Jordnötssmör var bannlyst under min uppväxt. Förmodligen med all rätt eftersom jag gissar att det då fanns rätt litet utbud. Jag misstänker, helt baserat på mina egna fördomar om hur det var förr, att det fanns Skippy och Skippy att välja bland. Skippysmöret är verklingen inte ett bra jordnötssmör. Andra varianter, som enbart innehåller jordnötter (eller annan nöt – det finns många sorters nötsmör idag) är bra grejer!
Jag köper nötssmör i perioder. Just nu är jag inne i en nötsmörperiod. Ett tips är Kung Markattas (se dock upp för “american style”-varianten då den innehåller socker) eller ett danskt ekologisk märke som har grön och vit etikett (minns inte namnet). De finns båda i många matbutiker. Även mandelsmör tillhör en av mina favoriter, och det finns att köpa på Blueberry Lifestyle på Sibyllegatan (Stockholm).
Mitt bästa tips är att bra nötsmör på äppelskivor till mellanmål – och frågar man Åsa är det förmodligen att ha nötsmör på gröten. Jag har testat – och det är himla gott faktiskt!
18 kommentarer
Hej,
Jag förstår inte vad som är fel med Skippy jordnötssmör? Jag har ätit det i mer än ett år nu. Alla andra märken som jag hittils provat smakat konstigt eller är dyrare.
Anna (och Sara!) – det finns ett raw och naturligt nötsmör som smakar bättre än Nutella! Men tänk några gånger innan ni köper det, ni kommer att bli fast 😉
http://www.ravarubutiken.se/godis-tilltugg/rawtella-crunch-28170-g.php
Åh jag älskar kung markattas jordnötssmör. Äter det i perioder och brukar ta en matsked som jag suger på när jag är sådär “sugen”. Riktigt mumsigt!
Vi har även cashewsmör i vår jordnötssmör hylla, har inte vågat testa det dock 🙂
Hej, Fintessgurus Creamy är också väldigt god. Den gör jag egna proiteinbars på, här finns recept 🙂
http://liltraining.wordpress.com/2012/02/27/mandagsmys/
Haha jag tänkte ju tipsa om att Kung Markattas “American style” är väldigt god, men då låter jag bli 🙂 Dock tycker jag ju inte att det gör så mycket med lite socker, men det beror ju såklart på hur mycket socker maten i övrigt består av. God tycker jag iaf den är, men det är även den utan socker. Mitt nya är att ha jordnötssmör i smoothies!
Mmmm GODIS! Hasselnötskräm då? Önskar Nutella var nyttigt.. 😛
Jag tror att det danska med grön och vit etikett heter Urtekrams – det är den tahinin jag har hemma. GODASTE tahinin ever! 🙂
Jaaa det blir mitt svar. 🙂
På gröten värstabästa skidladdningen. Älskar att göra äggröra på massor med kokosfett från Holistic förstås) och Kung Markattas jordnötssmör eller Renée Voltaires mandelsmör till röran. Mums!
Själv blev jag rätt trött på jordnötssmör efter mitt halvår i USA. Som du skriver, de har ju inte det bästa – men ganska gott vare 🙂
Som jag förstod det kommer bilderna hamna i två eller tre tidningar, tidigast i majnumret 🙂 Vi tog massa bilder! Höll på i 5 timmar :)) Tack för tipsningen, Sara!!!
Älskar att göra kokosbollar m jordnötssmör i!
Karin: ja just det – det danska märket är green choice!!!
“Green Choice” är också ett bra jordnötssmör. Och jag kan bara instämma: älskar också jordnötssmör och äter det ofta till frukt eller torkad frukt. Mums!
Erika: totally agree!!!
Soffan: ja superbra i smoothies!
Jenny: well, allra bäst är egentligen andra former av nötsmör – som mandel t.ex. Här finns 2 olika syn på saken: http://healthyprawn.blogspot.com/2011/09/jordnotssmor-lektiner-aflatoxiner.html och http://fitnessguru.se/jordnotsmordieten-historik
Mandelsmör är jättegott att ha på äpple å päron!
Låter gott att ha det på gröten. Men jag har inte riktigt fattat grejen tror jag. Varför är jordnötssmör bra? Att det ska vara nyttigt på något sätt har jag ju fattat, men inte på vilket sätt. Mycket antioxidanter, vitaminer eller vad?
Jag gillar också jordnötsmör. Brukar plumsa det i mina proteinshakes med en (kravmärkt) banan, (ekologisk) lättmjölk (lätt för att det inte ska bli så trögflytande) och Holistics vaniljprotein. Godare än vilken milkshake som helst!