På lördag är det kanelbullens dag och vi lär väl bli bombarderade med det typ idag och imorgon. Jag är redan färdigbakad och klar – jag har gjort världens godaste kanel- och kardemummabullar. Inte runda utan mer som bullknyten. Jag är världsbra på bullar, men bakar typ varannat år. Kanske lika bra det, annars skulle jag äta bullar varje dag.
Mina bullknyten med härlig fyllning och lyxig deg ska jag bjuda på lite varstans, jag har packat in dem i bilen tillsammans med landsvägscykel och löparskor och femtioelva ombyten. Jag ska ju iväg på träningshelg!
Det recept jag använder kommer från bakguden Leila. Finns det något recept från henne som inte blir bra! Det är all in med både vetemjöl, socker och smör – och det är dessutom grädde i degen. Men så är det också kanelbullens dag en gång per år, och jag bakar som sagt vartannat. Om det nu skulle spela någon roll. Ska man äta bullar så ska de tamejtusan vara de bästa! (Bullarna från Feldts bageri och från Fabrique är också de bästa)
Såhär gör du Leilas kanelbullar (16 st):
> Smula ner 1 paket jäst i en bunke och lös den med 2 dl kall mjölk, 1 dl grädde, 1.5 dl strösocker, en nypa salt, 100 gram mjukt smör och 1 ägg.
> Tillsätt lite vetemjöl i taget – totalt ca 11 dl – och arbeta samman. Knåda ca 20 minuter i maskin eller ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda degen för hand. Du kommer märka att degen har en härlig och fast konsistens – den är lättarbetad.
> Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
> Sätt ugnen på 200 grader.
> Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
> Bred på generöst med smör, råsocker och kanel – blandat med frön frön vaniljstång (om du har).
> Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
> Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
> Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
> Pensla bullarna med uppvispat ägg.
> Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
> Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.
[insert][/insert][insert][/insert][insert][/insert][insert][/insert][insert][/insert][insert][/insert]
15 kommentarer
WOW det där ser så smaskens ut att det bara vattnas mmm 🙂 hoppas du får en solig hösthelg.
Ny post ute…Härliga kokosfett naturens under 🙂
LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion
Vad duktig du är på att snurra bullarna så där snygga! Och smart att packa med dem i helgen och bjuda på.
Ha en härlig Kanelbullens Dag imorgon!
De ser köpte ut!!! O M G!!! Jag dööör, älskar kanelbullar!!!
Jisses vilka goda bullar! Nu vill jag också baka bullar. Mums!
Tror bestämt jag måste bjuda hem mig till dig. 😉
Men ååååh, så gott! Bakade också här hemma igår. På lördag smäller det, gissa vem som har med sig kanelbullar på flyget till Kroatien!
Vilka snygga bullar! Även jag har bakat kanelbullar. Jag har dock gjort dom “runda”, men skulle vilja lära mig göra den formen som denna!
Fina! Ser sjukt goda ut. Och tack för en bra podd. Har lyssnat på typ alla avsnitt på några veckor. Bra träningsinspiration. 🙂
De där kallade vi “snurrbullar” hemma när jag var liten. Det tar ju lite längre tid än att göra “vanliga” bullar, så det var till jul som mamma slog på stort och tyckte att vi skulle göra sådana. Fast jag åt mest upp degen. Har alltid tyckt att deg och smet är så mycket godare än slutprodukten.
Oh din blogg ar sa fin!! blir helt bullknapp har borta 🙂
Så snygga bullar! Mycket snyggare än mina..
Ett kanontips som jag lärt mig är att halvera jästmängden men dubblera jästiden. Jag gör bullar på mindre än ½ pkt jäst och låter jäsa 2-3 timmar som deg och kanske 2 timmar som bullar. Tar ju en evinnerlig tid men de blir sju-hu-kt goda!
Men jisses! Hur tusan får du till dom så fina….? Jag kommer över på en fika =)
Amen lägg av! Vilka fina!
Vad fina de blev!
Ser ruggigt goda ut dessa!