Det är ett av de år då min kille är ledig över jul. Vi har varit tillsammans i sex år och vi har firat tre jular ihop. Cirka tre. Minns inte riktigt. Första julen har jag mest orginella minnen från: vi åt hummer på julafton och åkte skidor här hemma i Åre. Det var bara vi två då. Sedan har vi firat några väldigt fina jular med min familj vilket alltid är gemytligt men åren går ihop i minnesbanken. Så som det blir med traditioner som går från år till år. Vi gör mycket annorlunda i vår familj, som vinprovning på juldagen och marschallmorgon på julafton. Men det blir också tradition och skapar en minnesbank av en helhet och inte enstaka år.
Förra året firade jag jul själv och det kommer jag minnas länge med stor mjukhet. Min kille jobbade borta och jag hade en härligt lång julafton som jag skrev om här.
I år kommer vi fira jul med min familj igen. Jag har skrivit ett julprogram som sätter förväntningar och fördelar ansvar. Jag och min bror har hand om julaftonsfrukost till exempel. Min kille är ansvarig för middagen dagen före julafton.
Just den middagen är ett nytt inslag. Jag valde att lägga till en före-julafton-middag kl 17 för att lugna ner tempot före julafton. Och för att få äta juliga saker som inte är julbord. Temat för middagen är “en hyllning till vinåret 2023” och inkluderar därför champagne och vit rioja. Det kommer serveras Kalixlöjrom och fisk. Exakt vad eller hur är inte helt bestämt ännu. Men såhär har bakgrunden till vårt tema sett ut:
Vi har alla olika förväntningar på julbordet så vi har delat upp det så att var och en bidrar. Gråärtor har blivit ett inslag, med min bror som ansvarig. Jag (min kille) rullade julköttbullar häromkvällen och gjorde sill tidigare ikväll. Jag vill gärna ha inkokt lax och det fixar min pappa. Vi har en lagom lång lista och har begränsat oss till tre sorters sill för att inte bli orimliga. Hellre uttänkt och medvetet än att köpa massor som är halvfabrikat.
Min mamma är kyrkoherde vilket innebär mer eller mindre jobb allt som oftast. Just i år ansvarar hon för midnattsmässan i Söderhamn. De som vill får åka med på det, vilket gäller för alla delar i programmet. På juldagen äter de som vill lutfisk och sedan när det blir kväll är det vinprovning, återigen för de som vill. Följt av ostprovning från Androuet i Stockholm, för de som vill.
Vi väljer att åka hem på annandagen. Då ska vi packa om inför nästa aktivitet: nyår. Men det får bli ett annat inlägg.