Betalt samarbete med Visit Dalarna
Första frukostmorgonen överlyssnar jag ett samtal några bord bort. En kvinna har rest till Särna själv, och gör sina dagliga vandringar i eget sällskap. Varför då, frågar personen bredvid som satt sig ner vid samma bord för en pratstund. Jag hör inte svaret, men jag hör fler samtal. Vissa personer råkar ha bokat en natts boende på Turistgården för att de såg skylten. Andra har valt Turistgården i Särna av en anledning, vilket är ägarna och deras filosofi. Mieke och Jacco från Nederländerna har bott i Sverige länge, jobbat i restaurangvärlden i Stockholm och nu valt sin plats på jorden vilket blev Särna. Här tar de hand om Turistgården med adress Sjukstugevägen eftersom det var en sjukstuga när det uppfördes i slutet på 1800-talet.
På Turistgården lagas det mat med omsorg: det allra mesta är lokalt. Mejeriprodukterna kommer från Hansjö mejeri, brödet och bullarna bakas hantverksmässigt på plats. Dalavete finns inte alltid att tillgå, men då blir det gärna svedjeråg. Tomaterna som ligger framme till frukosten är från Hälsingland, vilket är nästgårds. Kaffet rostas på Gamla snickeriet i Säter. Blåbärsdrycken är to die for. Allt är fantastiskt, precis en sådan frukost jag alltid vill ha. Liten, småskalig och riktigt god.
Jag tar såklart hundra bilder på frukosten i Särna, för det är sådant man gör när man har kameran med sig. Det är något ceremoniellt med frukost – och särskilt “hotellfrukost”. Fast Turistgården i Särna är ett bed and breakfast, snarare än ett hotell. Man kan välja vandrarhemsboende också.
Ena morgonen äter vi frukost utomhus eftersom myggen är snälla. Hit kan man komma på sommarcafé också. Eller så stannar man till och köper med sig bröd och bullar längs vägen. Kan vara så att jag gjorde det två gånger under de två dygn vi bodde där. Ett varsitt bröd och bullpaket till två vänner, och så ett gäng bullar till när vi var på väg hemåt. Behövde ju riktigt bra frukostbröd även när vi lämnade Dalarna…
Rummet vi bor i är mysigt, med mjuka färger och spår av brödpassion eftersom det finns stora böcker om hantverksmjöl och tavlor på deg på väggarna. Vi sover i fluffiga täcken och har fönstret öppet på vid gavel. Myggnäten skyddar oss om nätterna. Dörren till badrummet är rosa, precis som mitt vardagsrum där hemma.
Menyn på Turistgården i Särna
Ena kvällen äter vi middag på Turistgården. “Jag vill att man ska äta mer grönsaker” säger Jacco som jobbat som kock på flera stjärnkrogar. Det märks. Menyn justeras beroende på vad som finns att tillgå men finns här om du är nyfiken.
Vi får in en förrättsservering med tre olika smårätter: grillad ämnesgurka med yoghurt och honung, hummus på rättviksärtor och varma tomater på egengjord ricotta. Det smakar LJUVLIGT.
Sedan ställer Jacco fram en stor karott, öppnar locket och framför våra ögon breder det ut sig en sommaräng. Potatis, betor och massor med grönsaker i en otrolig symfoni – och där under gömmer det sig smör och vassle som gör rätten otroligt fyllig i smaken vilket gör hela sommarängen fulländad.
Till dessert blir vi serverad rika riddare. Det är bullen, istället för bröd, som ger anledning till namnet. Det är gudomligt.
Särna Adventures
En dag är vi ute i trollska skogar och magiska vattenfall med Daniel på Särna Adventures. Han jobbar tillsammans med Turistgården och de har flera olika upplevelser tillsammans. Vi tar oss till detta vattenfall som ligger dolt i skogen, men som man hittar till om man vet att det finns. Daniel vet precis var det finns, och tar oss på stigar vi aldrig hittade när vi var där sist.
Daniel är naturguide och berättar om träd, mossor och lavar. Han tar oss till ännu fler nivåer av vattenfallet och när regnet drar in så sätter vi upp tarpen och så plockar han fram all den goda mat som kommer från Turistgården i Särna, och som gör vandringen till en ännu större upplevelse.
Ja det serveras glass och hjortron vid ett av Sveriges vackraste vattenfall. Det är därför Daniel har upplevelser som “ett oförglömligt vinteräventyr” som han gör med gäster. Och även turer med eldmat.
Vi svenskar är överlag ganska dåliga på att göra saker med guide. Kanske vågar vi inte? Eller så finns inte vanan. Men våga testa! Upplevelsen blir större när någon annan, med större kunskap och som har förberett så att det verkligen blir en inramning på alltsammans, tänkt på allt.
När vi sagt hej då till Daniel, ätit middag och fått ny energi i kroppen så avslutade vi kvällen med vatten runt fötterna vid en av badplatserna i Särna. Det finns en badudde vid campingen med sandstrand. Men det finns också en liten sandstrand strax före Stora Fjätfallet. Här mötte vi kvällens solnedgång, innan hela dagen rundades av med bastu på Turistgården.
Jag har varit i Särna flera gånger tidigare, eftersom en av mina allra bästa vänner har sin släktgård där. Det gör mig glad att se entreprenörsandan i byn, och hur nya verksamheter blir till och skapar sin plats. Som ett B&B med hantverksbageri, guidningar och eldmat. Vissa butiker slår igen – men andra butiker öppnar.
Turistgården i Särna är värt att åka till för upplevelsen i sig, här finns otroliga naturupplevelser med många vackra vattenfall i närheten. Här finns stillhet och djupa skogar. Och med matupplevelsen så blir vistelsen komplett. I närheten finns också massa cykling. Cyklingen på Idre fjäll ligger nära, men det gör också cyklingen i Rörbäcksnäs som är en av Sveriges mest kända stigcykeldestinationer.
4 kommentarer
Älskar när ni är i Särna 😀 Vilken fin beskrivning av Turistgården – de är så himla bra! Och så kul att ni hängde med Daniel på ett härligt äventyr också – han brinner ju för detta 🙂
Särna har verkligen något, men det har du visat mig redan från första början!