Ibland får jag feeling… och vill dyka ner i något nytt lära mig mer. Vin är en av de sakerna som väcker den där nyfikenheten hos mig. I våras bestämde jag mig för att det var dags att bli kompis med riesling, och jag påbörjade jakten på elegant riesling. Jag gick all in med särskilda kupor optimerade för riesling och allt. Är glad över dem, för de är sjukt eleganta och hänger fint på hyllan.
Men nu när hösten rullat in med mustiga färger och mörka kvällar så får riesling vila en stund. Istället lockar något annat: Beaujolais. Jag har sällan druckit beaujolais tidigare, men i höst känns det rätt.
Tack Firefly för bilden, komplett med franska baguetter och allt.
Här är nog min mest franska outfits:
Vad är Beaujolais?
Vi börjar med hur Beaujolais smakar, det är mest kul. Lätt, fruktigt och lekfullt. Det är druvan Gamay som gör det. Gamay ger viner som inte känns för tunga, men som fortfarande kan bjuda på en riktigt härlig struktur och smakrikedom. Smakerna brukar gå åt det röda hållet, tänk hallon, körsbär och ibland en lite kryddig touch.
En del säger att smaken bär toner av skumbanan. Det är med anledning av kolsyrejästningen (macération carbonique) som används här. Metoden innebär att hela druvklasar jäser i slutna tankar utan syre, vilket framhäver vinets fruktiga karaktär och ger en nästan helt tanninfri upplevelse.
Den här stilen gör beaujolais till ett riktigt mångsidigt vin som funkar till både enkla och lite mer smakrika rätter – men också, och kanske framför allt, som ett vin att bara sippa på en höstkväll. Det är också ett av få rödviner som passar till fisk – just tack vare sin milda tanninstruktur.
Trots att Beaujolais, som är en egen vinregion och en del av Bourgogne, så är klimatet och stilen här så egen att det nästan känns som en värld för sig.
Och så var det Beaujolais Nouveau…
En gång om året får beaujolais en liten extra stjärna på himlen. Den tredje torsdagen i november firas “Beaujolais Nouveau Day” världen över – och det är då de allra yngsta beaujolaisvinerna, kända som beaujolais nouveau, släpps. Beaujolais nouveau är ett vin som jästs snabbt och tappas på flaska nästan direkt efter skörden. Resultatet? Ett lätt, friskt och livligt vin som bjuder på en härlig explosion av bärsmaker – men utan att vara komplicerat.
Det här vinet ska drickas ungt, gärna inom några månader efter släppet, och matchas med en avslappnad kväll.
Så boka in nästa torsdag!
2 kommentarer
Vilken trevlig sammanfattning. Lärde mig en del och blev sugen att prova också.
Peppen är stor!