Reklam för Visit Dalarna
Varför har restaurangtipset Solgårdskrogen med Michelinkock och det ambitiösa från-jord-till-bord-tänket helt gått mig förbi? Jag tog med mig min foodie Danny till Solgårdskrogen i torsdags för en säsongsmeny med start i trädgården, och avslutning i växthuset, och jag kunde se hur han blev exalterad så snart han såg menyn. Här finns det på film!
På Solgårdskrogen utanför Rättvik är det mesta uttänkt. Det alkoholfria dryckespaketet serveras med samma finess och känsla som det traditionella vinpaketet så att drycken varierar i både typ av glas, temperatur och förstås anpassat till rätterna. När killingtacon kommer in, som en av de sista rätterna, är träskivan varm för att brödet ska hålla sig mjukt och välsmakande. Tallrikarna vi äter på kommer från Nittsjö keramik ett stenkast bort. Och kocken går runt i trädgården utanför växthuset och plockar det som behövs inför att den specifika rätten ska serveras.
Säsongsmenyn varierar från dag till dag beroende på känsla och tillgång på råvara. Vi åt en otrolig pizza med purjolöksstuvning som bas, men den serverades på det sättet just då. Ingen annan dag. Övriga rätter innehåller bland annat älg och häst, och så ovan nämnda killing. På ett sådant här ställe, när råvarorna hanteras skickligt och både smak och textur sitter träffsäkert, så är det bra att inte behöva välja utifrån tidigare erfarenhet och sådant man tror stämmer, utan istället åka med och lita på kocken. Det är en del av upplevelsen.
Danny vill komma tillbaka redan nästa dag, för att prova på Nittsjöburgaren: 200g vedgrillad högrev, Solgårdskrogens egen bacon, Gulla-ost från Hansjö mejeri, gårdssallad samt deras egna dressing med chilli & pickles i nybakat briochebröd.
Man kan äta hamburgare på kvällen också, de dagar då vädret tillåter att man sitter ute och äter. Håll koll på hemsidan för mer info.
Vi är båda eniga om att detta är sommarens stora matupplevelse, och då är det ändå bara slutet på juni. Ryktet om Solgårdskrogen behöver spridas rätt, det här är ett fantastiskt ställe för den som uppskattar mat och som fascineras om mat och som är nyfiken på mat. Känslan är inkluderande trots att teknikerna och kombinationerna är avancerade. Kom i flipflops trots att maten lika väl hade kunnat höra hemma i miljöer med stärkt linne. Servicen är alert och när solen är på väg att gå ner bortom ängen så kommer servitören med både filtar och mygglotion och när det skymmer, så som det knappt skymmer i juni, så dukas det upp inne i växthuset för den avslutande glassen. Som förstås också görs på plats och som är otrolig.
Solgårdskrogen är bra, riktigt bra. Femplus på en skala som sträcker sig mellan 1 till 3.
En dag senare pratar vi med Yvonne som är mathantverkare på Björgården. I våra samtal benämner hon sig som syltkonstnär och jag tycker att det är så beskrivande så jag lägger det på minnet.
Vi pratar länge om mathantverk och om vad det är och vad som är vad. Får man ha tillsats i sylt? Är en sylt på bara socker bättre än en sylt med tillsatta kemiska ämnen för till exempel hållbarhet eller lönsamhet. Allt beror på, är det ständiga svaret och det ställer krav på kunskap och att det tänks en tanke inför varje val. Det beror också på kultur. I Sverige anses “socker” finare i sylt, medan det i Finland absolut inte går att sälja sylt med större sockermängd för hållbarhetens skull utan där anses tillsatser mer hälsosamt. Och sockret i saften då, ska det vara eko-rörsocker fastän det kommer utomlands ifrån – eller svenskt socker utan ekomärkning? Ja frågorna är många, svaren beror på.
Om du frågar mig så kan man se utbud av mat som en byrålåda med olika lådor. Där den översta lådan är mathantverk i sin renaste form, där allt görs för hand och där varje steg är så uttänkt att inget ska vara artificiellt eller konstgjort vilket innebär att produkten ibland inte passar förutsättningarna. Ibland plockar man mat ur denna låda. Men man kan inte alltid göra det. Och kanske inte alltid vill. Då plockar man mat ur andra lådor. För det kommer tillfällen när man gräver i lådan längst ner också. Lådan med ultraprocessad mat, som kanske innehåller snabbmatsprodukter eller vanliga fulfavoriter som Pepsi Max.
Lådorna i byrån används vid olika tillfällen, du behöver bara hålla koll på när du ska välja mat ur vilken låda. Är du väldigt ofta i lådan längst ner? Varför? Jag är inte bara i lådan högst upp, utan hänger nog i hela byrån om jag ska tänka efter. Solgårdskrogen tillhör lådan högst upp, och det gör sylterna med de kreativa kombinationerna från Björgården också. En annan favorit; körsbärsnektar och saft från KRAV-märkta Tillmans, innehåller askorbinsyra. Ska de få vara i översta lådan? Oavsett så kommer jag välja Tillmans ändå.
Hur ska man välja? Eftersom jag tänkt på detta under lång tid så har jag några strategier. Ta det där med kaffe till exempel, eller bakat fikabröd. Om kaffet är “bra” så väljer jag kaffe. Det innebär att jag sällan dricker automatkaffe. Om fikabrödet är bakade på “riktiga” råvaror så väljer jag det, t.ex. från bra bageri som använder smör – eller en hemmabagare. Men köpebröd i påse med jättelång innehållsförteckning väljer jag bort. Pepsi Max har en konstig innehållsförteckning, men det väljer jag ändå. Det är väldigt logiskt enligt principen “det beror på” vilket är mycket enklare att leva efter än principen “allt eller inget”.
Vill du få fler tips till mat i Dalarna så ska du klicka här – Taste of Dalarna
Mathantverk i Dalarna
Här är ett urval av mina mathantverksfavoriter i Dalarna som jag gillar lite särskilt mycket efter att ha varit där, eller som jag är nyfiken på och vill åka till:
Snitths Hantverksbageri i Furudal. Har aldrig varit här trots att jag passerar relativt ofta – men alltid på typiskt fel tidpunkter.
Kakstugan i Tällberg. Specialkaffe, crêpes och kakor förstås. Jag har inte varit här ännu tyvärr.
Leksands knäckebröds butik utanför Leksand är som en stor gårdsbutik. Allting är inte från Dalarna, och allting är inte från den “översta byrålådan”, men det är småskaliga producenter och mycket gott finns att köpa.
Hansjö mejeri med egen butik i Hansjö. Gullo är prisbelönt, och mjölken och filen är smakfavoriter hos mig.
Restaurang Frö i Sälen, beskriver sin verksamhet som “lokalt och vildplockat”. Såhär beskriver de sin verksamhet, med rubriken “detta har vi valt att jobba med just nu”.
Karl-Tövåsens levande fäbod. Här var det otroligt mathantverk som vi åt på plats, och även köpte med hem. Goda ostar, fäbodsmör och annat.
Tillmans musteri. Jag har inte varit där men jag tycker mycket om deras produkter.
Murboannas i Borlänge. Mejeri och gårdsbutik och café.
Hjort-Olars café i Dala-Floda. Så mysigt och fint och goda bakverk.
Levebröd hantverksbageri i Våmhus.
Handslaget mitt i Rättvik är en butik som samlar flera olika lokala mathantverkare.
Ryggåsstugan café med prisbelönt bagare och konditor.
Ja, det finns massor av fler ställen förstås. Lokala trädgårdscaféer och små självplocksställen och andra ställen som jag säkert missat, eller helt enkelt inte varit till. ♡♡♡
6 kommentarer
Underbara bilder! Och skönt för mig att det finns fler som inte undviker Pepsi Max trots innehållet. Den är min enskilt största last i livet tror jag.
älskarrr
Nej men herregud vad hungrig jag blev nu! Och sugen på att koka sylt! Men kanske att jag kan muta Danny att koka sylt istället? Den blir nog bättre då..
heh japp!