Att göra egen pesto är enkelt, det är knappt det behövs något recept och det tar inte många minuter att göra. Du kan göra pesto på en massa saker; ruccola eller grönkål eller basilika som enligt det klassiska receptet på pesto.
Pesto är en riktig smaksättare och kan användas på en mängd sätt. Ikväll åt jag pesto gjord på ruccola tillsammans med svart bönpasta. Dessutom hade jag extra mycket vitlök i min pesto, västerbottenost och en riktigt fin olivolja vilket skapade en smaksensation i gommen.
Förutom att använda pesto på pasta kan du även ha pesto på pizzan tillsammans med riktigt god mozzarella. Eller på potatisklyftor som du gratinerar i ugn. Eller bred på kyckling eller lax som du bakar i ugn. Eller som pålägg på surdegsbröd tillsammans med andra tillbehör (mozzarella och kanske parmaskinka) för en riktigt god lunchmacka. Eller mellan lagren på en hamburgare. Eller som smaksättare i en lasagne. Eller som tillbehör till en bit kött eller ja till vad som helst helt enkelt. Pesto är otroligt gott och allra godast är att göra den själv.
Orginalreceptet på pesto innehåller basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök och parmesan. Men jag tycker att du ska prova mitt recept:
I påse ruccola, 1 påse västerbottenost (använd 2/3 av påsen på ett ungefär), 1 liten påse pinjenötter (jag köpte påsen från Risenta), 1 dl olivolja, 2 vitlöksklyftor och salt och peppar. Mixa i matberedare och servera på det sätt du gillar bäst!
Den pesto du inte äter upp kan du förvara i en burk med tätslutande lock. Så har du lite pesto till dagen efter också!
Fler recept med pesto:
> Testa den här ljuvliga pastan med pesto!
> Björklövspesto ska jag testa i vår!
> Detta är inget recept med pesto – men väl en god vegetarisk bönpasta som är barnsligt enkel
12 kommentarer
Mums, låter supergott!
ja men verkligen. måste laga (well, blanda ihop) det snart igen!!
Pesto kan vara det bästa som finns! För snabbmat: Ricotta och spenatfyllda tortellini, massor av bladspenat, stekt kyckling, pesto och creme fraiche. Enkelt och supergott!
åh låter smarr!!
Men SÅ gott! Pesto passar ju faktiskt till det mesta, men min favvo är dock att blanda det med pasta och äta det mad gravad lax.. måste prova det med ditt recept!
lax!! det måste jag testa!!
Pesto är verkligen gott till allt! Nu senast på nyår gjorde jag två supergoda veganpestos som jag bredde ut på smördeg och rullade ihop och skar upp så att det blev pestosmördegssnurror. Hur enkelt som helst och supergott som tilltugg!
åh så gott
Vad lustigt, jag har varit sugen på att göra ärtpesto hela dagen!
åh, ärtpesto är riktigt gott det med! det gjorde jag för några år sedan – och det blev också ett blogginlägg!
Men gu’ så gott med Västerbottensost i och en pepprig ruccola, det ska jag garanterat testa 🙂
ja helt fantastiskt gott!! passade jättebra till bönpastan som liksom tämjde smakerna perfekt!!