Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Mat & recept

Svensk superfood

  • 6 oktober, 2011
  • 6 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

En läsare påpekade vänligt i en kommentar till ett av mina smoothieinlägg att den svenska superfooden – supermaten – kommit i skymundan för allt det som är nytt, roligt och spännande från andra delar av världen. Och lite så är det ju. Incabär låter häftigare än gul lök – och det är synd!

Blåbär är ett supersvenskt superbär – även om mycket av det vi ser i butikerna inte alls är svenskt. Blåbär är en av de saker som toppar ORAC-listan (ett rankingsystem över antioxidanter i ett “livsmedel” kan man säga) och i boken Food for thought hävdar man att 17% av Sveriges yta består av blåbärsris även om Ekot igår morse spred nyheten att blåbärsriset minskat i Sverige under senare år.

Svarta vinbär är rika på C-vitamin och finns i var och varannan trädgård. Personligen gillar jag inte alls svarta vinbär – även om jag vet att de innehåller mycket mer C-vitamin än en apelsin. Det kan liksom inte hjälpas.

Hallon är godast när de är nyplockade och den säsongen har vi precis lämnat – men de har en antiinflammatorisk effekt, sägs skydda mot cancer och innehåller relativt lite kolhydrater (om man nu tänker på det).

Typ alla bär man plockar på sommaren är egentligen superbär. Jordgubbar innehåller C-vitamin och andra bra grejer och skyddar mot cancer och björnbär är rika på fiber och “motverkar” åldrande.

Havre är typiskt svenskt och det sädesslag som är mest näringsrikt. Det innehåller till exempel selen som bland annat har en reparerande effekt på vår arvsmassa och så innehåller havre andra bra grejer som är bra för hjärt-kärlsystemet och har inflammationshämmande effekt.

Lax kanske inte alltid är supersvenskt – men i alla fall nästan. Och det får man itutat sedan barnsben att det är bra. Punkt.

Fler bra grejer på L är linfrön. Vete sjutton om det är vanligt att det odlas i Sverige dock? Däremot har vi lök! I lök finns krom, C-vitamin, fibrer, flavonider och en mix av mer än 500 svavelhaltiga ämnen som bland annat fungerar som kraftfulla antioxidanter och motverkar att det bildas cancer, hjärt- kärlsjukdomar och infektioner av bakterier, svamp och virus. Lök finns med som topp-20 på den där ORAC-listan jag nämnde. Och ja, den där textremsan kommer rakt ur en bok: Supermat av Helena Nyblom från vilken jag hämtat en del information till hela det här inlägget. En superbra bok som jag rekommenderar tillsammans med Food for thought och Mat det är någon mening med!

Det finns massor med svensk supermat och man kan gotta ner sig i det hur länge som helst. Tomat, äpple, yoghurt, grönkål, rödbeta, havtorn, andra bär – ja you name it… (fast gurka verkar ju rätt värdelöst sett ur ORAC-synpunkt).

På det stora hela kan man ju säga att allt som växer eller finns naturligt faktiskt tillför bra grejer. Sedan finns det sådant som växer eller finns naturligt som tillför en hel del massa mer bra grejer. Sådant som inte växer eller finns naturligt innehåller rätt ofta rätt mycket dåliga grejer, även om bra grejer är tillsatt så kan det vara dåligt ändå eftersom det är processat. Träffande nog så pratar Jillian Michaels om just detta i sitt sprillans nya podcastavsnitt som heter “Eating real food” (finns gratis på iTunes).

Det här med mat tycker jag är sjukt intressant alltså. Inte matmat. Utan mat ur just den här vinkeln – vad den faktiskt tillför. Ju mer man lär sig desto mer fattar man poängen med mat och varför man ska äta bra mat. Det är inte för att kamma hem duktighetspoäng och komma i ett par mindre jeans – det är ju för så mycket mer. Hur vi faktiskt mår! Vilken insikt.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Gravel & stigcykling

Cykling på SATS

  • 5 oktober, 2011
Läs mer
Nästa artikel
  • Mat & recept

Pasta utan kolhydrater

  • 6 oktober, 2011
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Medvetna matval – hur tänker du?

  • 28 januari, 2017
6 kommentarer
  1. Pingback: Vad ska man göra med alla äpplen? « Träningsglädje
  2. Angelica skriver:
    7 oktober, 2011 kl. 22:05

    Det där med blåbären. Båda källorna har rätt. Visst finns det sjukt mycket blåbärsris, men beståndet av själva blåbären har minskat. Jag har inte hittat ett enda blåbär där jag bor, även fast vi har en väldigt stor skog med massa ris.

    Svara
  3. admin skriver:
    6 oktober, 2011 kl. 14:38

    Erika: nä det var inte du, men du kunde nog skrivit det också ja!

    Ulrika: håller helt med dig! balans!!

    Dessi: ja, älska ägg!

    Svara
  4. Dessi skriver:
    6 oktober, 2011 kl. 14:27

    Bra inlägg! 🙂 Men för mig är ägg superlivsmedlet nummer ett!

    Svara
  5. Ulrika skriver:
    6 oktober, 2011 kl. 13:35

    Jo visst är det intressant att se hur mycket mer som finns i ett bär eller en frukt och förstå hur det ger kroppen mer än bara energi. Som tur är så gillar jag alla de livsmedel som du skrivit om ovan och det är när jag håller mig till en sådan bra kost som jag känner att jag mår som bäst. Att det sedan slinker ner en godispåse då och då får vara hänt för det måste väll superfooden kunna hantera eller hur?! 😉

    Svara
  6. erika skriver:
    6 oktober, 2011 kl. 13:01

    Stort gilla! Tycker vår svenska supermat på tok hamnat i skymundan framför alla små asiatiska bär etc. Kommentaren hade kunnat vara skriven av mig 🙂 Men jag tror aldrig jag skrivit något om det hos dig, har jag? Hur som, bra att svenskarna får lite uppmärksamhet 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA