Jag har varit i Stockholm och gjort allt det där jag älskar att göra när jag är i Stockholm: bo på hotell, gå på vinbarer, äta middagar och träffa människor. Jag tycker om att dela upp det; återbesöka gamla favoriter och prova på nytt. Häng med på de senaste dagarna:
Hotell Frantz med riktigt bra hotellfrukost
Jag började min resa till Stockholm med att bo på hotell tillsammans med kollegor i samband med jobb. Säg hej till Hotel Frantz som jag hört en del om, och som gav mig MÅNGA DM:s när jag postade stories på Insta. Man kan säga att Hotel Frantz har en egen hejarklack ja. Många, många som bott där förut som gärna vill komma tillbaka.
Jag förstår dem.
Små men trevliga rum, otrolig frukostservice, härlig atmosfär och ett litet, personligt ställe i en stor, stor värld. Hotel Frantz ligger direkt vid Slussen.
Vi åt middag här, stängde stället kan man säga, och så åt vi långfrukost i flera timmar. Den var riktigt bra. Förutom nivå på äggröra så avgör jag också frukostbetyget baserat på apelsinjuicen. Här var det juice från RÅ. Fanns även kallpressad äppeljuice. Frukosten har för övrigt öppet till 11 och Frantz frukostsignatur är att det alltid finns tårta. Fanns även saffranskladdkaka och massa andra sötsaker.
Just ja: kan verkligen rekommendera desserten på menyn som heter 88an med hasselnötsglass, kolasås och kanderade nötter. Nej men snälla!
Jag hade lyssnat på Billgren Wood som hade sponsrat inslag från Scandic Haymarket och jag såg framför mig en värld av granar och amaryllis eftersom Elsa och Sofia pratade så mycket om hur julgranarna utanför entréen var magiska och gjorde så att man fick kryssa sig in på hotellet och så vidare. Gick således dit, eftersom jag hade fredagsdejt med Lina Skandevall och behövde inte kryssa alls. Hade också sett framför mig ett hav av amaryllis men så var det inte riktigt i verkligheten. Hela förväntansgrejen gjorde att jag blev defluenced. Men jag hade mycket trevligt med Lina ändå.
Cocktailbar Papillon i Stockholm
Jag gick direkt vidare till baren Papillon på Bank Hotel. Kan verkligen rekommendera. Med tydliga vibbar från New York är detta ett ställe jag hade kunnat sitta länge på. Danny tog en Negroni och jag valde en signature cocktail med hjortron. Älskar mindre barer med hovmästare. Älskar också en spridning i ålder, och här samlades alla. Jag ville inte fota själva baren pga mycket människor som nog inte vill vara med på bild men googla Papillon Bank Hotel så ser du hur stiligt det är.
Julbord på Operakällaren
En timme senare skulle vi alla samlas på Operakällaren för den jultradition jag tycker mest om just nu: det stora julbordet. Traditionen har levt i fem år eller så, och började med buffé men har utvecklats till något jag tycker är mycket trevligare. Julbord på tallrik. Älskar det. Det är mycket elegantare! Och ärligt talat har jag inte självdisciplin nog att äta julbord på buffé, då tar jag bara jättemycket lax och så blir alltsammans konstigt.
På Operakällaren ingår givetvis Kalixlöjrom som en viktig del av de första serveringarna och vill man så väljer man till störrom. Det gör vi alltid, tillsammans med Champagne. Vi tar också med detta inslag till kvällen före julafton, i en ny tradition som jag ska utvärdera. Förra året firade jag jul själv, men i år är vi i Hälsingland igen. Kvällen före jul bjuder jag och Danny in till julmiddag med löjrom och Champagne följt av “jul från havet” med vit Rioja – allt för att uppmärksamma vinåret 2023 eftersom vi gjort vinresor till Champagne och Rioja.
Men tillbaka till Operakällaren, såhär såg kvällen ut inklusive stilstudie på min kille:
Dagen efter var det lördag och jag vet inte riktigt vad man ska göra i Stockholm på helgerna eftersom jag inte är så intresserad av brunch eller shopping. Ett varv på Djurgården, Stockholms främsta gratisaktivitet, lockade inte heller, så vi skrotade mest runt hemma i lägenheten. Nästa gång jag är nere över en helg vill jag gärna boka in minst ett museum, så det är en reminder to self.
Arla Unika ostbar & vinbar
På eftermiddagen gick vi förbi Östermalmshallen för att handla ost från Arla Unika, vilket är vår gemensamma favorit. Här finns också en ost- & vinbar som drivs av Arla Unika vilken jag alltid velat stanna till på, men aldrig hunnit med. Vi hann inte nu heller, men jag vill ändå tipsa om den – för dig som vill stanna förbi. Rekommenderar också ostarna. Finns många – prova dig fram till den du gillar.
The Sparrow vinbar
Det var på vinbaren The Sparrow som jag fastnade för fransk Chardonnay, det är lite stiligare än Chardonnay från USA och fantastiskt att ha i glaset en sommardag. Tycker jag då. Jag och Danny träffade Annika och jag bjöd med henne in i bland vit Borgougne. Det är också en trevlig vinvärld. Gärna tillsammans med mat förstås, men Marconamandlar fick bli tilltugg eftersom vi skulle vidare lite senare.
The Sparrow ligger bra till ett stenkast från Stureplan, och är, precis som hotellet, inriktat mot Frankrike. Så välkommen till en lite mer fransk vinbar helt enkelt. Nästa gång vill jag till Cork vinbar som i sin tur fokuserar på Portugal. Vi brukar också gå till Ninja vinbar på Katarina Bangata som också är riktigt trevlig, med massa härliga naturviner.
Farang restaurang
Strax efter 18 hade vi bord på klassikern Farang som alla vi i sällskapet varit till några gånger innan. Som Tam var på allas önskelista när vi beställde in maten, och dessutom krispig gris och sticky pork och lite annat. Danny kikade in i köket och noterade att ingen hade påbrå från Asien och tyckte att den höga närvaron av sötma och den saknade frånvaron av syra berodde på det. För en svensk som inte har ursprungssmakerna i blodådrorna eller vet exakt hur allt ska lira, så märks det inte. Farang är lättcharmat om än lite trubbigt just på grund av det. Lite på samma sätt som jag också uppfattar Surfers.
Vill du ha lite mer autentiskt thai så går du till Pats Place på Söder. Vill du ha väldigt mycket autentiskt kinesiskt så går du till Xiang Yue på Östermalm. Men Farang funkar fint, det är gott och trevligt och framåt kvällen mer uppsluppet och högljutt. Ett tips är drinken på tomatjuice som jag inte vet vad den heter men riktigt god!
Mätta och belåtna, och med några kronor mindre på kontot, så kör vi hemåt Åre igen. Från en restaurangscen till en annan.
Till nästa gång jag är i Stockholm vill jag gå på museum, gärna på teater, jag vill lyssna till symfoniorkester, gå på Cork vinbar och bo eller besöka Hotel Ruth, äta frukost på Villa Dagmar och köpa bröd från Svedjans och en bulle på Ingrids.
1 kommentar