Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Mat & recept

Focaccia med äpple

  • 23 februari, 2016
  • 2 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

REKLAMSAMARBETE MED KIVIKS MUSTERI

Om du serverar mig soppa med en bit focaccia är det nog som så att jag helst äter focaccia med lite soppa. Focaccia är ruskigt gott alltså! Det är ett riktigt saftigt bröd med mycket smak tack vare färska örter – eller som i det recept jag gjorde igår från skånska Kiviks musteri: med äpplen!

Focaccia är riktigt gott till soppa; allra helst med smör och ost om du frågar mig. Focaccia är ett perfekt brytbröd som passar fint på en buffé eller när du lagar mat till många. Det är enkelt att baka eftersom du inte behöver knåda utan direkt kan hälla degen från jäsbunken till plåt.

Det enda du behöver till degen är jäst, salt, vatten och mjöl. När degen är färdigjäst och ligger på plåten (eller i en stor form) så ringlar du över olivolja, skivar några äpplen, strösalar över salt och färska kryddor eller som i mitt fall: hampafrö och pumpakärnor.

Den här degen blir snart en ruskigt god focaccia

Jag tycker att de flesta bröd är enkla att baka men ibland behöver man städa undan på köksbänken eftersom degen ska knådas. Skälet till varför man knådar en deg är för att bilda glutentrådar, som ger brödet dess speciella konsistens (som man kan sakna i glutenfritt bröd). Efter jäsning knådar man degen en andra gång – men inte när du bakar focaccia, då ska degen hällas direkt i formen.

Vill du baka en focaccia som går att brytas isär ska du göra som skåror i brödet innan du gräddar det i ugnen. Men det går fint att skära brödet efteråt också. Är du kreativ så gör du ett fint mönster med äppelskivorna.

Sedan ska brödet gräddas; kanske det enklast momentet av alla. Medan ugnen gör jobbet kan du ta en kopp kaffe och ta det lite lugnt ett tag – eller så gör du den där soppan som du ska servera med brödet. Det finns ju en mängd olika soppor man kan göra.

Om du har en favorit så får du gärna tipsa mig i kommentarsfältet nedan – jag vill gärna fylla på mitt inspoförråd inför framtiden och jag brukar tycka om era tips!

Recept på focaccia med äpple – ett skånskt recept från Kiviks musteri:

Ingredienser till 1 stort bröd:

50 g jäst

7 dl vatten

1,5 liter mjöl (blanda olika sorter – jag använde grovt rågmjöl, linfrö och vetemjöl)

2 tsk salt

 

Till garnering:

Flingsalt

4 äpplen

rosmarin (eller hampafrö och pumpakärnor som jag använde)

ca 0,5 dl rapsolja

 

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke och häll på den fingervarma vätskan, så att jästen löses upp. Tillsätt salt och mjölsorterna och arbeta samman degen (den ska vara rätt lös).

2. Lägg degen på en smord djup plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Fördela ut den jämnt och låt jäsa ca 20 min. Häll över oljan och tryck ner skalade äppelskivor (tunna i halvmånar) i degen.

3. Avsluta med att strö över flingsalt och färsk rosmarin. Grädda i ugn 175 grader i ca 30 min.

 

Detta recept är från Kiviks musteri – skapat av kockarna på Café & Restaurang Kärnhuset; Mattias Skoglund och Madléne Månsson.

Och du, kolla in det här receptet på äppelkanelbullar också!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • focaccia med äpple
  • focaccia recept
  • recept kiviks musteri
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Gravel & stigcykling
  • Halsa

Det snyggaste jag vet

  • 23 februari, 2016
Läs mer
Nästa artikel
  • Halsa
  • Tips till Åre

Vi pratade om vårvintern

  • 24 februari, 2016
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Medvetna matval – hur tänker du?

  • 28 januari, 2017
2 kommentarer
  1. authorJennyemailjenny.bagglundgmail.comurl skriver:
    25 februari, 2016 kl. 18:06

    Såg väldigt gott ut det där! Ok, här är tre av mina favoritsoppor:
    http://www.tasteline.com/Recept/Gron_artsoppa_med_pepparrotsklick
    http://bestofbojan.blogspot.se/2016/02/en-himla-artig-soppa.html
    http://bestofbojan.blogspot.se/2015/10/borsjtj-la-coco-bahia.html

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      25 februari, 2016 kl. 18:08

      TACK!!!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA