Dennae vecka känns annorlunda eftersom jag levt augusti med tanken om att det fortfarande är sommar. Jag har blockat av en hel del i min kalender och skrivit “semester”. Inte hela dagar, men däremot någon förmiddag eller eftermiddag. Men på fredag är det 1 september och det sätter prägel på hela veckan tycker jag.
Jag ser mitt arbetsår som ett årshjul. Gillar du inte att tänka hjul så kan du visuellt måla upp staplar också. Mitt årshjul är baserat på intensitet och arbetsenergi. Det hänger typ ihop med timmar och tid, men inte helt och hållet.
Hur som helst, för mig är det viktigt att maj, juni och augusti inte är staplar som slår i taket. Det går tvärs emot normen, särskilt där i maj-juni. Då får samhället för sig att panikjobba in i det sista men jag har redan slagit av på takten. Jobbar gör jag absolut, men kanske 80% och inte 120% som den sammanlagda känslan av internet ger sken av.
Däremot: september, oktober, november, december och januari ska vara intensiva månader för min del. Det är månader då jag vill maximera min kapacitet. Sedan kommer februari och jag vill återigen ta det lite lugnare eftersom det är min bästa vintermånad och jag åker på skoterkollo då. Mars och april blir en kort tid av intensitet igen och så blir det 1 maj och jag gör tvärtom och ger mig själv utrymme för att mjuklanda inför sommaren.
På liknande sätt kan man tänka om sin vecka: hur vill du fördela den utifrån intensitet och arbetsenergi? Min vecka har fått en naturlig rutin av mjukstart på måndag och mjukt avslut på fredag. Men det är viktigt att förstå att “har fått” är något vi själva påverkar, på det stora hela. Inte alla arbetsplatser förstås, men faktiskt rätt många som jobbar med någon forma av medarbetarpåverkan.
Från fredag går jag all in (övar dagarna innan). Och att gå all in kräver också sitt självledarskap. En racerbil som ska prestera står inte ute i storm och oväder. Den står inomhus, pysslas med och poleras på. Men hur leder vi oss själva när vi står inför en stor prestation eller ska utföra stordåd?
5 kommentarer
Åh gillar detta, tack för att du delar! Jag är mer en periodare men nu blir det bara, och ofta att jag liksom stupar när jag kört på lite för hårt. Att planera och tänka ut intensiteten är ju mkt bättre!
Något jag undrar om du skulle vilja göra ett inlägg om är hur du har energi över till roliga hobbies och nyfikenhet utanför jobbet när du har ett så kreativt jobb osm kräver mkt tankekraft och energi. Jag forskar och är lärare på universitet och jag märker att jag har mkt mindre energi till att hitta på nytt och roligt på min fritid. På helgen blir det sånt som ger återhämtning men inte ger så mkt ny input, jag orkar liksom inte vara mer kreativ eller påhittig då. känns som att all den kapaciteten går till jobbet. Älskar mitt jobb men det vore ju roligt att ha nåt kvar i tanken till fritiden.
Hur gör du? Verkar som du har nån sorts visselverkan mellan fritid och jobb när det gäller energi och kreativitet 🙂 skulle gärna ha mer av det själv!
Haha får en nördig Rönne-läsare lov att tipsa om det här intressanta inlägget från tidigare i somras, apropå det du precis skrev? 🙂 Läsvärt!
https://sararonne.se/2023/07/olika-sorters-vila-aterhamtning/
LOL älskar detta!!
Tycker också möjligheten med distansjobb på de flesta arbetsplatser, gjort det möjligt även för de flesta av oss anställda/icke-entreprenörer att styra veckan lite. Eller KÄNSLAN av den iallafall. Det är en helt annan mjukstart på måndag morgon att koka en kopp te i sitt eget tysta, lugna kök än att behöva ge sig ut i trafiken och iväg till ett kontor med massa människor. Fastän det är samma inkorg jag plöjer igenom, samma jobb jag gör och samma morgonmöte jag deltar i digitalt.
ja precis, många har privilegiet att skapa sig sin egen setting – men vi behöver självleda oss i det.