Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Halsa
  • Mat & recept

Grönkålspaj – recept

  • 17 november, 2015
  • 25 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
2

Vintern är grönkålens högtid; dessa gröna blad som nått en superstatus tack vare dess supereffekter. Grönkålschips är nog en favorit i många hem, men låt mig presentera: grönkålspaj. Ett riktigt enkelt recept dessutom. Kanske en ny grön favorit till julbordet?

Min sambo är från strax utanför Halmstad och där äter man grönkål till jul. Massor av grönkål – om kokas i grädde och sirap. De köper grönkål i stora sopsäckar. Min mamma är från Hälsingland och där har man mest använt grönkål som en grön bädd att lägga skinka på.

Grönkål kan vara lite hårt och trådigt så oavsett vad du gör med grönkålen; se till att dra bort de mjuka “löven” från de tjocka stjälkarna. Det finns färdigskuren grönkål att köpa men här har man inte varit så noga med att ta bort stjälkarna så jag köper hellre vanlig färsk grönkål och “repar” den själv.

Att göra grönkålspaj är enkelt: använd ditt bästa recept på pajdeg och klä en form med den. Förväll den repade och grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten och krama ur den ordentligt och lägg grönkålen på pajskalet. Gör en äggstanning och ha i lite cheddar och häll över grönkålen och grädda i ugn.

Det var förresten otroligt kul att läsa era kommentarer här – att ni ville ha mer mat förvånar mig lite men det var fantastiskt feedback. Och your wish is my command! Lägg fler kommentarer – jag stänger det inlägget den 1 december och sedan skickar jag ut julklappar!

Om du vill ha ett mer grundligt recept på grönkålspaj så kommer det här:

Recept på pajdeg:

Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.

Recept på äggstanning:

Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.

grönkålspaj IMG_9770 grönkålspaj IMG_9791 grönkålspaj IMG_9804 grönkålspaj IMG_9809

Fler tips och recept med grönkål:

> Smoothie med grönkål

> Kale chips – grönkålschips

> Apropå chips: gör dessa!

Total
2
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 2
Relaterade ämnen
  • grönkål
  • grönkålschips
  • grönkålspaj
  • recept äggstanning
  • recept grönkålschips
  • recept grönkålspaj
  • recept pajdeg
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Resor

Dina bästa Londontips!

  • 16 november, 2015
Läs mer
Nästa artikel
  • Livet med mera
  • Podcast

Vinterns skönaste underställ

  • 18 november, 2015
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Halsa

Me time

  • 4 februari, 2020
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
25 kommentarer
  1. Sara Borg skriver:
    19 november, 2015 kl. 07:57

    Grönkål är ju sååå gott! Gillar du Västerbottensost förresten? I såfall vill jag tipsa dig om att ha det på pajen – supersmarrigt! Recept finns här http://saraborg.blogspot.se/2014/10/paj-med-svartkal-och-vasterbottensost.html?q=paj+svartk%C3%A5l

    Svara
  2. Kari skriver:
    18 november, 2015 kl. 23:06

    Jag älskar grönkålspaj till jul! Det är ju lite svårt med vegetarisk julmat så det är klockrent. Man kan trycka ut lite pajdeg i en pepparkaksform (en gran eller nåt) och lägga mitt på pajen när den gräddas för lite extra julfint.

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      18 november, 2015 kl. 23:06

      Vilket bra tips!! Tack!

      Svara
  3. Erika skriver:
    18 november, 2015 kl. 17:06

    Här köps också grönkål i stora säckar! När jag jobbade på Icas fruktavdelning blev jag helt chockad när jag först såg dessa säckar. Bara; “alltså, ska vi sälja SÄCKAR?!”. Men det gick åt..haha!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      18 november, 2015 kl. 17:07

      Haha kan tänka mig synen!

      Svara
  4. Pamela skriver:
    18 november, 2015 kl. 10:41

    Grönkål är bäst! Jag brukar köra grönkålspesto. Mums!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      18 november, 2015 kl. 12:08

      åh, det låter nice!

      Svara
  5. Stina - Tillvaron.se skriver:
    17 november, 2015 kl. 22:13

    Så gott! Presenterades nyligen för grönkålschips och tyckte det va himla smarrigt. Tror aldrig jag ätit grönkål på annat vis faktiskt. Detta recept låter spännande 🙂

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 22:25

      ja du måste testa!!

      Svara
  6. Karin skriver:
    17 november, 2015 kl. 21:33

    Grönkålspaj med chevre eller ädelost är också supergott! Lr i pastagratänger, lite som man kan kasta ner en näve spenat! Jag skördar fortfarande, men är nog bäst att skörda klart innan de täcks av allt för mkt snö 🙂

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 22:26

      MUMS!

      Svara
  7. Cecilia skriver:
    17 november, 2015 kl. 21:22

    Den ser smarrig ut 🙂
    För några år sedan gjorde jag mini pajer på grönkål och ädelost till julafton. Tror att det var valnötter på också!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 22:26

      åh låter riktigt charmigt!!

      Svara
  8. Jessan skriver:
    17 november, 2015 kl. 20:29

    Jag gjorde en liknande paj igår men jag hade i grönkål, soltorkade tomater, vitlök, äggstanning och riven mozzarella. Så gott!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:01

      åh låter sjukt gott

      Svara
  9. Cindy skriver:
    17 november, 2015 kl. 20:20

    Något jag uppskattar är nä du lägger upp en bucket list, alltid massor av inspiration till mina egna, fortsätt gärna med det 🙂 I övrigt älskar jag tips när du är på olika resor, allt från bra restauranger till trevlig shopping. Får också erkänna att det r´är väldigt underhållande med “min dag inlägg”. Sedan gillar jag verkligen din kombination av livets olika “njutningar” och hur du belyser vikten av att lite av allt ger livskvalitet!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:01

      tack cindy, ska fortsätta på det spåret!!! 😀

      Svara
  10. Camilla skriver:
    17 november, 2015 kl. 19:42

    Den där pajen måste jag testa! Såg ju supergott ut!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:03

      ja det måste du!! 😀

      Svara
  11. EmmaS skriver:
    17 november, 2015 kl. 18:29

    Va? Finns det människor som firar jul utan grönkål??? Hos både mina föräldrar och min egen lilla familj har grönkålssoppa, gjord på grönkål, buljong & ett pocherat ägg, varit ett obligatoriskt inslag på kvällen. Liksom fänkålsalladen och rödkålen på julbordet.

    Ingen jul utan kål!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:04

      jag vet man tror ju knappt det är sant :p

      Svara
  12. Alexandra - starkochglad skriver:
    17 november, 2015 kl. 17:38

    Alltså, jag ä l s k a r grönkål! Det kan vara ett av våra mest underskattade livsmedel! SÅ gott!! Alltid! 🙂

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:04

      klart underskattat, håller med!

      Svara
  13. Tina skriver:
    17 november, 2015 kl. 17:34

    Det lät ju toppengott!

    Svara
    1. traningsgladje skriver:
      17 november, 2015 kl. 21:04

      ja prova!!!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA