Jag fick feeling att baka bullar. Så jag satte igång. Gick ut och plockade rabarber i trädgården, gjorde sylt, smulade jäst, tog fram jäsduk, hade tålamod. Ja du vet, allt sådant där. Nu ligger bullarna prydligt vakuumförpackade i frysen och ska tas upp jag vet inte när. För det är så med mycket av det jag stoppar i frysen: det glöms bort för jag ser det inte. Hur gör man bäst? Inventerar och skriver lista som man har på fryslocket?
Det är rabarberbullar i alla fall, bakade på dinkelmjöl. När de serveras ska de penslas med brynt smör och doppas i strösocker. Jag kom på det genialiska att riva kylskåpskallt smör som fyllning, istället för att bre smör på degen som man gjorde förr i tiden. Eller nu i tiden om man inte är lat som jag. Övrig fyllning består av ljust muscovadosocker och riven mandelmassa, tipstack till @chipstillfrukost.
Jag använde bara hälften mängden jäst och resterande del bakade jag släta bullar med. Fast med fyllning. Jordgubbssylt denna gång för jag var till Rödöns självplock och fyllde hinkarna med några kilo. Kokade sylt och spillde ut massor på golvet. Splash sa det och stänkte överallt så jag fick skura mellan springorna. Svor en del ja. Fick också träningsvärk i baksida lår som efter ett bättre träningspass. Tror inte jag är så otränad, tror bara jag plockade jordgubbar i en utmärkt träningsposition och använde baksida lår istället för ryggen för att förflytta mig.
Vi gjorde fler saker den dagen. Åkte till Offerdals hembygdsgård för franskt fika eftersom en fransk kvinna fika öppnat Café Clementine där under sommaren. Det blev panini med trois fromages och en Tarte Tatin. Stod mig på det hela dagen, fram till kvällen då jag bakade bullar och naturligtvis kvalitetstestade dem. Köpte grönsaker i Mällbyn också. Åt massor med sockerärtor och tomater och stängde därmed hela kostcirkeln.
Två andra saker jag ätit är en uppgraderad version av stekt ägg. Egentligen ska det vara gochujang men det har jag inte hemma så jag lägger någon form av thailändsk, crunchy chiliblandning i stekpanna tillsammans med lite olja. Efter en stund knäcker jag i två ägg på halvsvag värme. Och sedan några matskedar grädde. Låt det puttra ihop sig, utan att röra om, och lägg sedan över en skål med ris. Mjuk, drömmig mat när det regnar och låtsas vara höst.
Den andra är panerad fetaost. Vänd ost i mjöl, sedan ägg och sedan panko och stek i massa olja. Låt rinna av på Torky och servera till typ sallad eller någon form av tillagad potatis. Gott!
Vad mer? Jo jag hämtade ut en tung låda hipstriga söderviner från Pompette på Systembolaget och 100 meter ljusslinga jag ska ha på uppfarten. IP44, kommer det att hålla? Regnskurarna och solljuset binder samman varandra upptäckte jag när jag tog en promenad och lyssnade på Mona Sahlins podd. När jag postade gårdagen på stories så utbrast en följare LIQUID SUNSHINE. Det stämmer, eller hur:
Mellan skurarna sitter jag i min hängstol. Solklar favoritplats just nu, när det är uppehåll. Vill sitta där i sovsäck och under filt hela hösten också. När regnet inte är så argt.
4 kommentarer
Jag kommer också påminna om bullarna för jag tror aldrig jag testat just dina bullar. Sen undrar jag…..kan den panerade fetaosten rinna av på något annat än Torky? #harintetorky
Haha du måste skaffa Torky!! Går ej med annat.
Eller jo det gör det mest troligt men Torky är livets grej.
Ps. Ska ta med bulle!
Jag kan komma och hälsa på och påminna dig om bullarna 😉
haha BRA