Julgodis ger lätt ångest. Tänk bara: grädde som blandas med smör, socker och blockchoklad med hög fetthalt. En sådan julpralin sätter ju sig på bilringarna direkt! Men tänka sig, igår gjorde jag nyttigt julgodis! Ja – sådant finns!
Träningstidningar
Det är främst träningstidningarna som inspirerar till julnyttigheter. I senaste Fitness Magazine och Runner´s World hittade jag mycket smarrigt! Även om jag hade hoppats kunna skriva om träning idag, så känns det ändå ganska bra att dela med mig av några bra recept.
Mandelkula med en touch av aprikos
Detta är ett recept som jag modifierat lite. Egentligen heter det kokosrullade frukt- och mandelkulor men jag tyckte att det passade bättre att doppa dem i mörk, mörk choklad istället för att rulla dem i kokos…
Ca 30 st
100g mandel
7-10 torkade aprikoser
3 torkade fikon (vilket jag inte hade hemma)
1/2dl fruktsocker (vilket jag heller inte hade hemma)
1 msk citronsaft
1 äggvita
2 dl kokos att rulla bollarna i – eller mörk choklad att doppa dem i.
Skålla och skala mandel och riv i matberedare (jag valde att mixa den i matberedare med kniv – vilket också funkade bra). Om du inte gjort det, sätt i kniven i matberedaren och lägg i den torkade frukten, sockret, äggvitan och citronsaften. Mixa tills massan “gått ihop” och är tillräckligt blandad. Rosta kokosen och rulla bollarna i den – eller – smält blockchokladen på vattenbad och doppa kulorna!
Frö- och flingruta
Dessa fungerar långt efter julens bäst föredatum. Supergoda och nyttiga (ja, förutom chokladen kanske)!
8 stora eller 16 små
1dl fiberhavregryn
1dl solrosfrön (vilket jag inte hade)
1/2dl hasselnötter
2msk krossat linfrö
1dl torkade aprikoser
finrivet skal från en citron
1-2tsk honung
2 äggvitor
dekoration: 50g mörk choklad, 3msk sesamfrön
Sätt ugnen på 100grader. Mixa ihop allt utom ingredienserna till dekorationen till en jämt blandad massa. Tryck ut på plåt till lite drygt 1cm tjocklek. Grädda i ca 20min. Låt kallna i kylskåp, gärna över natten. Ta ut och skär i bitar innan du brer över chokladen (som du smält). Strö sedan över sesamfrönen.
Jordnötshavrebollar
Ett annat supersmarrigt recept som jag inte provat än är havrebollar där havregrynen blandas med jordnötssmör (köp den på hälsokosten så finns inte alla de där onyttiga tillsatserna vi inte behöver. Alternativt kan du ta en näve jordnötter och mixa själv så blir det till slut en smöraktig massa faktiskt. Det tar lite tid dock men kan vara kul att prova). Sedan tillsätter du lite muskovadsocker, en matsked honung och lite lite mjölk.