Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Halsa
  • Mat & recept

Torsk med sötpotatis

  • 3 november, 2015
  • 16 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Jag skulle äta torsk mycket oftare om det bara lät lite roligare. Torsk liksom, det låter så tråkigt. Och det låter så tråkigt när ett av de bästa tipsen är att tillaga den i ugn med salt och peppar.

Men oj vad gott det blir alltså!

I helgen åt vi ugnsbakad torsk med sötpotatispuré, broccoli, bakad lök och kall crème fraîche-sås med citron. Det var så himla enkelt att göra och så otroligt gott att äta.

Tänk att man ibland kan ha så himla dålig matfantasi, medan man andra dagar bara svänger ihop kalasgoda grejer som om man inte gjort annat.

Jag gillar rena och runda smaker när jag lagar mat och kryddar oftast inte med annat än salt och peppar. Ungefär såhär gjorde jag:

Sötpotatispuré: jag skar sötpotatis i stavar och rostade i ugn med ringlad olja och flingsalt. Sedan mixade jag till puré med en skvätt grädde (för lite tunnare konsistens).

Broccoli: förväll i en minut i sjudande vatten. Slå av vattnet i durkslag och ringla över olivolja och strössla över flingsalt och nymald peppar.

Torsk: lägg en färsk torskfilé i ugnssäker form, dra över några (rätt många) varv med pepparkvarnen och strössla över flingsalt. Ställ in i ugnen, ca 20-25 minuter på 225 grader.

Såsen: blanda creme fraiche med citronsaft, nymald svartpeppar och ett uns flingsalt.

Nu vill jag äta torsk typ alla dagar i veckan. Har du bra tips eller recept med torsk att dela med dig av?

> Godaste torsken har jag ätit på Restaurang Salt på Tylösand, då var den pocherad och serverades med tryffelhollandaise!

laga torsk 2 IMG_7772 laga torsk 2 IMG_7775

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • tillaga torsk
  • torsk i ugn
  • torsk recept
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Gravel & stigcykling
  • Halsa

Vintercykling och Vintervättern

  • 3 november, 2015
Läs mer
Nästa artikel
  • Livet med mera

Jag vill ge er julklappar!

  • 3 november, 2015
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Halsa

Me time

  • 4 februari, 2020
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
16 kommentarer
  1. anneliten skriver:
    9 november, 2015 kl. 15:37

    Och nu har jag provat – blev supergott så tack för inspiration till en god middag!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      9 november, 2015 kl. 16:00

      Kul att du provade!!

      Svara
  2. Maria Elf skriver:
    4 november, 2015 kl. 22:18

    Rimma den i saltlag en stund, stek i smör som nästan är lite brynt. Gör en puré på palsternacka (grädde/mjölk osv) Strössla över knaperstekt bacon och stekta champinjoner. Servera med fräsch sallad, en citronklyfta och ev lite mera brynt smör!
    Vill man glänsa lite så strimla en palsternacka med potatisskalare, fritera dem gyllenbruna i olja och salta lite. Toppa med dessa!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      4 november, 2015 kl. 23:34

      Älskar palsternackspuré!!

      Svara
  3. Johanna skriver:
    4 november, 2015 kl. 10:29

    Jag har en favorit med vit fisk som är rödspättarulader med lufttorkad skinka och kronärtskockskärm – men den kan lika gärna göras med torsk. Då brer du ut kronärtskockscrémen ovanpå fiskfiléen istället för att rulla ihop, och bara lindar skinkan runt om. Supergott! http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2014/02/nyarsloftes-succen.html

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      4 november, 2015 kl. 11:35

      men ÅH vad gott det där lät!! tack för tips, måste prova!!

      Svara
  4. anneliten skriver:
    4 november, 2015 kl. 08:10

    Håller med – torsk låter hur trist som helst, men i din tappning låter det underbart. Ska absolut härma dig 🙂

    Svara
  5. Ida skriver:
    4 november, 2015 kl. 03:33

    Åhh spännande recept. Det ska testas. Tycker också torsk är gott men låter lite tråkigt.

    Svara
  6. Mats skriver:
    4 november, 2015 kl. 01:10

    Enklaste och godaste torsken:
    Ta portionsbitar (filé eller skivor).
    Lägg den helst i saltat vatten en stund (gärna 1 timme) innan den ska tillagas (ca 1/2 dl salt per liter), men om du inte hinner går det bra ändå.
    Koka upp vatten med rikligt med salt (mindre salt om fisken legat i saltvatten innan, annars samma mängd som ovan) samt pepparkorn och gärna något lagerblad.
    När vattnet kokar, lägg i fiskbitarna.
    När vattnet kokar igen, sänk värmen till lägsta möjliga.
    Vänta 5-10 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är.
    Klart.
    Servera med t ex creme fraiche och lime, eller äggsås, eller smält smör och riven pepparrot, eller persiljesås, eller… Såsen blir mindre viktig, men genom att ha ordentligt med salt i vattnet blir fisken mycket fastare och smakrikare.

    Svara
  7. Nellie skriver:
    3 november, 2015 kl. 21:39

    Min svärmor bjuder på sherrysås till torskryggen, en riktigt härlig gräddsås som är magiskt god! Helst äter jag den till pressad potatis så potatisen verkligen suger upp såsen. Jag måste ta reda på hur hon gör den där såsen.

    Svara
  8. Paula skriver:
    3 november, 2015 kl. 21:13

    Älskar torsk, så himla gott! Pappa brukade alltid göra med äggsås till, verkligen en maträtt som präglat min barndom haha. Gillar också att steka den och sedan skira smör och pressa över lite pepparrot och äta med kokt potatis och ärtor. Mums!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      3 november, 2015 kl. 21:40

      torsk med äggsås är en klassiker som jag aldrig ätit faktiskt. måste bli ändring på det!!

      Svara
  9. Helena Elf skriver:
    3 november, 2015 kl. 15:58

    Är oxå nyupptäckt torskfantast! Så gott när man får den sådär perfekt glansig och saftig! Ett tips är att lägga den i saltlag en stund innan, för mera smak. En liter vatten och en dl salt! Då räcker det att peppra sen och hela torsken blir salt!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      3 november, 2015 kl. 16:57

      åh, måste testa! tack helena!!

      Svara
  10. pilla skriver:
    3 november, 2015 kl. 15:45

    Mums! Älskar torsk min favvis mat sedan genom hela livet. Helst med potatismos och lingonsylt till.

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      3 november, 2015 kl. 16:58

      mums!!! fisk och bär, det verkar vara en lyckad kombo!!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA