Gröt; en riktigt redig frukost som jag inte är ett jättefan av men som återkommer då och då under mina morgnar. Senast häromdagen inför denna praktfulla fjälldag. Men såhär är det: det finns gröt och så finns det gröt. Vilken gröt är det du gör och som du gillar allra bäst?
En favorit de senaste åren i mitt kök är att blanda i ett ägg när jag kokar havregrynsgröt. Ibland använder jag en del mjölk istället för vatten också. Riktigt god gröt som du beställer in på restaurang (typ Nybrogatan 38) är gjord på en del grädde. Att låta mycket energi koka med gröten, ja som typ grädde då, kan vara ett tips om du ska ut och göra något jobbigt – till exempel åka Vasalopp eller springa långpass eller sådant där.
Att ha i en tesked kokosolja kan också vara en god idé för att få till lite mer krämighet; och alla goda egenskaper från kokosoljan som är lite av en mirakelkur.
En skål gröt är inte klar bara för att gröten är färdigkokad. God gröt är god när man också har härlig topping. Som den här gången; ja faktiskt mitt i sommaren när jag toppade gröten med grillad persika!
Häromdagen kokade jag havregrynsgröt på vatten och 1 ägg och 1 tsk kokosolja och vaniljpulver. Toppingen bestod av massor av blåbär, kiwi, banan, pumpakärnor, hampafrön och kakaonibs.
Men åter till frågan: vad är ditt allra godaste recept på gröt?
31 kommentarer
Just nu gillar jag havregrynsgröt som får koka med lite pepparkakskryddor i vattnet. Sen det obligatoriska ägget, annars håller jag mig inte mätt. Till topping tar jag bara rårörda lingon och mjölk.
Annars är banan, kokos och kanel en favorit. Eller ta lite av müslin och koka med, då blir det lite nötter och russin och sånt.
Mitt favoritrecept har en lite kola-aktig smak: koka 1,5 dl havregryn, 2 dl vatten, 1 äggvita, 2 färska klippta dadlar (utan kärna, tack), 1 msk jordnötssmör, 1 krm vaniljpulver & salt till en krämig gröt. Sen brukar jag äta den med halvfrusna blåbär och havremjölk! 😀
gröt som smakar kola!!!! vem kan motstå detta!!??
Jag brukar köra 1 dl havregryn, 2 dl havremjölk och en nypa salt. När det är klart blandar jag i honung i gröten och toppar med kanel, banan, stora blåbär och ännu mer honung! En av mina absoluta favoriter. Blir så krämigt och gott, och matigare på något vis 🙂
jag kan tänka mig att det blir god smak av havremjölken – och gott med honung!!!
Brukar koka 1/2 dl havregryn, lite rågflingor, lite solrosfrön och lite linfrön, en halv banan, hallon och blåbär och 2 dl vatten. Till det kan man ha lite vad man vill som topping. Hemgjort äppelmos funkar alltid men ibland blir det apelsin, kanel och hemkokta lingon. Eller ngt annat som råkar finnas hemma. Sååå gott!
låter gott. jag älskar att gröt engagerar så mycket!!
Min senaste kreation var 1dl havregryn till 1dl vatten, lite (1 msk kanske) amarant mjöl, 1 (över)mogen banan i skivor, en massa kanel och 2 torkade fikon i bitar. Allt kokas samman så att bananen “smälter”.
Toppades med passionsfrukt, mango, jordgubbar, hallon och blåbär. Miam
låter urgott; men berätta om amarantmjöl – vad är det?
På Saltå kvarns hemsida finns ett recept med morot, honung, solrosfrön, russin och havregryn. Så gott. Tror den heter ngt med “morotskaka”.
härligt, låter gott! (minus russin 🙂 )
Nu kör jag overnightsoats och har med mig det till skolan. Tricket där tycker jag är chiafrö, det gör det krämigt och gott. Men på helgen så är min favorit att koka upp vanlig havregrynsgröt med ett ägg, banan och jordnötssmör. Kvarg eller mjölk till, plus färska blåbär och hallon. Och jordnötter, om man är på det humöret. Mums!
mums, det låter som en gröt i min smak!!
Man kanske skulle prova att toppa med hackad mörk choklad, göra en snickersgröt. Det skulle nog sitta finfint som värmande kvällsmål efter en stunds utomhusaktivitet:)
NOW WE’RE TALKING!!!
jag har också gärna i ett ägg i min gröt, och russin för så gjorde alltid min mormor (russinen alltså). Annars så vill jag gärna prova jordnötssmör på gröten, ALLA verkar ju ha det men jag är som vanligt sen på bollen 😉
nötsmör passar till mycket!! 🙂
Min godaste gröt är godast för att den är kryddad med en otrolig mängd barndomsminnen. Det bästa jag vet är helt vanlig havregrynsgröt kokt på vatten, salt och med en rejäl näve russin, serverad med hemgjort äpplemos och mjölk (från mormor) eller mannagrynsgröt med hallonsylt och mjölk (från farmor). Det enklaste är det godaste för mig. 🙂
jag kan förstå storheten i det; om man gillar russin… :-p
Det där måste vara den snyggaste grötuppläggningen jag sett. Min är mer ful, och jag har bara ett recept: Hälften havregryn, hälften rågflingor. Serveras med hackade paranötter, mosad banan och havremjölk. Jätteful men alldeles alldeles underbar…
Till frukost är jag rabiat och vågar mig inte på nya experiment, de tar jag till mellanmål… för jag kan äta gröt hur många gånger som helst på en dag! 🙂
jag vet; du är den största grötomanen jag känner till!!!!
Det här hamnar på att-prova-listan. Min stående favorit på grötfronten är overnight-oats på havregryn, mjölk, mosad banan, kanel och russin. Lätt att fånga i farten på morgonen!
åh, overnight oats! det var länge sedan jag gjorde det!
Till vardags: Rikligt med kokosolja och mosad banan rörs ner i kokad havregrynsgröt. Toppas med kokosflingor eller kokosflakes + nötter. Ägget på sidan om i stilsäker äggkopp. ÄLSKAR!
haha “stilsäker” äggkopp 🙂
Oj nu blev jag sugen på gröt till frukost. Jag kokar havregryn, linfrön och sätter blåbär på. Nu ska jag testa äggvarianten också 🙂 Tack för tipset!
ja, prova!
Jag kokar gröten på enklaste vis med vatten och en nypa salt, men även lite kardemumma. När gröten kokat klart och satt sig lite blandar jag i lite varm mjölk och typ en tesked kokosolja. Min gröttopping är kanske inte så modern en ack så god, kanel och äppelmos.
kardemumma är gott i gröt; ger smak av bulle!
Det där var ju en rubrik som jag inte kunde missa! Jag har själv inget gott grötrecept men återkommer för att få inspiration från kommentarerna.
välkommen tillbaka! 🙂