Om man inte vill dricka vanlig mjölk finns det ett gäng olika alternativ: rismjölk, havremjölk, sojamjölk och ett gäng olika slags nötmjölk. Är man lycklig nog att bo i USA kan man dricka kokosmjölk (inte samma som man köper på burk) och den är jag himla nyfiken på. När jag åker till USA om 6 veckor är det ett måste att testa So Delicious kokosmjölk.
Sojamjölk är inget alternativ för min del då soja inte är ett dugg bra för miljön (av döma från det jag hört). I olika jämförelser är inte rismjölk särskilt fördelaktigt heller så då återstår havremjölk och nötmjölk. Just Oatley produktutvecklar åt både höger och vänster och det finns allra möjliga mjölkprodukter med havre som bas. Och nu senast har jag testat hasselnötsmjölk. Den innehåller både agave och något jag tror är sötningsmedel vilket känns lite onödigt – annars hade den varit en klar hit. Nu köptes den mest på test för att jag var nyfiken. Olika slags nötmjölk finns att köpa på Eat på Tegnérgatan (man kan också göra egen nötmjölk) medan havremjölk finns typ överallt.
Häromdagen gjorde jag smoothie på hasselnötsmjölk, banan, hallon, mango, chiafrön och argi+. Den kombon skulle absolut gå att sälja!
18 kommentarer
Jag hör vad ni säger om sojamjölk och bilden är minst sagt delad. Måste nog läsa på lite – så tills vidare undviker jag! Jag undviker också givetvis kött som inte är “grass fed”.
Malin: jag vet inte riktigt än faktiskt. har inte märkt någon jätteskillnad – men har bara ätit några dagar.
Haha, reagerade på något helt annat, även om jag också är nyfiken på so delicious, Argi +. Vad tycker du om den? Kan du ge en liten recension utifrån träningsperspektiv?
Mvh Malin
By the way.. oatlys yoghurt är också god! 🙂
Hahaha.. jag är också en Jillian Michales-podcast lyssnare! Jag bor i New York och satsar på Non-gmo Almond milk. Soya och rice-mjölk går STORT bort och så delicous cocos-mjölk är bra! Almondmilk är dock sååå gott (men somsagt, viktigt att det är NON gmo el Organic!)
Här inne händer det grejer! Återkommer med kommentarer – har lite mötesrally på jobbet nu bara! Tusen tack för era kommentarer dock!!!
Jag är som sagt lycklig att bo i USA. Här finns så mycket mjölkalternativ att det är svårt att välja! Jag har tre nya på g som jag ska testa och utvärdera i bloggen snart. Del ett av testet hittar du här: http://innerstrengthblog.com/2012/02/29/alternativt-mjolktest. Det finns massor av olika producenter som gör kokosmjölk, men själv dricker jag So Delicious. Du måste testa den med vaniljsmak när du kommer hit. Inte alls så söt och färre kcal än en vanlig, osmaksatt mjölk. Sen finns det även en supergod mix med kokos och hasselnöt. Mmmmm! Och den hasselnötsmjölk jag testat här var inte alls så söt. Hasa in på första bästa Whoole Foods (eller vanlig mataffär för den delen) när du kommer hit så kan du vraka och välja. =)
Vill inte vara den som är den, men det borde väl vara värre att äta kött uppfött på soya, än att dricka soyamjölken. Tveksamt hur stort avtryck sojamjölken verkligen gör, och varifrån soyan som den görs på kommer ifrån? Menar absolut inte att du äter sådant kött, menade mest att det ibland handlar om olika perspektiv. Fast det kanske är lite det du är inne på också 🙂
Men hörrni! Sojamjölk är inte dåligt för miljön. Det finns inget inneboende dåligt med sojaodlingar, det är som odling av vilken baljväxt som helst. Det dåliga är såklart de enorma monokulturerna av soja som finns i Brasilien (framför allt inte i föredetta regnskogsmark utan på Brasiliansk tundra – världens artrikaste). Den soja som odlas på tveksamma sätt i Brasilien är sk Roundup-ready soy, genmodifierad som inte är för människokonsumtion. Den blir kraftfoder till kött- och mjölkdjur. Så det är ifall man äter ost/kött som man konsumerar dessa miljöbovsbönor, inte ifall man dricker sojamjölk. Det finns viss sojamjölk med ursprung i Brasilien, som man kanske borde akta sig för (även om den inte är Roundup-Ready så kan den vara odlad där sådan soja tidigare odlats, dvs artrik mark. Tundra eller regnskog), men GoGreens sojamjölk exempelvis kommer från Österrike.
Man kan även köpa sig en mjölmaskin (google it) och göra egen vegetabilisk mjölk. Mandelmjölk, sojamjölk (med egna, kontrollerade bönor!) mungbönsmjölk, etc, etc. Fantastiskt.
Mandelmjölk är annars vansinnigt gott! Testat?
Nötmjölken blev jag nyfiken på! Dock hade jag velat ha den osötad. Blir så mycket bättre själv när man får välja själv om och hur mycket sött man vill ha i. Har otroligt svårt för söta drycker och oftast blir det för sött när andra bestämmer åt mig. Undrar om mjölken finns i mer naturell form???
Usch och tvi för både havre- och sojamjölk. Den senare för miljön, den tidigare för smaken. Bleh.
Som laktosintolerant håller jag mig till laktosfri mjölk från t.ex. Valio eller Arla.
Spännande med nötmjölk dock. Jag älskar nötsmak – får kanske testa.
Jag måste nog säga att jag gillar havremjölken.. den håller i längden för mig. Framförallt den kalciumberikade.
Jag har även druckit rismjölken och tycker den är ok, men det blir nån eftersmak som är lite speciell. Varför menar du att den inte skulle vara fördelaktig?
Testade att göra egen hasselnötsmjölk och den var också ok, men mandelmjölken är godare (hemmagjord) 🙂
Men ekologisk soyamjölk är väl, vad jag vet, helt ok. Plus de som odlar i Europa. Står på förpackningen. Eller är det något annat jag missat? Använder nämligen soyamjölk då och då, vore bra att veta …
Soya mjölk är inte bra för miljön – undra vad som påverkar miljön mest om du resonerar så, en flygresa tor till USA eller dricka soyamjölk?! dålig anledning.
Hej Sara,
Du har helt klart lyssnat på JM podcasts, vilket jag också följer.
Jag var i Kanada för ett par veckor sedan och köpte då tillsammans med min laktosintoleranta pojkvän So Delicious kokosmjölk som ersättning till vanlig mjölk. De har ett väldigt begränsat utbud av laktosfria produkter och vi tyckte det var kul att testa. Jag hade förväntat mig en vattnig konsistens och att man skulle känna smaken av kokos, men nej. Den var tjock, len, mild och riktigt god! Vi köpte den neutrala smaken och blev glatt överraskade. Vi använde den som dricka, till gröten och när vi lagade mat. Nu när jag är hemma igen, är det trist att inte kunna finna en liknande produkt, då vi gärna går över till kokosmjölk.
Ps. Det är sant. Jillian finns INTE med på So Delicious-förpackningen i Kanada, men dock i USA.
Ha det fint /Hanne
Tack för tipset!
Prövade mandelmjölken som också finns på samma märke, men höll på att sätta i halsen när jag prövade den hemma – de är alldeles för söt för mig! Synd, hade varit skönt med ett latmansalternativ när jag inte orkar då och då.
Är också sugen på att testa nötmjölk! Havremjölk tycker jag är för blaskigt och innehåller för lite protein. Men du, det finns eko sojamjölk! Enligt de som vet ska den vara okej. Har även hittat sojamjölk som “odlats” i Österrike och alltså inte skövlat nån regnskog osv. Soja är ju dock inte paleo… 🙂