Mat med ursprung är en trend skrev jag för inte så länge sedan, vilket gjorde helgens kontraster spot on i creddighet. Nej men kan jag ha varit och bakat tunnbröd i en vedeldad bakstuga tidigt i lördags morse, för att senare avsluta med whiskyprovning arrangerad av High Coast samma kväll?
Jajamen.
Jag och Helena som tidigare bakat för Fäviken lämnade Åre tidigt i lördags morse. Det var jättekallt redan då, och Hampus som stod och eldade i stugan hälsade att det var -10 inomhus. Det kom rök med varje utandning och aldrig är väl världen så vacker som i ruskigt många minusgrader.
Bakstugan finns vid en liten korsning i Ås utanför Östersund, och det rykte mysigt ur skorstenen i takt med att vi eldade den varm. Vi hade kaffe i termos med oss, och jag lyssnade till morgonnyheterna när jag för en stund var ensam eldvakt. Så småningom anslöt allt fler och vi blev till slut flera stycken som ansvarade för olika stationer under tunnbrödsbaket.
Jag var förslutningsansvarig, men bakade också ut några bröd. I pauserna åt vi tunnbröd med messmör och tunnbröd med julskinka och tunnbröd med undersåkerskorv. Nej men hur gott. Älskar detta vintermys som var väldigt noventigt.
Lagom till klockan 18 hade jag checkat in på Frösö Park och Danny parkerade utanför efter att ha kört upp från Hälsingland där han tagit hand om 9 lamm som styckats tidigare under veckan. Gräsbetande långsamväxande lamm som gårdsslaktats på mina föräldrars gård. Frysboxen står fortfarande kvar där nere på gården, men ska fraktas upp till Jämtland i december.
Det var Peter från High Coast Whisky som ledde provningen, och just den här kvällen var det extra speciellt eftersom han hade med sig en liten flaska som prov på vår alldeles egna blivande whisky. Alla vi som samlats under kvällen var fatägare och det gick nästan att se skimret i allas ögon när de doftade på fatprovet och pratade om storyn runt omkring det.
Mitt fat heter Kärlek och det ligger just nu och bidar tid längs Ångermanälven i Höga kusten. Det vi fick prova är mer av ett destillat men det var trots det kvällens absoluta höjdpunkt. Fast vi gjorde en ytterligare beställning faktiskt, för om man vid 2 provningar satt utropstecken bredvid ett glas så ska man köpa. Festival 2023, en whisky som egentligen bara säljs vid whiskyfestivalen hos High Coast Distillery, men som det nu finns några extra av.
Och så behöver vi lägga vantarna på några exemplar ur den exklusiva Small Batch-serien som bara finns att köpa på Systemet i Kramfors (gäller en av dem, den andra finns på några fler Systembolag i Höga Kusten).
Nästa års whiskyfestival är redan inplanerad i kalendern, den brukar vara precis efter midsommar. Och här finns några datum när High Coast Whisky är ute runt om i Sverige, för dig som är nyfiken!