Jag har varit till Funäs sedan i onsdags kväll och alla middagar har jag ätit på Skoogs Bistro och Skoogs Krog. Jag åt faktiskt frukost på Skoogs också, två gånger till och med. Dessutom tillbringade jag torsdagen i ett konferensrum på våningen ovanför Skoogs Deli, och då ingick lunch. Till nästa vinter vill jag köra skoter över fjället och bo i Skoogs hotellrum också – då har vi testat allt.
Det började med att jag anlände själv till Funäs. Jag skulle hålla en heldagsworkshop och var både pirrig och nervös inför uppgiften. Tidigt torsdag morgon klev jag in på Skoogs för första gången och möttes av deras frukost med nybakta frallor och ett litet men alldeles tillräckligt frukostbord. Till gröten fanns både färska hjortron och hjortronsylt och ungefär så var frukosten i stort. Personlig liksom.
På kvällen, efter att jag mellanlandat på hotellet för en dusch och lite vila, gick jag tillbaka till Skoogs för vedugnspizza som ensammiddag. Jag valde ett bord i hörnet, tog fram min Surface Studio och småjobbade samtidigt som jag blev serverad suröl och oliver. Och lite senare blev min pizza klar; rökt creme fraiche och gris. Perfekt kombinerad med ett glas vitt jag inte ens minns vad det var.
Till dagen efter hade mitt helgsällskap kommit, och den kvällen hade vi bokat bord på Skoogs Krog. Det är systerrestaurangen till Skoogs Deli. Eller var. För vi var där den sista kvällen de hade öppet. Framöver kommer Skoogs Krog ta en ny skepnad. Det visste jag inte när jag bokade, men jag är otroligt glad att vi fick uppleva kvällen ledd av sommelier Frida.
Vi har varit på Fäviken och Aira och en drös med andra ställen men wow, Skoogs Krog var perfektion. Bara detta ställe är reseanledning nog att åka till Funäsdalen!
Kvällen bestod av en avsmakningsmeny med fantastiska viner. Havskatt, Black Angus och mycket annat. Min kille var lyrisk!
På lördagen var det bara jag och min kille som var kvar till kvällen. Solen strålade, precis som den gjort sedan jag kom till Funäs och jag föreslog att vi skulle gå till Skoogs Bistro redan när de öppnade för att ta ett glas vin och planera vår kommande resa till Champagne. Och sedan tillbringade vi FEM timmar på Skoogs med att testa olika viner och äta flera av smårätterna från menyn. Matfilosofin är tydlig på bistron, att maten ska vara hållbar och lokal. Jag gillar det eftersom det gör matupplevelsen större.
Och så blev det söndagsmorgon och vi valde att äta vår sista frukost på Skoogs, som de snudd på Skoogs-stalkers vi blev. Men det ÄR skillnad på en tråkig hotellfrukost med industrichark och bake off-bröd och en frukost som är utvald.
Här är deras hemsida. Rekommenderas varmt!