Skär bort skalet på butternutpumpan och skär köttet i grova bitar och lägg i bunken.
5. Ringla över olivolja och se till så att allting blandas.
6. Strössla över sesamfrön, en nypa flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen – rör om väl.
7. Fördela på plåt.
8. Skjutsa in i ugnen i ca 20 minuter.
9. Lägg upp på fat och strö över grovhackad persilja – och smula över chevré.
> Kika in vad Jessica lagade här!
24 kommentarer
Verkar supergott och måste testas helt klart!!! Har nybloggat om ifall lusten kommer före fägringen, eller tvärtom – vad tror du? http://kikkisandstrom.se/lust-och-fagring-stor-fast-tvartom
ja prova!
Det där såg fruktansvärt gott ut! Älskar jordärtskocka men det går ju tyvärr knappt att äta då det är rena terrorn för magen!!! Har inte du märkt av några mindre angenäma bieffekter?
nä, inga
Vad kul och spännande med en utmaning tillsammans med en vän, speciellt i det här formatet. Det lär ju bli en riktigt rolig utmaning och kanske inte alltid vara sådant man alltid gör.
precis – en bra utmaning!
Det finns ominstallation knöliga varianter 😉 dom växer som ogräs så väldigt enkelt att odla, jag vet inte var jag ska ta vägen med min gigantiska odling 😀 Om magen tål det är dom goda råa tunt skivade (mandolinade)i en sallad. Jag öser ner några i potatismoset ibland.
smart!
Jag ÄLSKAR jordärtsskocka och min favorit är att göra soppa på den, mums!
ja det är gott!
Jag erkänner att jag undvikit kronärtskocka just för att den är så jobbig att skala. Jag får kanske ge den en chans i alla fall.
haha ja testa jordärtskocka!! gott i potatismos också!!
Toppenbra recept, det skall jag prova! Själv rostar jag dem och gör soppa.
det är jättegott!!
Älskar jordärskocka. I soppa, som puré, bland andra rotfrukter i ugnen. Underbart! Fast jobbig att skala som sagt!
ja att göra puré på den är riktigt gott!!
Mums! Har nog bara ätit jordärtskocka i soppa, borde testa annat också 🙂 Igår blev jag förresten bjuden på butternut-mos, supergott – tips! 😀
åh gud så gott!!
Jag har aldrig vågat mig på denna lilla knöl…just för att den ser ut som en…eh…knöl. Tillagad ser den dock ljuvlig ut!
mia – jag utmanar dig: testa att live on the edge. våga köpa jordärtskocka!!
Ser så gott ut!
Dock verkar några kronärtskockor ha puttat bort jordärtskockorna i receptlistan ☺️
hahahahahaha tack för att du var så uppmärksam!!
Ser väldigt gott ut och lagom komplicerat 😉
exakt 🙂