Så kom det sig att jag åkte till Stockholm på en kort visit och ville bo bra med god frukost och valde hotell Villa Dahlia. De har takbar också, insåg jag snabbt. Och en ljuvlig innergård, eller ljusgård som det benämns, där jag åt middag. Och stiligt vilsamma rum som jag trivdes oändligt bra i. Jag betalade för min vistelse, men hade turen att bli uppgraderad och då är livet förstås extra trevligt. Om jag blev kär i Villa Dahlia? Om!
Villa Dahlia är ett familjeägt hotell som öppnade 2024, med systerhotellen Hotell Diplomat från 1966 och mer nyöppnade Villa Dagmar med historia från 2021. Det sistnämnda har jag aldrig bott på men en övernattning på Hotell Diplomat minns jag från för många år sedan med sin otroliga utsikt över Strandvägen och vattnet och en dignande och exklusiv frukost.
Villa Dahlia använder ordet kurerat när de beskriver sig själva. När jag läser andras beskrivningar så för Villa Dahlia tankarna till 20- och 30-talets Milano med mix av både efterkrigstid och romantik i arkitektur och känsla. Konst och hantverk är en symbol för Villa Dahlia, kurerat och noga utvalt av ägarfamiljen, precis som namnet som kommer från familjen Malmströms tidigare hem och som symboliserar sensommarens blomsterprakt.

När jag checkade in på eftermiddagen fanns en tydlig takbarsvibe och en lättsam känsla som framförallt musiken gav upphov till. Det var lätt, ledigt och upbeat. Men morgonen efter var musiken sober, lugn och ljuvlig. Välkommen till en ny dag, sade den till mig. Även hotellrummen hade sitt språk med beiga toner som gav mig lugn och ro. Jag sov otroligt gott insvept i en sinnesmjuk färgskala och avskalad elegans.

Varenda en av personalen som jag pratade med var trevlig. Det var service med fingertoppskänsla. Inte överdådigt och konstlat utan vänligt och nyfiket. Och när jag tittade mig omkring så nickade jag omärkbart och såg att japp, här är snittåldern runt 40 och de som var yngre var well behaved som medvetna 40-åringar. När man liksom beter sig trevligt oavsett nationalitet. För på Villa Dahlia var det internationellt.
Takbaren på Villa Dahlia
Villa Dahlia ligger vid Tegnérlunden och takbaren på våning 8 har cityutsikt med både lummig park och fri sikt över tak. Det är en ganska liten takbar, och när jag gick ner till restaurangen för att be om bord för 1 strax före kl 18 så erbjöd de mig ett bord uppe på takbaren trots att det var alldeles fullt där uppe minuten innan. Eftersom jag var ett sällskap på 1 så valde jag den lugnare innergården istället, men är man några fler – dock inte för många – så är takbaren ett härligt alternativ med bänkar längs fasaden och så ett gäng bord vid baren.

Restaurangen på Villa Dahlia
Villa Dahlias enorma fönster i restaurangen gav en inbjudande känsla men allra bäst trivdes jag på innergården under parasollen som skapade en egen oas med petanquebana, trots att det är en innergård omgiven av höga husväggar. Jag beställde in ett glas krispigt kallt riesling, salta marconamandlar och så småningom två förrätter eftersom jag inte kunde bestämma mig. Friterad bläckfisk och en vit mindre pizza med umamirik svamp. Sedan överhörde jag en konversation om att all pasta görs här på plats – italienskinspirerat förstås – och då blev jag sugen på pastarätterna också, men det får bli nästa gång.


Frukosten på Villa Dahlia
Jag har jobbat i hotellbranschen i några år, som marknadschef men i tätt samarbete med en eminent F&B. Lång innan dess jobbade jag med omvärldsbevakning och analys och hade uppdrag inom besöksnäringen och såg det tydligt: när man pratar och tipsar om hotell är hotellfrukosten ett givet ämne. Man väljer oftare hotell utifrån frukost än säng. Numer är det inte givet att frukost ingår i ens boende och man behöver göra ett aktivt val för att lägga till frukost i sin bokning – på liknande sätt som att man ofta ses på hotell för frukost med vänner eller familj, utan att faktiskt ha bott där.
Jag älskade hotellfrukosten på Villa Dahlia. Det var elegant och fantastiskt. Franskt smör, tebirkes och goda frallor. Pålägg med detaljer. Inte val mellan a-fil och vaniljfil utan val mellan grekisk yoghurt och fransk yoghurt. Granola och andra toppings. Givetvis fruktfat. Äggröra som var god. Omelett för den som ville. 100% nöjd både före och efter att jag slog mig ner i ett hörn i en mjuk fåtölj och kikade ut över Tegnérlunden och morgonregnet och någon som joggade långsamt och någon som gick med raska steg till jobbet.


Rummen på Villa Dahlia
Villa Dahlia blev för mig ett ställe att stanna kvar på, under det dygn jag var i Stockholm. Jag ville ingen annanstans än att befinna mig i de rogivande miljöer som samlades i hotellet. Och rummet var ett exempel på det. På hotellet finns strax över 100 rum och jag tackar svit 607 för en otroligt god natts sömn.





När jag checkade ut efter natten lade jag Villa Dahlia till listan över favorithotell, där också Hotel Frantz vid Slussen, huserar. Det är två helt olika hotell, men med riktigt bra hotellfrukost och sköna sängar som gemensam nämnare.
Ytterligare ett tips: om du bor på Villa Dahlia men vill äta gott på någon annan restaurang i närheten kan jag varmt rekommendera Rolfs Hav med uppsluppen service och otroliga råvaror.
Gillar du när jag skriver om the great indoors, som kontrast till alla äventyr outdoors? Klicka i hjärtat nedan, eller skriv en kommentar!