Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Mat & recept

Medvetna matval – hur tänker du?

  • 28 januari, 2017
  • 7 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Jag har väldigt många människor i min närhet som äter på ett medvetet sätt. Alltså på det sätt att man har gjort ett val kring vad man väljer att äta. Vissa är veganer, andra vegetarianer. När det kommer till medvetenhet så är det främst detta som det pratas om i min bekantskapskrets. Det är sällan vi pratar LCHF, 5:2 och annat medvetet ätande – vilket såklart också är ett val man gör. Kanske inte alltid så väldigt medvetet, men ändå.

För egen del äter jag kött ibland. De senaste dagarna har jag gått flera dagar utan att tillaga kött och det slår mig att jag inte kan förstå hur det kan vara ett problem att äta vegetariskt ur det perspektivet att det skulle vara svårt.

Det är enkelt att äta vegetariskt!

Igår till middag rostade jag sötpotatis i ugnen och gjorde en ljummen sallad på tomat, koriander, avokado och stekt halloumi. Nu vet jag ju att det finns olika nivåer av vegetarianism och att just halloumi inte innefattas av alla, men för många är det ett första steg.

På winter workation för några veckor sedan pratade vi om det här med medvetet ätande. Jag har i ett rätt gammal inlägg skrivit att jag tror på att köpa mat från människor. Det finns ingen lämplig definition av detta som jag kan identifiera mig med; mer än att det just är mat från människor. Det vill säga gärna det småskaliga före det storskaliga. Någon föreslog att det skulle handla om en form av “etisk köttätande” att välja kött från vilt eller ekologiskt, alternativt från gårdsbutik. Vi pratade också om det inte alltid miljövänliga att välja fisk framför kött.

Allt det här är på ett sätt problematiskt främst för att det inte är svart eller vitt. Jag tror på egna val; så länge de är medvetna och därmed aktiva.

Hur tänker du kring de matval du gör?

Och apropå vegetarisk mat så föreslår jag några av dessa recept de närmsta dagarna:

Pennegratäng med höstcaponata – kanske till söndagsmiddag när du vill äta något som är väl tillagat

Vit pizza med potatis och palsternacka – recept från en mästerkock som funkar när som (jag föreslår tisdag)

Pastagratäng med saffran – sjukt god!

restaurang grow åre 5M0A9129 restaurang grow åre 5M0A9124

Bilder från Grow som är en snudd på vegetarisk restaurang i Åre (animaliskt protein serveras som tillbehör) på hotellet där jag jobbar.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • vegetarisk mat
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Styrketräning

Den där nöjda känslan!

  • 27 januari, 2017
Läs mer
Nästa artikel
  • Livet med mera

Soligt och alldeles sorgligt

  • 29 januari, 2017
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Fula bananer

  • 10 december, 2016
7 kommentarer
  1. Beautiful Life skriver:
    30 januari, 2017 kl. 20:26

    Hmm, jag försöker vara ganska medveten och gillar också att köpa mat av människor, även om jag inte gör det regelbundet. Äter väldigt lite rött kött och äter ofta vegetariskt utan att jag knappt tänker på det. Kan också känna igen det där som Annie skriver på ett sätt, att om det blir FÖR uppstyrt så sparkar mitt inre bakut och vill göra revolt.

    När jag handlar så väljer jag i första hand ekologiskt, men jag gör ofta en värdering av priset innan jag bestämmer mig helt. I grunden skulle jag vilja välja en annan råvara om jag tex tycker att den ekologiska paprikan är för dyr, men det är inte alltid jag gör så 🙂

    Alla kanske inte kan göra allt, men alla kan göra något brukar jag tänka på 🙂

    /Anna

    Svara
  2. Annie - lättlagat vegokäk skriver:
    29 januari, 2017 kl. 11:03

    Jag är ju vegetarian, men försöker att äta mer och mer veganskt. Men jag gör det i min takt och på mitt sätt. För mig är det viktigt att förknippa mat med positiva känslor. Sätter jag upp för mycket regler slutar det med att jag bara gör dåliga val. Jag strävar efter att vara snäll mot mig själv, min kropp och mot planeten på samma gång. Enklaste sättet att göra det på är att utgå från mat som jag vet är bra för klimatet/kroppen och att sen strössla med sånt som kanske är lite sämre ur det perspektivet vid väl valda tillfällen.

    Maten på Grow var så himla bra! Jag gav mig faktiskt på att återskapa den underbara polentan som vi fick där. Jag blev så inspirerad!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      29 januari, 2017 kl. 11:57

      Ja men du, jag läste det! Fick dessutom nyss receptet från kocken så jag måste göra den här hemma med! 😀 Fattar som sagt inte varför vego skulle vara svårt…

      Svara
  3. Ylva Maria skriver:
    28 januari, 2017 kl. 16:55

    Så himla viktigt att folk börjar i större grad ta till sig kunskap om matproduktion igen. Jag är uppvuxen i renskötseln, och sambon fiskar lax på traditionellt vis (inte odlad lax). Odlad lax är rena katastrofen för det vilda laxen, och fiskodlingarna skapar enorma ekologiska obalanser som är förödande för stor del av de andra vattenlevande djuren… och då pratar vi inte ens om sjukdomarna som den för med sig, och hur den exploderande mängden laxodlingar ger matfisk med lågt näringsinnehåll också för oss människor. De hälsosamma valet att välja fisk istället för kött – nej inte alltid så smart. Och komplexa bilder av ekosystem är svårt att ta in för folk som är långt från oss producenter. Så hurra för mer samtal om matproduktion! Så att folk förstår bättre att fatta rätt beslut utifrån hållbarhet och kvalitet. När det kommer till kött har jag själva varit både vegan och vegetarian i många år, men är själv köttproducent genom renskötseln. När folk som inte har reflekterat över sitt köttätande har ifrågasatt mina val har det blivit så solklart för dem, när jag har förklarat att jag som är så van vid den bästa råvaran och kan garantera att köttet håller kvalitet i alla led – VARFÖR i hela världens namn skulle jag nöja mig med sämre kvalitet på maten än det? (Är inte vegetarian längre, men äter inget köpeskött, bara egenproducerat/jagat/fiskat). Genom att handla i större grad från matproducenter får fler personer tillgång till bättre kvalitet. Ser fram emot att se om du skriver mer om detta ämne! 🙂 I övrigt: tack för en välskriven blogg, som alltid intressanta inlägg.

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      28 januari, 2017 kl. 17:07

      Tack Ylva Maria, mat är svårt eftersom det alltid beror på. Ta det här med eko vs lokalproducerat till exempel; det beror alltid på. Men, man kan komma runt det genom att fatta medvetna beslut när man ställs inför val.

      Svara
  4. Emma H skriver:
    28 januari, 2017 kl. 16:14

    Jag äter extremt medvetet. Det finns inte en pinal jag stoppar i munnen som jag inte vet exakt hur den kommer att påverka mig. Ibland bryr jag mig jättemycket om det, men ibland så blockerar jag ut det och äter sådant som jag definierat som skräp ändå. Idag åt jag en smoothie till frukost som tom den mest härdade hälsoguru skulle ha svårt att trycka i sig. Och nu äter jag semlor till lunch. Man får ju ha lite variation 😉

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      28 januari, 2017 kl. 16:43

      Haha, balans?

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA