Jag har experimenterat lite! Igår natt när jag kom hem från AW:n i Göteborg lade jag lite bovete i blöt. Jag har sällan, eller aldrig, lagt grejer i blöt såhär för att äta det dagen efter men det går utmärkt med både bovete och nötter. Enlig raw food och levande föda-filosofin frigörs en massa bra grejer när vissa livsmedel läggs i blöt (och allra helst groddas).
Jag hade förväntat mig att bovetet skulle se helt annorlunda när det fått simma i en skål med vatten över natten men det såg lika oskyldigt ut som i påsen. Jag provade att knapra på en och den var mjuk.
Hur skulle jag göra nu, undrade jag. Valet stod mellan att mixa bovetet i en mixer tillsammans med lite andra prylar till en gröt – eller att hacka resterande ingredienser och blanda det.
Eftersom det blev gröt igår blev det blandning idag. Tillsammans med valnötter, fikon, torkade strödadlar, kokos och banan blev det en god och matig frukost som gjorde mig behagligt mätt. Att experimentera är roligt!
13 kommentarer
Hej Sara! Jag lånade din fina bild på bovetefrukosten till min blogg – jag gör en liknande som inte har fastnat på bild än. Givetvis har jag talat om att det är din bild och länkat dit. Hoppas det är OK – om inte, hör av dig på tar jag bort den på studs! 🙂
åååh, nu var det länge sedan jag åt bovete. måste kanske käka det imorgon igen baraföratt. 🙂
Frukost Mikkan-style! 🙂
Hej!
Jag har ätit bovete till frukost och ibland kvällsmat i flera veckor nu, och älskar det! Jag groddar det dock, det är jättenkelt. Jag använder det sedan som müsli, vilket funkar om groddarna inte har hunnit bli långa. Då smakar det nog mest grönsaker med mjölk. Bleh.
Blötlägg dem i 5-8 timmar, helst inte längre. Sedan har jag haft dem i en stor sil så att de kunnat rinna av, och sköljt ordentligt två gånger om dagen. På 2-3 dagar får man ätbart, groddat bovete. Nyttigare än bara blötlagt.
En dag innan de tar slut brukar jag blötlägga nytt, så jag alltid har hemma. Kan också rekommendera mandelmjölk, det är så jävla gott!
Blötlägg mandlar i typ 12 timmar och skölj av. Mixa med vatten och nåt sötningsmedel som honung, dadlar eller så. Och en nypa salt. Sila det sedan bäst du kan, jag använder en tvättpåse för jag har ingen silduk. Pressa ut det bäst du kan, kvar får du en vit, krämig mjölk som är jäkla nyttig och passar bra med bovetet 🙂
Jag äter det varje morgon sedan lång tid tillbaka. Är helt fast. =)Mumma =)
Plus att det är toppen när man lowcarbar som du, mkt mindre kolishalt och högre halt protein jämfört med andra spannmål! 🙂
Jag äter med det där typ varje morgon. Blandar även i naturell tofu, olika nötter, vetegroddar, hela linfrö, olika bär och lite youghurt. Bovete är suveränt på många sätt. Bl.a. är det basiskt vilket kan behövas med tanke på hur mycket syrabildande mat de flesta äter (Alla animaliska produkter, bröd, mjöl, socker o.s.v)Testa på! 🙂
Typ vad jag äter till frukost varje dag! Hör av dig om du vill ha en meterlång lista med variationer 😉
Kan tipsa om att det fungerar utmärkt att röra i en skopa raw hampaprotein också, för extra protein.
Mm, smarrigt. Mina havreknäcke med kalkon och keso kan ju slänga sig i väggen i jämförelse 🙂 .
Ser riktigt mumsigt ut!!
Det ser faktiskt jätte gott ut!
Något jag tom skulle kunna tänka mig att prova =) Måste bero på att det inte är grönt… 😉
Ser gott ut! Jag äslakr gryn och sånt! I senaste mathäftet på ICa har de grönt tema och där finns massor med recept på gott med bovete, naken(?)havre mm. Måste testa!
Det såg grymt gott ut! Annat än min havregrynsgröt hehe.