Jag har precis gjort något roligt. Jag har bakat mandelbröd! Det tog mig ungefär 4 minuter och var galet enkelt – och blev galet gott och galet mättande. Och dessutom innehåller det väldigt lite kolhydrater. Brödet är gjort på 40g malda mandlar (jag malde dem med handmixer), 25g smör g och 1 ägg. Blanda, lägg i en plastlåda med något rundad botten och “baka” i mikron på 2 minuter. Voilá. Klart! Det smakade ungefär som fransbröd men är lite tyngre. Kan nog med fördel bli 2 skivor bröd istället för en, ägget gör att det tjockar till sig. Nu är jag hur mätt som helst…
0 kommentarer
Har gjort det där jag också. fast jag väljer att steka mina i stekpannan, i smör. blir mer krispiga och bara jättegoda!!
@rosenblom: Då är jag nog konstig. Pulsklockan ljuger inte (när den väl funkar). 🙂
@traningsgladje: Kanske konstig. Eller så tränar du inte tillräckligt hårt… 😉
@rosenblom: kul att det funkade för dig! Jag tror att det funkar så bra för mig – även med mycket och intensiv träning – eftersom jag har hormonrubbningen PCOS (samma grej som beskrivs här http://trainin-i-kavlinge.blogspot.com/2009/08/hej-alla-nytillkomna.html). Har hört från andra “vanliga” människor som det funkar både bra och dåligt för. Jag tror det är helt individuellt. Men när det gäller styrketräning lägger min PT upp ett speciellt program för de gånger jag ligger lågt på både kolhydr. och kalorier. När det gäller konditionsträning så gör jag ingen skillnad. Kör på ändå, och det funkar. Känner heller ingen skillnad på återhämtningen vilket har förundrat en del. Jag är nog konstig helt enkelt. 🙂
@traningsgladje: Intressant. För tre år sen gick jag från 80 till 70 kg på bara två månader. Bara genom att skippa kolhydrater och mest äta fisk och kyckling och nötter samt stora sallader med mycket olivolja. Utan träning. Jag mådde hur bra som helst. Så jag behöver inte övertygas om filosofin. Jag vet att det fungerar. Däremot har jag aldrig vågat gå kort på kolhydrater nu när jag tränar i stort sett varje dag och oftast ganska hårt. Kanske testar senare i höst när loppen är slut. Fyller du inte ens på med kolhydrater direkt efter passen?
@rosenblom: De mesta fetter jag äter är smör, mjölk, grädde och ost. Äter vanlig mat alltså. Jag är nog mer skeptisk mot lightprodukter än fett. Undviker friterad mat och margarin. Mängden smör i just detta fall kan jag inte säga något om då jag inte gjort receptet men totala kalorimängden på min frukost är inte större än vilken annan stor frukost som helst.
Jag tränar precis som jag brukar göra. Tränar både högintensivt (snabbdistanser, intervaller och vissa spinningpass) och lågintensivt (styrketräning, övrig gruppträning, powerwalks, långpass) och känner inte av någon orkeslöshet som andra kan känna när de ligger lågt på kolhydraterna. Jag är övertygad om att låghydratskost funkar olika på olika personer men min kropp älskar det. Äter jag kolhydrater blir jag hungrig snart igen och så blir jag uppsvälld. Äter jag mer fett håller sig hungern borta längre och jag blir inte lika uppblåst i magen.
@traningsgladje: Jag är alls inte rädd för fett. Jag dränker gärna min sallad i olivolja och inför tävlingar kan jag dricka några matskedar olivolja vid sidan av måltiderna. Det var väl kanske mest mängden smör jag reagerade på. Gör du skillnad på fetter när du äter så? Vad håller du för intensitet på träningspassen när du inte äter kolhydrater?
Jag upptäckte det brödet för ca 1 månad sen och tyckte att det var underbart. Jag brukar dock göra det i ugn på en bakplåt, då blir det plattare. Tycker inte om att micra mat…
@rosenblom: en grej till,om det hade varit i kombination med vitt bröd så hade det varit farligt. men nu är ju fettet bröd. istället för bröd + fett…
@rosenblom: du har nog räknat mer eller mindre rätt. men så består mer än hälften av mitt energiintag av fett också. det är det som är poängen med lågkolhydratskost. om man minskar på kolhydraterna måste man öka något annat. jag har ökat mitt intag med protein men mest har jag ökat med fett. fett mättar helt enkelt – och så går jag ner i vikt på köpet. man får inte vara fettskrämd. haha.
Jag kanske räknar fel.
25g smör = 20g fett
40g mandlar = ca 20g fett
1 ägg = 6-8g fett
45-50g fett i en skiva bröd låter som väldigt mycket fett. Rätta mig gärna om jag har fel.
Coolt!! Måste testas 😀
Coolt! Det där måste jag testa. Yummie och kurr i magen.
Grymt, jag har faktiskt mandelmjöl hemma t o m, kan prova det där, verkade ju himla enkelt! har hört att det funkar fint att göra det samma med sesamfrön också, men känns som att mandel borde hålla ihop bättre?
Åh, detta ska testas!!
Spännande att se hur, och vad, du äter för att hålla nere på kolhydraterna! Jag är en riktig kolhydratsjunkie men försöker dra ner på de allra snabbaste för att må lite bättre. Tack för inspirationen! // Emma.
Och jag som älskar mandlar! Ska testas redan ikväll!
Spännande… Måste prova någon dag!