Såhär är det: jag gillar inte tomatsås så värst mycket. Ketchup går an, men inte varma tomater eller tomatsås. Den tomatsås som är på pizzan är lite onödig tycker jag – därför gillar jag pizza bianco. Det är alltså pizza med vit sås!
Istället för tomatsås brukar jag ha crème fraîche som sås på pizzan; ibland smaksatt crème fraîche – och ibland helt vanlig naturell.
På dagens pizza hade jag naturell crème fraîche. Sedan strösslade jag över riven mozarella och så hade jag massor av skivad gul lök och några bitar taleggio. Sedan skjutsade jag in det där i ugnen tills det fått färg – och lade på en massa spenat när pizzan var färdig.
Pizzadegen då? Den är också enkel; 50 g jäst som blandas ut med 3 dl ljummet vatten. Häll i en generös nypa flingsalt och 3 msk olja och 6-7 dl vetemjöl. Blanda och knåda till en deg och låt jäsa i ca 30 minuter. Degen räcker till fyra pizzor.
Jag funderar lite på vad jag ska ha för topping till nästa gång? Istället för crème fraîche till sås kan man ju ha någon form av ricottablandning som bas. Tryffel hade varit gott också. Och kanske röd lök. Åh, det finns så mycket gott. Vad är din bästa topping?
> Här gjorde jag “turbopizza” en gång; en pizza bianco med parmaskinka och ruccola. Supergod, snabb och enkel att göra!
18 kommentarer
Jag slår ett slag för laxpizza! Naturell creme fraiche som bas, mozzarellaost, rökt lax, ev. kapris om man gillar det, tunna skivor rödlök. Och så toppa med ruccola och citronskiva. Suveränt gott! 🙂
Det heter pizza bianca! 🙂 Och med mozzarella blir supergott!
Kronärtskockskräm som bas är helt galet gott. Sedan kan man toppa med de godsaker man bäst gillar.
måste testa det där alltså!!
Alltså, den bästa pizzan någonsin har min kompis Charlotta gjort. Sjukt otippad pizzatopping med oliver, vindruvor , pinjenötter och ostkräm – men helt vansinnigt god! http://matrepubliken.se/2012/september/the-portland-pizza.html
oooh, måste kolla in!!
Det där ser helt fantastiskt gott ut!! 🙂
pizza alltså, så himla gott ibland!
Har aldrig testat, men det låter onekligen som en bra grej. Jag är också mer vit än röd i smakerna…
testa – och berätta vad du tycker!!
bra tips, måste också testa =)
ja, prova!!
Jag gillar pesto som alternativ till tomatsås. När det gäller topping tycker jag rödbetor och chevre tillsammans med honung och pinjenötter är en bra kombo. Fast då färskost i botten
åh, låter hur gott som helst!!
Jag brukar göra en ricotta-, spenat- och vitlöks”sås” och på sommaren toppar jag med skivad nektarin, parmesan, massa basilika och balsamicocreme. Kan tänka mig att nektarin går att ersätta med frusen mango nu på vintern.
herrejösses vad gott det där lät!!!!
MMmm ser gott! Jag gillar att ha kronärtskocksbottnar på, grönkål är också gott.
mums!!