Vi lastade tre cyklar på bilen och körde till Öland för att hälsa på en vän. Jag har bara varit till Öland en gång förut, och då cyklade jag landsväg på våren. Minns att det var exotiskt att cykla över Alvaret, och kommer att minnas att det var fantastiskt att cykla Kustvägen på den nordvästra kusten så som vi gjorde nu. Jag på min gravel, Danny på sin enduro och så vår vän på sin el-mtb. Gravelcykeln och elcykeln vann i kategorin mest lättrullat. Kustvägen bjuder på varierande underlag: ibland asfalt, ibland vit kalkstensgrusväg. På cykeln kan man fortsätta längs kusten och cykla genom fin strandskog med enklare rötter för att sedan komma ut på asfalt igen strax söder om Byxelkrok. Just dessa kilometrar i skogen hade lite dämpning suttit fint, men jag fick hålla lite hårdare i styret bara.
Kustvägen mellan Äleklint och Byrum
Kustvägen på norra Ölands västra del går mellan Äleklint i söder och Byrum i norr och cykelstråket Ölandsleden följer denna sträckning vilket för den perfekt för cyklister och framförallt gravel eller lättrullad mtb. I Byrum svänger bilvägen av från kusten men på cykel kan du fortsätta på stigar längs kusten.
Kustvägen är ca 36 km lång och eftersom vår vän som vi hälsade på bodde längs sträckningen så blev det inte att vi cyklade hela vägen ner till Äleklint utan vi höll oss mellan Fornbo strand, med det välkända raset, och Byxelkrok – dit vi cyklade för att äta frukost en morgon. Den sträckningen blev cirka 40 km fram och tillbaka och var såhär vacker:
Längs Kustvägen kan du se raukar längs kusten strax före Byrum: unika kalkstensformationer som skapats av havets och vindens erosion under tusentals år. På andra sidan vägen blickar du ut över Alvarmarker.
Kustvägen som går längs den öländska stenkusten och har funnits med på kartor sedan 1600-talet, men är sannolikt mycket äldre. Längs vägen passerar man historiska stenbrott – stenindustrin har rötter från medeltiden med centrum vid Horn – och välbevarade sjöbodar, som vid Hornsudde, Gillberga och Jordhamn. En kväll åt vi middag vid en av dessa sjöbodar som tillhör vår vän. Det var en otrolig kväll, kolla bara:
Vi mötte en hel del bilar och husbilar längs Kustvägen. Här är populärt att köra, och det är bra att vara medveten om att vägen är utsatt för slitage och trängsel. Man får inte köra utanför vägen, ens för att möta andra bilar eller parkera.
En morgon cyklade vi Kustvägen fram och tillbaka för att äta frukost vid sjöboden Fru Marias byxbak vid hamnen i Byxelkrok:
En annan morgon cyklade vi delar av Kustvägen innan vi vek av för att cykla till andra kusten och frukosten på Kaffestugan i Böda som är ett hantverksbageri som också gör pizza och gelato.
Vi gjorde mer på Öland: körde gocart, provade på det där med Böda sand, hade grillkvällar och åt mer grillat på Lammet och Grisen som stoltserade med fin solnedgång från takterassen:
Det var fina dagar på Öland: jättevarmt och stekande sol. Det karga landskapet passade bra i hettan, och på gården hos vår vän var det fuktigt, lummigt och delvis skuggigt. Men sådant här gillar man ju:
På väg från Öland stannade vi till på Mormors bageri i Stora Rör för att köpa de omtalade kardemummabullarna. Kön ringlade lång och vi väntade tålmodigt. Det blev bulle – till slut:
Tack Öland för fina dagar. Här var det trevligt och fantastiskt fint att cykla. Kan absolut tänka mig fler dagar på Öland för att cykla, helst under lågsäsong – men med tillräckligt mycket högsäsongsvibbar så att bagerier, mathantverk och sådant håller öppet.
1 kommentar
Verkligen! Skriver ner tipsen och provar detta nästa sommar!