Vintern är grönkålens högtid; dessa gröna blad som nått en superstatus tack vare dess supereffekter. Grönkålschips är nog en favorit i många hem, men låt mig presentera: grönkålspaj. Ett riktigt enkelt recept dessutom. Kanske en ny grön favorit till julbordet?
Min sambo är från strax utanför Halmstad och där äter man grönkål till jul. Massor av grönkål – om kokas i grädde och sirap. De köper grönkål i stora sopsäckar. Min mamma är från Hälsingland och där har man mest använt grönkål som en grön bädd att lägga skinka på.
Grönkål kan vara lite hårt och trådigt så oavsett vad du gör med grönkålen; se till att dra bort de mjuka “löven” från de tjocka stjälkarna. Det finns färdigskuren grönkål att köpa men här har man inte varit så noga med att ta bort stjälkarna så jag köper hellre vanlig färsk grönkål och “repar” den själv.
Att göra grönkålspaj är enkelt: använd ditt bästa recept på pajdeg och klä en form med den. Förväll den repade och grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten och krama ur den ordentligt och lägg grönkålen på pajskalet. Gör en äggstanning och ha i lite cheddar och häll över grönkålen och grädda i ugn.
Det var förresten otroligt kul att läsa era kommentarer här – att ni ville ha mer mat förvånar mig lite men det var fantastiskt feedback. Och your wish is my command! Lägg fler kommentarer – jag stänger det inlägget den 1 december och sedan skickar jag ut julklappar!
Om du vill ha ett mer grundligt recept på grönkålspaj så kommer det här:
Recept på pajdeg:
Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.
Recept på äggstanning:
Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.
Fler tips och recept med grönkål:
25 kommentarer
Grönkål är ju sååå gott! Gillar du Västerbottensost förresten? I såfall vill jag tipsa dig om att ha det på pajen – supersmarrigt! Recept finns här http://saraborg.blogspot.se/2014/10/paj-med-svartkal-och-vasterbottensost.html?q=paj+svartk%C3%A5l
Jag älskar grönkålspaj till jul! Det är ju lite svårt med vegetarisk julmat så det är klockrent. Man kan trycka ut lite pajdeg i en pepparkaksform (en gran eller nåt) och lägga mitt på pajen när den gräddas för lite extra julfint.
Vilket bra tips!! Tack!
Här köps också grönkål i stora säckar! När jag jobbade på Icas fruktavdelning blev jag helt chockad när jag först såg dessa säckar. Bara; “alltså, ska vi sälja SÄCKAR?!”. Men det gick åt..haha!
Haha kan tänka mig synen!
Grönkål är bäst! Jag brukar köra grönkålspesto. Mums!
åh, det låter nice!
Så gott! Presenterades nyligen för grönkålschips och tyckte det va himla smarrigt. Tror aldrig jag ätit grönkål på annat vis faktiskt. Detta recept låter spännande 🙂
ja du måste testa!!
Grönkålspaj med chevre eller ädelost är också supergott! Lr i pastagratänger, lite som man kan kasta ner en näve spenat! Jag skördar fortfarande, men är nog bäst att skörda klart innan de täcks av allt för mkt snö 🙂
MUMS!
Den ser smarrig ut 🙂
För några år sedan gjorde jag mini pajer på grönkål och ädelost till julafton. Tror att det var valnötter på också!
åh låter riktigt charmigt!!
Jag gjorde en liknande paj igår men jag hade i grönkål, soltorkade tomater, vitlök, äggstanning och riven mozzarella. Så gott!
åh låter sjukt gott
Något jag uppskattar är nä du lägger upp en bucket list, alltid massor av inspiration till mina egna, fortsätt gärna med det 🙂 I övrigt älskar jag tips när du är på olika resor, allt från bra restauranger till trevlig shopping. Får också erkänna att det r´är väldigt underhållande med “min dag inlägg”. Sedan gillar jag verkligen din kombination av livets olika “njutningar” och hur du belyser vikten av att lite av allt ger livskvalitet!
tack cindy, ska fortsätta på det spåret!!! 😀
Den där pajen måste jag testa! Såg ju supergott ut!
ja det måste du!! 😀
Va? Finns det människor som firar jul utan grönkål??? Hos både mina föräldrar och min egen lilla familj har grönkålssoppa, gjord på grönkål, buljong & ett pocherat ägg, varit ett obligatoriskt inslag på kvällen. Liksom fänkålsalladen och rödkålen på julbordet.
Ingen jul utan kål!
jag vet man tror ju knappt det är sant :p
Alltså, jag ä l s k a r grönkål! Det kan vara ett av våra mest underskattade livsmedel! SÅ gott!! Alltid! 🙂
klart underskattat, håller med!
Det lät ju toppengott!
ja prova!!!