The great outdoors har vi alla hört talas om men jag vill slå ett slag för the great indoors också. Det är ett av mina ämnesområden för mina digitala kanaler, i tydlig framväxt de senaste 2-3 åren. Ja kanske sedan jag fick chansen att köpa det lilla huset på den otroliga tomten i Brattland, mellan Undersåker och Åre.
Det finns massor inom ramen för the great indoors som jag vill tipsa om. Jag hade kunnat plocka fram ett tjugotal viner, för dig som vill ge en flaska hantverk i julgåva. Och kanske kan jag inte hålla mig, så att det kommer ett och annat sådant mot slutet av detta inlägg. Men, låt oss börja i en annan ordning.
Morakniv steak knives
Att ha bra knivar att duka med för köttservering gav mig omedelbara flärdpoäng som vuxen, och är en given ingrediens på ett dukat bord. Och dukningar, ja det har seglat upp som en må bra-grej att tillbringa sin tid med inför bjudningar. När jag var i Sydafrika så mötte jag fler än en person som sa “As South Africans, we love to host”, och jag tycker att det är fint. Det är som tvärtom från gemene svensk som blir rädd när det knackar på dörren. Våga bjuda in, uppmanar jag dig till 2026. Bjud in gamla vänner, och ta med någon bekant du är nyfiken på att veta mer om. Vi behöver inte vara så himla mycket på vår egna kant. Relationer var 2025 års trend och jag hoppas det håller i sig många år framöver. Men en omvärld som utmanar med enfaldiga världsledare vars beslut skapar svallvågor så behöver vi varandra. Kanske börjar det med en steak knife?
Morakniv är svenskt hantverk sedan nästan 100 år tillbaka. Knivarna tillverkas i Mora, såklart. Den designhistorian och det lokalt producerade är fint att ge som gåva till den som älskar sitt hem, som gärna bjuder hem till middag och som en fin gest att uppskatta sina vänner. Förutom den klassiskt Moraknivsröda kniven finns de också i Jord, Skog och Aska.
>> Morakniv <<



Ljus från Åre Ljusfabrik
När man väl börjat med stiliga hantverksljus så finns det ingen återvändo. Ljusfabriken här i Åre är mitt bästa tips för lyxigare känsla hemma, och för gåvor av alla slag. Personligen älskar jag de långa ljusen, en inredningsdetalj dels när de används – men också hur jag förvarar dem. För jag hänger dem på en gammaldags spik hemma i köket. Ljusen är otroligt vackra, och antikljusen görs i upp till 50 cm längd i webbshoppen. Dessa riktigt långa ljus heter Sylarna. Kan också tipsa om de ljus som är anpassade för att passa perfekt i Vänskapsknuten, som många har hemma. Har du vägarna förbi Åre så är det en fröjd att kika inom ljusbutiken i den gamla brandstationen i Undersåker som är mysig och med hantverksljus precis överallt. Älskar verkligen riktigt bra ljus!
>> Åre Ljusfabrik <<



Coravin
Jag fick en Coravin av min kille för något år sedan och sedan dess är dåliga viner ett minne blott. Jag dricker bara bra grejer. Det innebär inte att det behöver vara dyrt, som princip. Men med bra viner inkluderar jag nästan alltid begreppet mathantverk och jag vill inte vaska en sådan flaska oavsett prislapp. Inte heller vill jag dricka en flaska varje gång jag vill dricka vin. Varken själv eller med sällskap. Och utbudet av halvflaskor är lika dåligt som det är försvinnande litet. Coravin är en finurlig grej så att man kan hälla upp ett glas, så litet man vill, utan att behöva öppna flaskan.
Sist jag använde min Coravin var när jag var sugen på ett glas mjukt Merlot från Kloovenburg i Swartland, Sydafrika. Ville absolut inte ha mer än ett glas. Och det behövde jag inte heller. Drick med måtta, osv.
>> Coravin <<

Grad wine cooler
Bra vin förtjänar rätt temperatur, rätt glas och rätt tid för luftning. Det vet wine lovers, och därför vill de ha en Grad wine cooler. Den är uppladdningsbar, så ta med ut till terassen när värmen ligger på (ja det kommer en sommar!). Grad är inte bara smartare än en ishink, den är också snygg (dansk design ofc). Och praktisk: det är inte alltid du har is och grejer. Men du vill alltid ha rätt tempererat vin när du ska dricka vin. Jag har packat med min Grad när vi fiskade i Norge, till sommarstugan – och en mängd andra ställen. Den är alltid användbar. En uppskattad gåva till den som är intresserad av vin.
>> Grad <<





Böcker från Natur & Kultur
Bokförlaget Natur och Kultur är bokförlagens Rolls Royce och deras kategorier “mat & dryck” och “odling & hantverk” är skatter med kunskap snyggt förpackat till ren inspiration som i alla fall jag vill ha hemma att bläddra i ofta, och för att skapa nyfikenhet att börja prova på själv. Oavsett om det handlar om att koka marmelad på bättre sätt och med nya smaker, eller att börja snickra och tälja eller alla former av odling. Hello närvaro och good bye brain rot. Jag har valt ut ett gäng böcker som jag både har hemma och tycker väldigt mycket om, eller skulle älska om jag faktiskt hade hemma.
>> Natur & Kultur <<

Det fina med gåvor är att lägga ihop dem så att det blir mer uttänkt. En bok om att tälja, med en täljkniv. En bok om vin, med en vinflaska. En bok om marmelad, med fina sidenband eller glasburkar till marmeladkoket. Ljus, med vackra tändstickor att kunna ha framme.







