Jag minns första gången jag åt en bit banankaka, eller “banana bread” som det heter i Kanada. Bananbröd rätt och slätt. Det finns cirka hur många bra recept på banankaka som helst och jag har bloggat om det tidigare också. Här är ett enkelt recept på bananbröd till exempel!
För några dagar sedan gjorde jag en banankaka med choklad; jag hade två trötta och lite för mogna bananer hemma och tänkte att en banankaka vore ett bra öde för dem.
Sedan stod den där banankakan på köksbänken och tappade lite av sin värdighet; den blev lite torr och trött. Då kom jag på att jag kunde göra fattiga riddare på banankakan – och när jag stod och vispade upp en smet (som även den fick smak av choklad) så kom jag på några fler grejer man också kan göra med bananbröd. Här är fem av dem:
1. Fattiga riddare på bananbröd (som på bilden nedan)
2. Bananbröd med färskost och skivade jordgubbar
3. Rostat bananbröd med god marmelad och lagrad ost
4. Bananbrödskrutonger på fil med bär
5. Stekt banankaka med bär och lättvispad grädde
Banankaka är den perfekta hybriden mellan ett lite sötare bröd och en lite osötare sockerkaka. I Kanada åt vi det som mellanmål och det finns ju att köpa på varenda Starbucks i USA till exempel. En riktigt god banankaka är bäst att äta som den är tycker jag, men varianterna ovan funkar när man tröttnat på det.
Som ni märker så vet jag inte om jag ska kalla det för banankaka eller bananbröd. Vad säger ni?
Förutom det här receptet på bananbröd så kommer här en alternativ variant:
Recept på banankaka med choklad
Du behöver:
200 g mörk choklad
200 g smör
2 bananer
2 dl socker
4 dl vetemjöl
3 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg bakplåtspapper i en brödform
Lägg chokladen i en skål tillsammans med smöret och smält över vattenbad
Vispa smör och socker och vispa fluffigt
Tillsätt äggen ett i taget
Mosa bananerna och rör ner i smeten
Vänd ner vetemjöl och bakpulver
Bred ut halva smeten i formen och skeda ut chokladsmeten – häll sedan på andra halvan av banansmeten
Grädda i en timme
Vill du göra fattiga riddare? Vispa ihop smet på grädde, ägg, vetemjöl och eventuellt lite kakao. Vänd skivor av bananbrödet i smeten och stek i panna!
12 kommentarer
Alltså jag vill med kunna äta vetemjööööl!
haha puss. gör glutenfri?
ser fantastisk ut! Men undrar bara lite lver receptet. Smält smör och choklad, sen vispa det med socker? Och sedan skeda över chokladsmeten? Inget smör och socker i banansmeten då? Eller är jag trött ? men det låter gott ?
hello jessica, nu har jag läst receptet igen och hittar nog inte riktigt vad du menar? man ska ju vispa socker och smör – och sedan vända ner den mosade bananen, då blir det banansmet… 🙂
Åh vd gott! Tänkte precis att en skvätt choklad i kan vara mäktigt också, sen kom det receptet. Detta får det bli till sommarfrukost hemma 🙂
great minds think alike osv…
Smarrigt! Måste testas. Glad för alla tips på vad man kan göra med överblivna bananer. Har hela frysen full!
frysta bananer är ju bra i smoothies! och sådan där bananglass jag aldrig gör…
Jag tycker det verkar så himla gott! man kunde köpa det överallt i USA minns jag men vågade aldrig prova eftersom jag inte gillar banan värst mycket. Men SER ju så smarry ut 😉
ovanlig grej – att inte gilla banan!!
Den ser magisk ut 🙂
mycket gott! 😀