Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Halsa
  • Mat & recept

Vegetariskt julbord

  • 25 november, 2015
  • 19 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

På fredag ska hela familjen iväg på julbord; en tradition sedan några år tillbaka. Jag har aldrig gått på julbord med mitt jobb och därför blir det ett julbord på restaurang per år och vi försöker boka det så tidigt som möjligt – för få extra mycket jul.

Det allra, allra bästa på julbord är lax tycker jag. Eller, på julbordet på Operakällaren var det kalixlöjromen som var allra bäst…

Helst vill jag ha många sorters lax (inkokt är godast) och ännu bättre blir det om det också finns goda vegetariska alternativ!

På julbordet hemma äter jag gärna mycket vegetariskt. Sill, lax, en bit skinka (helst på vörtbröd med äppelmos på) och några prinskorvar får gärna ta plats på min tallrik – tillsammans med några vegetariska rätter.

När det gäller det vegetariska så har vi inte (ännu) någon rätt som återkommer varje år. Några år hade vi en form av kålrotslåda men det var ingen jättefavorit; jag tyckte att den var lite mastig.

För två år sedan gjorde vi bland annat en paj med broccoli och brysselkål och en god rödkålssallad med apelsin och valnötter – i kommentarerna till inlägget finns några fler tips som låter smarriga!

Till i år vill jag göra en sådan här grönkålspaj – men jag vill också prova några recept ur Hemköps senaste tidning Hemlagat; saffransfalafel och ljummen bovetesallad med äpple till exempel.

En vegetarisk rätt som jag gärna vill ha med på årets julbord är en ljummen sallad på butternutpumpa som är otroligt enkel att göra – och fantastisk god tillsammans med grönkålspajen!

Brukar ni laga vego till julbordet? Vad serverar ni då?

…

 

Ljummen pumpasallad till ditt vegetariska julbord – det här behöver du:

butternutpumpa, dadlar, pekannötter, olja, salt, peppar, citron, persilja

…

 

Såhär gör du:

> Köp hem en butternutpumpa som du kärnar ut och skär bort skalet på. Skiva köttet i bitar (ungefär som stora pommes) och lägg på en plåt.

> Kärna ur ett gäng dadlar och lägg på plåten; till en helt butternutpumpa kan nog runt 15 dadlar bli bra. Eller några fler.

> På plåten strör du också ut 1-2 dl pekannötter.

> Ringla över lite olivolja, strössla över havssalt och dra ett varv med pepparkvarnen – och sätt in i ugnen på runt 180 grader i 20 minuter eller tills butternutpumpan blivit mjuk.

> Plocka ur kärnorna ur ett granatäpple. Jag tycker det är enklast att skära runt granatäpplet med en vass kniv (alltså inte rätt igenom) och sedan vrida varje halva åt varsitt håll (ungefär som när du öppnar en burk). Lägg ena halvan med snittytan nedåt i en skål och slå på skalet med en slev så trillar de flesta kärnorna ut; sedan tycker jag det är enkelt att plocka ut det som är kvar.

> När det som är i ugnen är klart: lägg det på ett fat och strössla över granatäppelkärnorna. Häll pressad saft från 1 citron över – och klipp över en kruka persilja.

vegetariskt julbord IMG_9910vegetariskt julbord IMG_9937vegetariskt julbord IMG_9926

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • butternutpumpa
  • granatäppelkärnor
  • grönkålspaj
  • vegetarisk jul
  • vegetarisk julmat
  • vegetariskt julbord
  • vego
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Halsa
  • Podcast

Sömn – en del av vår hälsa

  • 25 november, 2015
Läs mer
Nästa artikel
  • Halsa
  • Livet med mera

Lagom mycket stress

  • 26 november, 2015
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Halsa

Me time

  • 4 februari, 2020
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
19 kommentarer
  1. Malin skriver:
    27 november, 2015 kl. 20:50

    Förra året införde vi grönkålspaj på julbordet. Den blev så uppskattad och älskad att vi ätit den flera gånger efteråt. I år firar vi jul i Chile och jag vet ärligt talat inte hur det blir med grönkålspajen och därför har vi bestämt oss för att äta den flera gånger innan vi reser. Det gäller att planera in det goda i livet 🙂
    Vi har goda tartletter med spenat och getost, aubergine-sill, rotfruktsgratäng också på julbordet. Så gott! Det är fräscht och så blir jag lagom mätt. Vi har även skinka, korv, köttbullar, sill, lax, revbensspjäll och massa kött med, men jag föredrar det vegetariska.

    Snart är det jul! 😀

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      28 november, 2015 kl. 09:57

      haha smart tänkt!! 😀

      Svara
  2. Kari skriver:
    27 november, 2015 kl. 08:03

    Jag brukar köra grönskålspaj också och så har jag en gratäng med fänkål, tomatkross, citronskal och saffran som blir väldigt julig. Pumpa är ju perfekt till jul – jag gör en sallad på rostad pumpa, rödbetor, svara linser och getost som blir jättevacker.

    Svara
  3. Nellie skriver:
    26 november, 2015 kl. 22:00

    Jag gillar verkligen grönkål och ska absolut testa din grönkålspaj. 🙂 För två år sedan introducerade jag en grönkålssallad på julbordet (fast det var nog mest jag som åt av den). Jag gillar verkligen att få in några vegetariska rätter och gärna sådana som balanserar den mer traditionella julmaten (som jag också gärna äter). Receptet finns här: http://hippoflying.blogspot.se/2013/12/gronkal.html

    Ett annat tips är att servera en apelsinsallad till julgröten, mycket godare än saftsås om du frågar mig.
    http://hippoflying.blogspot.se/2014/12/julmarinerad-apelsinsallad.html

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 23:01

      ja testa den!!

      Svara
  4. Magdalena skriver:
    26 november, 2015 kl. 21:10

    De där saffransfalaflarna kan jag rekommendera! Se bara upp med mängden vatten, blev lite väl blött…

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 23:02

      kul att du redan testat dem!!

      Svara
  5. Evelina - Evelinas Ekologiska skriver:
    26 november, 2015 kl. 19:41

    Salladen ser ju underbart god ut!! Vi äter mycket vegetariskt i familjen så det kommer nog att bli ostpaj, svampomelett, grönkålschips och så någon form av vegetariska köttbullar bland annat 😀 Men den där salladen alltså, något sådant måste det bli i år! Tack för tips <3
    /Evelina – Evelinas Ekologiska

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 23:02

      oj oj så mycket gott!

      Svara
  6. Charlotta Sofia springer och trimmar skriver:
    26 november, 2015 kl. 18:49

    Ja, mitt julbord är ju helvegetariskt eftersom jag är det 🙂 Tyvärr är jag också så himla traditionell av mej (i alla fall när det kommer till julen) och ÄLSKAR julmat, därför har jag inte så mycket spexiga grejer utan mest det gamla vanliga fast utan kött: köttbullar på quornfärs, rödbetssallad, sojakorvar, janssons frestelse utan ansjovis och sånt. Är väldigt sugen på att testa din grönkålspaj dock! 🙂

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 23:02

      haha låter iof gott det med!

      Svara
  7. Emilia skriver:
    26 november, 2015 kl. 13:30

    Vi har en stående vegetarisk rätt på vårt julbord, som Alla längtar efter som typ alltid tar slut. Vi äter den bara på julafton. Det är kikärtspate med kokt broccoli, svampsås och ugnsbakade potatisklyftor med örtkrydda. Helt makalöst gott!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 23:03

      åh vad härligt, har du ett recept?

      Svara
  8. Katta skriver:
    26 november, 2015 kl. 07:43

    Jag hittade massor av inspirerande och vad det verkar, smarriga vegetariska julrecept i Coops senaste kundtidning. Försök lägga vantarna på den, för den var riktigt bra. Massor av gott julgodis/fika också..:)

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 10:13

      Åh, ska kolla!!

      Svara
  9. Maria skriver:
    26 november, 2015 kl. 06:20

    Men vad gott det ser ut! Blir nog till att testa i dagarna. Sjukt pepp på julen i år. På väg hem från Skåne nu där jag bland annat varit och hämtat alla mina julgrejer som varit kvar där i 5(!) år. I år kör jag all in på julen. Med gran och hela paketet.
    Bra tips med granatäpplet. Finns en uppsjö av “instruktionsfilmer” på You tube. Så himla bra att slippa färga hela köket rosa-rött.

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      26 november, 2015 kl. 10:13

      Älskar all in-tänket!!

      Svara
  10. Annie skriver:
    25 november, 2015 kl. 21:37

    Åh, salladen ser ljuvlig ut! Granatäpplen kan ju vara det godaste som finns! Jag brukar göra en julsallad med saffranskokt bulgur, granatäpple, avocado, kikärtor och fetaost. En riktig hit! Dessutom brukar jag göra en västerbottenpaj/gratäng med skivad kokt potatis, timjan och en massa smörstekta kantareller från frysen. Min sillfria gubbröra är numera också en klassiker: hackade kokta ägg, massor av färsk dill och gräslök, lite majonnäs, mängder av riven västerbottenost och litelite gräddfil för att få ihop en röra. Passar här på och tipsar om en lista som jag har satt ihop åt Naturskyddsföreningen: http://smergy.se/tips-artiklar/klimatsmart-vegopepp/15-vegorecept-foer-klimatet/ Verkligen kul att du har börjat skriva mer om mat, det uppskattas verkligen!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      25 november, 2015 kl. 22:43

      åh, låter verkligen hur gott som helst!!! ska kika på din länk – alltid kul med vegorecept! och roligt att du gillar matinläggen, blev uppriktigt förvånad att fler ville ha mer! men kul!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA