REKLAMSAMARBETE MED KIVIKS MUSTERI
Om du serverar mig soppa med en bit focaccia är det nog som så att jag helst äter focaccia med lite soppa. Focaccia är ruskigt gott alltså! Det är ett riktigt saftigt bröd med mycket smak tack vare färska örter – eller som i det recept jag gjorde igår från skånska Kiviks musteri: med äpplen!
Focaccia är riktigt gott till soppa; allra helst med smör och ost om du frågar mig. Focaccia är ett perfekt brytbröd som passar fint på en buffé eller när du lagar mat till många. Det är enkelt att baka eftersom du inte behöver knåda utan direkt kan hälla degen från jäsbunken till plåt.
Det enda du behöver till degen är jäst, salt, vatten och mjöl. När degen är färdigjäst och ligger på plåten (eller i en stor form) så ringlar du över olivolja, skivar några äpplen, strösalar över salt och färska kryddor eller som i mitt fall: hampafrö och pumpakärnor.
Den här degen blir snart en ruskigt god focaccia
Jag tycker att de flesta bröd är enkla att baka men ibland behöver man städa undan på köksbänken eftersom degen ska knådas. Skälet till varför man knådar en deg är för att bilda glutentrådar, som ger brödet dess speciella konsistens (som man kan sakna i glutenfritt bröd). Efter jäsning knådar man degen en andra gång – men inte när du bakar focaccia, då ska degen hällas direkt i formen.
Vill du baka en focaccia som går att brytas isär ska du göra som skåror i brödet innan du gräddar det i ugnen. Men det går fint att skära brödet efteråt också. Är du kreativ så gör du ett fint mönster med äppelskivorna.
Sedan ska brödet gräddas; kanske det enklast momentet av alla. Medan ugnen gör jobbet kan du ta en kopp kaffe och ta det lite lugnt ett tag – eller så gör du den där soppan som du ska servera med brödet. Det finns ju en mängd olika soppor man kan göra.
Om du har en favorit så får du gärna tipsa mig i kommentarsfältet nedan – jag vill gärna fylla på mitt inspoförråd inför framtiden och jag brukar tycka om era tips!
Recept på focaccia med äpple – ett skånskt recept från Kiviks musteri:
Ingredienser till 1 stort bröd:
50 g jäst
7 dl vatten
1,5 liter mjöl (blanda olika sorter – jag använde grovt rågmjöl, linfrö och vetemjöl)
2 tsk salt
Till garnering:
Flingsalt
4 äpplen
rosmarin (eller hampafrö och pumpakärnor som jag använde)
ca 0,5 dl rapsolja
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och häll på den fingervarma vätskan, så att jästen löses upp. Tillsätt salt och mjölsorterna och arbeta samman degen (den ska vara rätt lös).
2. Lägg degen på en smord djup plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Fördela ut den jämnt och låt jäsa ca 20 min. Häll över oljan och tryck ner skalade äppelskivor (tunna i halvmånar) i degen.
3. Avsluta med att strö över flingsalt och färsk rosmarin. Grädda i ugn 175 grader i ca 30 min.
Detta recept är från Kiviks musteri – skapat av kockarna på Café & Restaurang Kärnhuset; Mattias Skoglund och Madléne Månsson.
Och du, kolla in det här receptet på äppelkanelbullar också!
2 kommentarer
Såg väldigt gott ut det där! Ok, här är tre av mina favoritsoppor:
http://www.tasteline.com/Recept/Gron_artsoppa_med_pepparrotsklick
http://bestofbojan.blogspot.se/2016/02/en-himla-artig-soppa.html
http://bestofbojan.blogspot.se/2015/10/borsjtj-la-coco-bahia.html
TACK!!!