Det finns så många principer från nationalekonomin som appliceras på det stora hela, men som också är fullt rimliga infallsvinklar i det lilla livet. Till exempel vad vi väljer, och vad vi väljer bort. Det är i grunden vad alternativkostnad handlar om, och det är ett av de första principerna jag lärde mig när jag pluggade nationalekonomi. Det är också ett av de mest användbara – både för att förstå världen och för att ta bättre beslut i vardagen.
I nationalekonomin används alternativkostnad för att förklara hur resurser bäst kan användas. Tänk dig att du har 100 kronor att spendera. Om du köper en bok för pengarna, så är alternativkostnaden allt annat du skulle kunna ha gjort med de 100 kronorna – som att köpa godis eller spara pengarna för en resa. Det handlar inte bara om vad vi spenderar, utan vad vi går miste om när vi väljer något annat.
Alternativkostnad i livet
Nationalekonomi handlar inte bara om siffror och diagram – det är också ett sätt att förstå våra egna liv. Här är tre exempel:
Tid för vila vs. jobb
Säg att du har en ledig kväll. Du kan välja att svara på jobbmejl och få undan saker på din att-göra-lista. Alternativkostnaden? Tid att laga en härlig middag eller umgås med någon du tycker om. När behövs vad?
Att äta ute vs. laga hemma
När du går ut och äter på en restaurang, spenderar du pengar på mat och upplevelsen. Alternativkostnaden kan vara att laga en enkel måltid hemma och använda de sparade pengarna till något annat. Vad som är viktigast vet bara du, spendera pengar på det du tycker är värt.
Träning vs. träffa vänner
Om du väljer att träna på morgonen istället för att gå på en lång frukost med en vän, är alternativkostnaden det sociala utbytet du skulle ha fått. Å andra sidan, om du väljer att hoppa över träningen, är alternativkostnaden den energi och långsiktiga hälsa som träningen ger dig.
Ett verktyg för bättre beslut
Alternativkostnad är inget jag går och tänker på varje dag, men det dyker ofta upp när jag funderar på större val. Det hjälper mig att sätta mina resurser – tid, pengar och energi – i ett sammanhang. Vad vill jag prioritera? Vad vill jag skapa mer av i mitt liv?
När vi förstår vad vi väljer bort, kan vi också bli tydligare med vad vi verkligen värdesätter. Och det är ju det som gör livet rikt på riktigt. Och det är prick detta som mina längtan- & göralistor handlar om.
Så nästa gång du står inför ett beslut, stort eller litet, fråga dig själv: Vad är alternativkostnaden här? Det är ett enkelt men kraftfullt sätt att tänka större och leva mer medvetet.