I podden “Fint fult och pengar” med Anna Björklund och Isabella Löwengrip säger Isabella hur AI gjort henne dum. Och dummare varje dag, typ. Hon använder ChatGPT till det mesta, från att formulera mail på engelska till att förklara matteläxan för sin son. Ju mer hon använder ChatGPT, desto dummare blir hon beskrivs det i podden.
Det här är alltså ord från en kvinna som jobbar med en AI-startup. Isabella är VD för ett företag som tar fram modeller för företag som vill kunna plåta sina produkter på ett enkelt sätt. Vad de åstadkommit hittills har blivit “utskrattat” enligt kritiker. Emily Dahl, som har Modemassakern som pod, på TikTok, YT och Instagram, är en av dem som postat sin tveksamhet till om vi konsumenter verkligen vill köpa plagg som sitter på en AI-modell, eftersom det inte går att se eller förstå hur plagget sitter. Jag tänker ett steg längre: hur många returer blir det på ett sådant plagg? Det känns dyrt, både i pengar och för miljön.
Isabella och Anna lyfter en hel del bra saker med AI också – förstås. Det är inte svart eller vitt. De lyfter Waze som exempel på smart karttjänst (har inte så mycket med just AI att göra, utan smart teknik i allmänhet) eller om SL kan planera sin trafik bättre utifrån t.ex. väder och aktuella omständigheter. Det har kanske inte heller så mycket med AI att göra, utan smart teknik det med. Anyhoo, de avslutar med “AI är bra för samhället men dåligt för människan” eftersom AI blivit hjärnan i Isabellas liv – och hon har bara blivit utförare.
Det ligger något i det.
Och det finns massor med problematik med AI som det dröjt ända tills nyss innan det dykt upp som diskussion. T.ex. hur AI porträtterar kvinnor på ett visst sätt. Eller hur AI porträtterar framgång. Det är inte en man med latinskt ursprung du får se, utan en medelålders vit snubbe. Ej överviktig förstås. Förmodligen inte vidare ful heller.
Jag skrev detta inlägg som spaning om AI i januari 2023, och tänkte att jag skulle fortsätta vara pessimist – även om jag använder AI i mitt jobb en hel del. Jag frågade AI om 10 skäl som AI-pessimister anger som stärker deras ställningstagande gentemot AI. Fick nedan svar!
Vad är dåligt med AI?
- Risk för jobbförluster: Kritiker menar att AI och automation kan ersätta många mänskliga jobb, vilket kan leda till hög arbetslöshet och ekonomisk ojämlikhet, särskilt inom tillverkning, transport och tjänstesektorn.
- Etiska och moraliska problem: Oro finns kring användningen av AI på sätt som bryter mot etiska principer, inklusive övervakning, militära tillämpningar och beslut som påverkar människors liv utan tillräcklig mänsklig inblandning eller ansvarsskyldighet.
- Bristande transparens och ansvarsskyldighet: AI-system kan vara komplexa och svåra att förstå, vilket gör det svårt att hålla dem ansvariga för sina beslut. Detta kan leda till problem när AI-system gör fel eller används på ett opassande sätt.
- Förstärkning av bias och ojämlikheter: AI-system kan förstärka befintliga biaser i data de tränas på, vilket kan leda till diskriminerande resultat inom områden som rättsväsende, rekrytering och kreditvärdering.
- Säkerhetsrisker: Oro finns för att avancerade AI-system kan bli farliga om de inte kontrolleras ordentligt. Detta inkluderar risker med AI i militära tillämpningar eller AI som utvecklar mål och beteenden som går emot mänskliga intressen.
- Integritetsintrång: AI kan användas för att samla in och analysera stora mängder personlig data, vilket kan leda till integritetsintrång och missbruk av personlig information.
- Beroende av teknik: En överdriven tillit till AI kan leda till ett samhälle som blir för beroende av teknologi, vilket kan vara problematiskt om systemen misslyckas eller missbrukas.
- Social isolering: Ökad användning av AI och automatiserade system kan minska mänsklig interaktion, vilket kan leda till social isolering och påverka psykisk hälsa negativt.
- Kvalitetskontroll: Det kan vara svårt att säkerställa att AI-system är pålitliga och fungerar som de ska i alla situationer, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser vid fel.
- Ojämlik tillgång: Tillgången till avancerad AI-teknologi kan vara ojämlik, vilket kan förstärka redan existerande ekonomiska och sociala klyftor mellan olika grupper och nationer.
Vi kommer ha mycket AI runt omkring oss inom kort, vi har det redan. En hel del är superbra, t.ex. repetitiva uppgifter som varken gör oss smartare eller mer kreativa. Det finns mycket effektivitet att hämta hem så att vi kan göra andra saker.
Frågan är bara vad de där andra sakerna är. När vi effektiviserat bort oss själva, vad finns kvar då?