Veggievore: “An individual who is not a vegetarian and who does eat meat, but who aspires to ensuring he or she does not eat meat or dairy products which could be considered as harmful to the environment or cause unnecessary suffering to animals”. På svenska: Veggivore. Det finns en kokbok med samma namn som liksom den här boken förgyller min mat just nu.
På det dukade bordet ikväll sågs jordärtskockssoppa och nybakade baguetter utan gluten. Sådär varma så att smöret liksom smälter på dem och osten landar mjukt på smörgåsen. Gott med den lena soppan till.
Soppan är superenkel. Köp hem en påse jordärtskockor, skala dem och fräs i kastrull tillsammans med en lök som du delat några gånger, och en potatis eller två. Koka i 1 liter buljong tills allt är mjukt. Mixa slät. Häll i så pass mycket grädde som du vill ha, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Boken tipsar om att låta en vaniljstång ligga i när soppan kokar och det är nog jättegott, men jag hade ingen hemma.
Brödet då? Jättegott, lättbakat och glutenfritt! Det är gjort på majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl, jäst, salt och vatten. Grejen med gluten är att det är som klister så den här degen var totalt klisterfri – men ändå lättjobbad så att den var enkel att forma till baguetter.
15 kommentarer
Tack Frida. Körde själv en PubMed och kunde inte hitta mer än att det finns en subpopulation som inte har celiaki, men ändå reagerar på gluten. Vilket inte betyder att alla får inflammation av gluten 🙂
Endokrinolog heter det. De kan inte så mycket om tarmarna – det är gastroenterologer som är experter där…
Det är bra att de kommer mer och mer glutenfria grejer till de som inte tål gluten. Personligen tycker jag det blivit lite hajpat det där med gluten och väljer att äta det. Det finns andra grejer som jag hellre avstår i hälsosyfte men absolut så känner man själv vad man inte mår bra av så är det ju smart att utesluta den typen av kost.
Mmmm, fredagsmidda’n är räddad! Med en raw kladdkaka till efterrätt!
Frida: 🙂
Absolut! Som med det mesta annat så känner man sig själv bäst! Min kommentar var mer menad till Anneliten
Frida: jag mår bättre av att skippa gluten så då gör jag det.
Att gluten skulle orsaka inflammation hos alla (om än till olika grad) är inte bevisat och allmänt vedertaget – det är endast en teori i dagsläget. Leaky gut syndrome börjar bli mer och mer omtalat men det är inte bara gluten som skulle kunna vara boven utan även t ex antibiotika, ibuprofen och stress. Summan av kardemumman är att det INTE finns några skäl att gå över till en glutenfri kost om man inte själv känner att man mår mycket bättre av det. Har man celiaki ska man självklart följa en strikt glutenfri diet.
Anneliten: man får tro vad man vill såklart. jag refererar främst till Dr Van Herle, endikronolog (heter det så på svenska? Endocrinologist på engelska i alla fall) som ofta medverkar hos Jillian Michaels i hennes podcast. Som jag skrivit tidigare i kommentarsfält ovan så kan jag rekommendera att lyssna på ett av de senare avsnitten av The Jillian Michaels show där Dr Van Herle pratar om just detta. Leta efter avsnittet som heter “fool me once”. Har även läst om det i ett tidigare nummer av Fitness Lifestyle men jag minns faktiskt inte vad man grundade den artikeln på – och vem man hänvisade till.
Tror inte riktigt på det där att “gluten är inflammatoriskt för allla” – men jag är ju alltid nyfken, så jag undrar var du fått det ifrån? Forskning?
Lisa: jag är inte glutenintolerant – men jag känner heller inte att gluten landar riktigt bra i min mage. gluten är inflammatoriskt för alla egentligen, men vi hanterar det olika bra. vissa känner inte av det alls, medan andra inte kan äta gluten alls. jag är kanske någonstans på mitten av den skalan. samtidigt älskar jag bröd – och vill experimentera och hitta andra sätt för mig att äta bröd på. samtidigt har jag ingen plan på att avstå gluten helt. jag tänker mig ett “80/20” tänk där. det är så tråkigt att utesluta. 🙂 om du lyssnar på podcasts så kan jag tipsa om jillan michaels show och det avsnitt som heter “fool med once” när jillian pratar med en doktor om just gluten.
jag har ju bara läst en kort stund på din blogg- men varför glutenfritt?
Precis. Nu måste vi bara få andra att nappa och göra resten som behövs.
Annika: och du brownies? ser fram emot den!!
Vi borde styra en brunchknytis där du står för brödet!!