Jag är så glad att vi har el och belysning i vårt kök sedan elektrikern var här. I sensomras, precis efter vi demonterat det gamla köket, åkte vi till Stockholm och tog ett spontant besök på Supermodular som har showroom i Stockholm på Tavastgatan 8 på Södermalm. Jag är SÅ glad för det. Dels fick vi se produkterna på riktigt men framförallt så var Björn som jobbar med Supermodular Lighting Instruments extremt duktig på att ge oss förslag på kombinationer och ge oss kunskap om ljus. Det vi tänkt från början blev inte alls så som det blev på riktigt i slutet och det är jag tacksam för.
Här är Supermodulars hemsida, men vi hittade dem först via instagram!
Supermodular Thimble och Marbul
I vårt kök har vi en kombination av Marbul och Thimble från Supermodular. Marbul är de lite större svarta lamporna som vi dels har som spottar i taket men också hängandes över en köksbänk. Vi valde svart med champagnefärgad insida. Jag tycker att de är otroligt eleganta med mycket attityd som ryms i den lilla lampan. De hängande Marbul ser du på bilderna ovan.
Men en ännu större favorit är nog Thimble som flyttat in i taket och som är den perfekta mixen mellan bra ljus och elegans. Eftersom de precisionsinstalleras i taket så behöver du en noggrann elektriker men wow säger jag bara. Thimble: jag vill aldrig ha något annat! Thimble finns också i olika nyanser och vi valde mässing. Nedan är Thimble till vänster och Marbul spotlight till höger.
Supermodular spotlights i köket
Det finns mycket att skriva om ljusdesign. Det är inte bara att köpa en lampa eller sätta upp spotlights i mitten av ett kök. Little did I know! Vårt kök är ännu inte helt klart men när det är det lovar jag att visa upp hela härligheten för ett helhetsgrepp om det här med ljusdesign, och lite tips från Björn på Supermodular som vi tog med oss till vårt kök.
Det vi har kvar att göra är att sätta lister och foder och att måla lite detaljer och att renovera klart ett platsbyggt skafferi och byta ut några fronter som blev felbeställda. Men de där små skavankerna som finns kvar gör inget. Jag har ett kök! Jag har ljus! Och jag har gott om förvaring!
Vi har ett gammalt hus från 1934 som inte är ett vackert hus som man vill bevara på klassiskt byggnadsvårdsvis. Planen över tid är att förändra detta hus helt, men vi behövde göra om köket redan nu eftersom det befintliga inte gick att bo i. Varje hus har givetvis sin historia och historian i detta hus berättar att man använde det man hade. Jag har valt att gå vidare på den linjen i vissa aspekter; jag har valt att behålla det rough i känsla. Men för att det samtidigt ska bli med en skön känsla så måste andra detaljer vara desto mer sofistikerade. Annars blir det liksom bara… skruttigt. Läget är det dock inget fel med:
Golven skulle behöva en rejäl avhyvling eller helst läggas om helt men jag valde att måla dem istället. Jag har samma nyans på golv, väggar och tak (Beckers Angora). En snäll beige med varm känsla. I köket finns två skafferier och det ena lät vi vara så som det alltid har varit, förmodligen sedan 1934. Det innebär att orginaldörren är kvar fast ommålad och så satte vi ett Buster & Punch-handtag på den. Det andra ska renoveras upp asap, just nu står en stor plywoodskiva i öppningen.
Här nedan är några bilder längs vägen. Herregud det känns som en livstid sedan men vi tog över huset i juli och flyttade in i slutet på oktober och sedan har vi varit mer borta än hemma.
Ja, nedan ser du köket som det ser ut just nu, men kom ihåg att det fortsatt är under renovering. Den gamla kylen står fortfarande kvar men ska skickas ner till källaren och agera extrakyl (alternativt säljas) till förmån för en större kyl från Siemens i samma kromsvarta nyans som övriga vitvaror och diskho från Tapwell. Och längst till vänster ser du plywoodskivan stå och ge lite lugn mot det stök som är i skafferiet innanför. Men du ser skafferiet med handtaget, och du ser Supermodular Marbul och Thimble. Visst borde jag förresten ha fyra rader med boklister och inte bara tre? Det skulle göra väggen med kokböcker ännu maffigare. Vi har några fler att möblera upp om man säger så.
Industriell maximalism?
Känslan i huset så som vi skapar det just nu är att det ska vara ombonat och fyllt av liv. Mitt drömkök är LÅNGT från det minimalistiska du ser hos unga influencers i Stockholm, men inte heller det där lantliga husmorsköket. Jag vill ha ett kök där vi (inte jag – min kille) lagar mat, där vi samlas och skrattar och dricker vin och där inspirationen till matlagningen aldrig är långt borta. Kanske industriell maximalism? Kakel från golv till tak, bänkskiva i nästan svart microcement. Ja det finns nog många ord för att beskriva känslan. Jag vill ha kokböckerna framme för att de ska vara enkla att bläddra i. Jag vill ha vår rullvagn med massor av flaskor och specialgrejer från vår lokala Asian store (som ligger i Östersund men som ändå heter något med Åre). Och givetvis står vår säkerhetsskåp i grönt och mässing framme i en hörna under ett par Thimble i mässing men det ska jag visa mer av när det är klart!
Här kan du läsa fler inlägg om huset och ser mer av det. Vårt äventyrshus!
Vi lever här. Vi vill låta det synas. Men för att spegla vår personlighet och låta det eleganta få tumla runt med det som är lite nött och lite använt och lite älskat så måste nördigheten och intresset för kvalitet få synas inte bara i råvarorna vi köper hem utan i de produkter vi valt till köket. Och där är belysningen en viktig del! Och därför valde vi att investera extra pengar inte bara i riktigt bra ljus utan i att ljuset blev en del i inredningen. Det fyller vårt kök med kontraster.