Glöm torra klassiska semlor och de hajpade semmelwrapsen. Glöm semmelvåfflor, semmelbaguetter och semmeltårtor. Glöm semlor med kvarg och semlor som är raw food. För här är kanske den allra godaste varianten på semla: semmelkladdkakan.
I semmelkladdkakan får du det godaste från den klassiska semlan: krämigheten och den fyllig mandelmassan – med fluffig grädde på toppen.
Det här är inget nyttigt recept – däremot är det riktigt enkelt och går snabbt att göra och blir magiskt gott. Det är semmeltid en gång per år och då ska semmelvarianten man väljer vara både god och värd. Just därför tycker jag att du ska prova detta!
Recept semmelkladdkaka
Du behöver:
50 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 ½ dl strösocker
3 ägg
2 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Till toppingen:
1 dl mandlar
2 dl vispgrädde
Florsocker
Smör till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
3. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
6. Låt kakan svalna.
7. Hacka mandlarna.
8. Vispa grädden lätt.
9. Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över de hackade mandlarna och pudra över lite florsocker.
Receptet kommer ursprungligen från Kungsörnen
Och du – visst har du provat det goda och enkla receptet på kanelbullekladdkaka?
27 kommentarer
Ok, nu har jag provat och dött en smula, tack för tipset!! Tittade på receptet på Kungsörnens hemsida efteråt och såg att de använt 150 g smör. Jag körde då också på 50 g och det blev ju hur bra som helst. Borde bli rätt flottigt med 150 g?
Ett annat tips till andra semmelfantaster är att smaksätta vispgrädde med kardemumma (typ till fruktsallad, vanlig kladdkaka eller vad som helst). Så gott!
jaså, skrev de 150! jag läste detta recept först på elle och de skrev 50. men såg att de länkade till kungsörnen men dubbelkollade faktiskt aldrig där!! tyckte 50 funkade fint! bra tips med grädden!!
Provade att baka denna igår. Tyvärr blev den inte kladdig men fantastiskt god ändå!! Får nog prova igen…
ja prova på nytt! kanske ta ut den lite tidigare?
Säkert sanslöst god men jag som lchf:are får avstå pga. allt sött. Men på Fettisdag då blir det helt klart semla och då med hetvägg 🙂
Själv bloggar jag om mat igen – Favoriter LCHF – Daniels laxsoppa i min version. Kanske ett tips till dig http://kikkisandstrom.se/favoriter-lchf-daniels-laxsoppa-i-min-version
kanske finns lchf-semla?
Provade denna förra veckan, magiskt god!
kul att du provade!!!
Åh! Efterrätt i helgen!!
Jaa!!
Åh men WOW. Lät såå gott! Måste testa 😀
MUMS! Måste testa!! 🙂
Ja!!
aj. det gjorde nästan ont vad god den såg ut. <33
du får baka!! 😀
Jag hade ju den stora LYCKAN att få vara med och testa denna och jag måste bara jubla lite här – det var typ det godaste jag fikat!
woop woop!
Jag är så sugen på att testa! Har sett den lite överallt sista dagarna. MEN, för det finns ett stort men, jag gillar inte mandelmassa. Inte alls. Inte ens lite. Jag älskar semlor men fyller med nutella, chokladcreme, vaniljcreme, mosade frukter och bär, sylt… ja allt möjligt gott. Men den här… jag får testa helt enkelt. Det finns nog någon som kan tänka sig äta den om jag inte står ut med smaken av madelmassan 😀
om du inte gillar mandelmassa ska du nog inte prova; denna smakar ju som den göttigaste mjukaste delen av semlan MED mandelmassa… 🙂
Jag åt en semmel-macaron häromdagen och det var ett liknande koncept. Ganska sött, och det vill inte säga lite när det kommer från mig.
åh, annorlunda. en sådan vill jag också ha. fast inte supersöt.
Jag gillar inte semlor och brukar käka kanelbulle, dammsugare eller chokladboll ist… Men den här känns lite värd faktiskt. Och man slipper den vidriga bullen! Top!
ja bullen brukar vara en rätt så trist historia
Jag såg den på någon annan blogg igår och nästan dog. Har dregglat sen dess och så kikar jag in här och dregglandet når liksom obeskrivbara höjder. Som semmelälskare av rang dissar jag alla försök till att göra semlor nyttiga och har svårt för variationer på tema. Nutella göre sig icke besvär. Men den här verkar bara vara en fantastisk förädling av originalet. Jag tror jag dör. Jag måste prova!
haha älskar att du är så konservativ!
Men lägg aaav vad gott! Jag är vanligtvis ingen baktjej men vem älskar inte kladdkaka??
denna är bara att röra ihop och ställa in i ugnen. minimalt med “bakning”! win!!!