För några veckor sedan skrev jag om hur jag tänker med mina sociala medier, med fokus på mina budskapspelare. Älskar dem var och för sig, älskar hur de samspelar, och jag älskar att ha dem för de syr ihop mitt syfte med bloggen och varför jag fortsätter med den. Och mina sociala medier som helhet.
Jag har två kunder som jag jobbar med content för, både strategiskt och operativt, och budskapspelare ÄR key. De bidrar med affärsmässighet, till långsiktiga mål och i slutändan varför företaget ens existerar. För mig har det under mina snart 20 år alltid varit viktigt att se min digitala närvaro som en business, dvs att prioritera den och hantera den som om jag skulle gjort med en kund.
…vilket är en sanning med viss modifikation för det finns absolut tillfällen då jag lagt mitt egna content sist i prio-listan, vilket jag själv ser som ett potentiellt hån gentemot de kunder som vill jobba med mig utifrån synlighet just här. Det finns inget utrymme för att inte leverera, det finns däremot alltid utrymme för att göra saker och ting bättre. Det är en krass och strikt livsfilosofi jag har.
Hur som helst, jag fick några följdfrågor på mitt förra inlägg om sociala medier och hur jag tänker:
Intressant vore att höra dina tankar om hur du ser att dina kanaler/digitala närvaro samspelar. Postar du någonsin dubbelt? Hur drar du trafik mellan kanalerna?
Om Meta skulle gå under skulle jag inte gå under. Bloggen är, fram tills dess att jag omvärderar mitt beslut, mitt främsta go to-place. Det är här man får de långa utläggningarna och det som ger mest värde, enligt mig. Men vi är ju olika och upplever det där olika. Mitt sätt att göra det på är att alltid hänvisa till bloggen om man vill veta mer. Dvs instagram kan absolut få sammanfattningen och viss del av kärnan i ett budskap, men i bloggen breder det ut sig.
Jag är noga med att säga att det är så jag ser på det just nu, det vore en tokig strategi att säga att det ska vara så för alltid. Strategier behöver plockas fram ofta för att utvärderas, särskilt i sociala medier. Det är också en viktig del av strategin, som ofta glöms bort.
Meta och LinkedIn gör sitt bästa för att förhindra att man ska klicka på en länk och förflyttas därifrån, och trycker på med vad de har: sina algoritmer. Därför behöver man som användare och kreatör spela deras spel. Det i sig är en aspekt som gör Instagram, Facebook och LinkedIn sjukt tråkigt tycker jag – det lockar fram våra sämre sidor. Jag håller inte med om envangelister som säger “algoritmer är bra, det är ditt innehåll som är för dåligt om du tycker att du får dålig spridning”.
Om jag skulle gjort content i enlighet med algoritmerna skulle jag badat isvak i en liten urringad baddräkt varje dag. Det är ofta så som algoritmerna spelar. Och jag spelar med dem genom att på ett uttänkt sätt jobba med både maskulin och feminin energi, genom bildkomposition och färger och en massa annat.
För att påminna de som ser mitt innehåll att jag har en blogg, även om jag inte alltid länkar till den, är att jag teasar om det på olika sätt. Till exempel genom att paketera blogginlägg till en serie med stories, där jag layoutar text på bild. Den “serien” med innehåll har ett tydligt intro med att just detta innehåll kommer från bloggen. Ett annat exempel är klassiska click baits, men de vill jag vara försiktig med på samma sätt som man inte ska äta för många kakor för då mår man illa. En click bait kan till exempel innehålla skärmdump på en spännande kommentar jag fått – och som lockar till att läsa inlägget, eller ett kort utdrag man absolut vill läsa fortsättningen på.
Jag är ett fan av omvänd storytelling och använder ett liknande taktiskt tänk när jag syr ihop inlägg i min instagramfeed, stories och blogg. Mitt mål med det är att maximera engagemanget för att skapa nytta för både min instagram och för min blogg med målet att på Instagram = bevisa för Metas algoritmer att folk gillar mitt innehåll så att det sprids för fler och målet för bloggen = få trafik. Där behöver jag anpassa så att jag INTE först delar stories som berättar precis allt om en viss händelse, och sedan delar ett inlägg från feeden som berättar precis samma sak om en händelse, och sedan hänvisar till en bloggpost som upprepar alltsammans en tredje gång. Det jag däremot gör är att anpassa utifrån tajming, utifrån budskap och att plocka russinen i kakan och lita på att det ger värde för den som ser mitt innehåll.
Ett ytterligare sätt att arbeta strategiskt med mitt innehåll är att tagga in andra, för att på så sätt få spridning. Gärna flera gånger dessutom. Då funkar både stories och inlägg i feeden och blogginlägg riktigt bra. Men det måste tillföras fler vinklar så att mycket innehåll om samma sak inte tråkar ut folk.
Det är på sin plats att säga några saker om värderingar. När Ryssland invaderade Ukraina var vi många som bojkottade företag som beblandade sig med ryska intressen, och vi var många som gav fingret åt företag som hade intressen i Ryssland och där dessa intressen var viktiga för företagets framtid.
Instagram ägs av Meta, och Mark Zuckerberg har visat upp en kavalkad i att vara en douche. Hur kommer vi agera?
Många av oss har pratat vidlyftigt om hur illa vi tycker om Trumps agerande och hur vi absolut inte kan förstå de som spelar Trump i händerna. Nu när Mark är best buddy med Trump – kommer vi själva att walk the talk som vi ägnade oss åt tidigare?
2 kommentarer
Tror folk är för beroende av sociala medier, för insyltade i det beteendet för att lägga av och bojkotta även om man ogillar företaget.
För vissa blir en bojkott enklare av att byta medium, t.ex. yngre som går till TikTok, YouTube och Snapchat istället.
Men för de flesta över 30 så funkar inte den flytten eftersom det inte sker kollektivt. Alla dina vänner och följare är kvar på Instagram – och då blir valet bara ha eller inte ha Instagram. Och de flesta väljer då att ha kvar ändå.
Scrollet är för mycket vana vid det här laget för att kunna låta bli, utom för de få som gör väldigt medvetna aktiva val med sin tid och raderar appen för andra anledningar som handlar om en själv och ens liv/livskvalitet. Fortfarande inte om företaget.
Skrattade gott åt meningen om badbilder om du skulle följa algoritmen! Men jag säger tack, eftersom en bild på dig i baddräkt, mer färgglad än urringad, i mörkt vatten vid en iskant var det som fick mig att prova vinterbad för x antal år sen.
Jag saknar IG-funktionen att kunna se senaste bilderna med en viss #, superbra när man vill spana in platser (hotell, stränder, städer) och jag tror jag tappade många av mina ”likes” när den funktionen försvann.