Jag åt en fantastiskt god kladdkaka på Sött & Salt i Kristianopel igår vilket påminde mig om de kladdkakemuffins på mandelmjöl jag bakade hemma för någon vecka sedan. Liksom mycket av allt annat bra jag hittar så fick jag tips om just dessa via Pinterest. Det är egentligen inte alls muffins med muffinsformar var den enda typ av form jag hade hemma. Dessutom skulle man haft riktiga bitar av mörk choklad i men detta hade jag inte heller. Och som vanligt när det gäller kladdkakegrejer ska man se upp med att ha dem för länge i ugnen. Jag gjorde fel på alla dessa punkter så det blev snarare goda (men något låga) chokladmuffins än kladdkaka. Men jag tror receptet har potential. Kolla här bara!
Här kommer receptet på glutenfri kladdkaka med mandelmjöl:
- Knappt 2 dl mandelmjöl
- Lite salt
- 2 msk kakao
- 0.5 tsk bakpulver
- Knappt 2 dl socker
- 3 ägg
- 1 tsk vanilj
- Ev lite kaffe om man vill (så som man har i chokladbollar)
- Drygt 1 dl smör (vad det är i gram vet jag inte)
- Ca 200 g mörk choklad
Grädda ca 30 min i ca 175-180 grader (tack för kommentarer!)
Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver. I en kastrull, smält drygt hälften av chokladen och smör. I en annan skål, vispa ihop ägg, socker, vanilj och eventuellt kaffe. Håll långsamt smörblandningen i äggvispet och rör runt. Blanda sedan samma med det torra.
Häll i form och tryck ner resten av chokladen. Grädda i ca 30 min (Obs! Håll utkik!) och låt kallna.
5 kommentarer
Elin & Anna: ja såklart, så är det ju! tack!!
Carina: fast lika lätt att äta 2 bitar ändå… 😉
Amelie: tack!
1 dl smör är ungefär 100 g. Låter jättegott!
Ser ju hur smakigt ut som helst! Men tror att dom menar 350 grader farenheit (ca 180 grader celsius);-)
Ser gott ut!! Och smart att göra i formar.
Om det var ett amerikanskt recept lär det vara 350°F som menas. Alltså cirka 175°C.
Blir nog lite kladdigare så 🙂