Ikväll gjorde jag saffransscones till kvällsfikat. Ja, kvällsfikat! Ni hör ju; hur mysigt som helst! Jag är ingen person som kvällsfikar egentligen, men jag tycker alltid att det låter så mysigt – problemet är bara att jag aldrig är hungrig. Jag äter tre mål mat om dagen och inga mellanmål. Idag blev det alltså kvällsfika istället för middag och lunchen blev istället för frukost. Lite knasigt men värt i slutändan tack vare saffransscones!
Receptet är från Leila Lindholm vilket ofta i sig är en garanti för att man ser fram emot ett lyckat bak!
…
Saffransscones – recept från Leila Lindholm. Du behöver:
Mjölk, saffran, vetemjöl, salt, bakpulver, råsocker, smör, ägg, mandelspån
…
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp 2 dl mjölk med 1 gram saffran och låt svalna
I en bunke, blanda 7.5 dl vetemjöl, 0.5 tsk salt, 1.5 tsk bakpulver och 0.5 dl råsocker
Tärna 125 g smör och nyp ihop med de torra ingredienserna
Blanda i 1 ägg och saffransmjölken och blanda till en deg
Platta ut till två kakor på en plåt, skär ett kryss och nagga
Pensla med ett ägg och strö över mandelspån och råsocker
Grädda i ca 10-15 minuter tills de blir gyllene
Jag åt mina scones med smör och svart vinbärsmarmelad och drack en stor kopp te till. Det var ljuvligt. Jag kan också tänka mig att de utgör en underbar adventsfrukost eller någon dag närmre inpå jul. Eller varför inte bjuda in några vänner till en julig afternoon tea!
Fler av Leila Lindholms recept finns här:
> En matig sallad med belugalinser från boken The fresh foodie
> Fluffiga amerikanska pannkakor
> Kanelsnurror – fantastiskt goda och fina bullar
12 kommentarer
Vad praktiskt att aldrig vara hungrig! Jag är alltid hungrig 🙂 Och kvällsfikar varje dag i någon form! Fast sådär lyxigt med hembakat blir det förstås inte så ofta… Men nu blev jag väldans sugen!
praktiskt men lite tråkigt kanske?
Men så gott! Älskar saffran! Själv bakade jag lussebullar igår. Lika så gott det!!!
åh så härligt!!
Kvällsfika kan verkligen vara hur mysigt som helst <3 Framför allt när nybakat är fixat. Ser ruskigt gott ut =)
ja men verkligen (fast ibland skulle man haft någon annan som bakade och fixade och tände ljus och så)
Mys och gott! Dem dagarna som inte ser ut som alla andra, det är dem jag värdesätter mer och liksom kommer ihåg bättre. Som att kvällsfika, när man aldrig annars gör det.
Ja men precis – jag håller med dig om det!
Åh, måste verkligen baka saffransscones till helgfrullen!
JA!! Det är verkligen lyxscones!
3 mål mat om dagen? Då är jag din raka motsats. Mat var 4e timme är min melodi, annars blir ja otrevlig att umgås med. Kvällsfika är mer regel än undantag här hemma (idag blev det vörtbröd med julskinka och senap) fast det beror kanske på att vi äter kvällsmat med barnen vid 17-tiden och då är jag ju hungrig igen vid nio-tiden. 🙂 Kram
haha ja då är vi olika! 🙂