Jag vet inte vad butternut squash heter på svenska. Allt jag vet är hur den ser ut och att alla engelsmän som jag träffade i Whistler för 10 år sedan alltid snackade om hur gott det var med soppa gjord på butternut squash. Vet ni vad det heter på svenska? Butternutpumpa?
Det är ingen rund orange pumpa utan den där lite mer beigefärgade som har en liten konstig form!
Jag höftade hejvilt i köket; skar bort skalet och tog bort kärnorna och sedan skar jag pumpan i bitar och fräste i en kastrull med smör. Jag hällde på vatten och buljong och lät koka mjuk – sedan mixade jag den slät och kryddade med salt och vaniljpulver. Ja, vanilj. Jag kände på mig att det skulle bli gott och det blev det.
Som crunchig topping stekte jag några skivor bacon och klickade i den nya färskosten med smak av pesto. Grym kombo.
[insert][/insert]
12 kommentarer
Tina: DET ska jag göra när jag kommer hem! 🙂
Ugnsrosta,mixa och koka ihop med kokosmjölk och kryddor. Mums
Nina: bra tips, tack!!!
Karin: jaa gör’t!!
Funderade just på om jag ska testa och laga något med den där grönsaken. Din soppa ver ju ett bra tips ju! Tack för det!
Min favvopumpa! Att rosta den i ugnen är ju dessom bra för att slippa det där skitjobbiga skalandet (tog mig bara ett par år att fatta…) sen gräver du bara ur den! Mina tips: bytte sötpotatis mot butternut i “hello green”-receptet på soppa (det med kokosmjölk, kanel och citron). Skivor med salt och curry i ugnen också supergott tillbehör…
Louise: det ska jag testa nästa gång!
rekommenderar att rosta den även för soppa snarare än att koka – den framhäver ännu mer sin goda smak då! t ex ugnsrosta två halvor med halvorna fyllda med vitlök och kryddor (timjan, rosmarin eller vad man nu tycker passar). koka separat buljong med kanske morot, selleri och lite lök, och bara blanda i pumpan i slutet och mixa ihop…
Charlotta: ja då måste du verkligen prova!!
Kari: men jäklarns det där lät ju gott!
Det är en av mina favoritgrönsaker (fast jag säger det om mycket). Jag skall prova vanilj men kan också tipsa om lime i soppan. Annars brukar jag rosta den, till exempel i halvor med lite getost på de sista minuterna. Mums!
Måste testa denna! Har fullkomligt snöat in på butternut de senaste dagarna men soppa har jag faktiskt inte provat ännu 🙂
Johanna: haha tack
Butternutpumpa lär vara svenska namnet, jo! 🙂