Jag gjorde vår köksbänk i microcement och nu vill jag helst ha microcement i hela huset. Microcement i badrum och hall, ja tack! Jag älskar microcement, och det var rätt så enkelt att göra själv även om resultatet blir utifrån hur långt tålamodet räcker.
Det här inlägget är mest för att visa hur det blev. Vad microcement kostar och exakt hur du ska göra för att lägga microcement på köksbänken, ja det får du googla svar på. Kanske kolla YouTube. När jag gjorde vår bänkskiva i microcement så var det fortfarande rätt så ovanligt. Kanske är det ännu så?
Jag åkte på husinspektion hemma hos en bekant till en vän, för att kolla hur hon gjort. Och lite på den vägen är det vad gäller microcement tycker jag. Det finns inte jättemånga raka svar utan kräver lite research. Exakt hur man gör verkar också skilja sig åt lite beroende på vem man frågar. Om du frågar hur jag gjorde, så kommer det ett svar. Sedan om det är exakt hur andra gör låter jag vara osagt. Det verkar bero på.
Såhär blev resultatet av min köksbänk, min bänkskiva i microcement:
Vi valde mellan microcement och hel köksbänk i rostfritt när vi snabbfixade om vårt kök. Vi köpte huset för två år sedan och ville göra en snabbrenovering som inte var så kostsam eftersom planen är att göra om alltsammans när vi har tillräckligt med kapital. Det vi valt att göra nu är dels material vi kan återanvända, eller material som inte kostar multum. Därav har vi kaklat hela väggar i köket i 10×10-kakel. Helt vitt, utan fog. Det billigaste kaklet är inte helt rakt, vilket ibland syns när man kollar noga. Jag gjorde också bänkskivan i microcement själv, och ge mig 2-3 bänkskivor till så kommer mitt handlag att bli mycket bättre. Överlag vill vi ha mix av en rough känsla med en industrikänsla hemma hos oss. Microcementen bidrar absolut till det. Strukturen syns tydligt i den, både där jag lagt den felfritt – och där jag lagt den med skavanker.
Det fina med microcement är att man kan göra om och göra om tills man blir nöjd. Man kan hålla på så länge tålamodet räcker.
Köksbänk i microcement, såhär gjorde jag:
Grunden är skiva i mdf som läggs på plats med urtag för diskho, kran, spis etc.
Direkt på mdf rollade jag primer.
I mitt kök är det flera mdf-skivor, dvs det blir skarv. Jag använde en nät-duk som jag lade mitt första lager microcement på. Denna microcement var grov i sin konsistens. Jag använde spatel för att applicera microcementen, och hade 2-3 stycken olika.
Microcementen behövde torktid efter varje applicering. Dagen efter använde jag slipmaskin för att få ett jämt resultat.
Jag upprepade ovan: applicering av microcement + slipmaskin. Jag använde slippapper i två olika kornstorlekar.
Sedan var det dags för en finare microcement, vilket fungerar på samma sätt som ovan: applicera, torka, slipa.
Sista lagret microcement är det med färg. Jag visste inte exakt vilken nyans jag ville ha, förutom att det skulle vara mörkt. Inledningsvis blev det lite svartare än tänkt, men nu är jag nöjd med det och kan inte tänka mig något ljusare. Jag blandade färg genom att applicera färgpigment i hinken med microcement. Pigmentet är väldigt pigment, så använd med varsamhet. Sedan torka och slipa.
Efter sista slipningen appliceras ett sista medel som liksom stänger ytan, och efter att det torkat är alltsammans klart.
Här är bilder från hela processen:
Det finns en ännu finare microcement som vi hade kunnat använda som sista lager, om vi velat. För grejen med microcement är att det hela tiden går att göra om. Dvs vi kan fortfarande slipa vår bänk och applicera fler lager, t.ex. för att få finare porer eller om det är någon del av ytan vi inte är helt nöjda med. För visst är det så att det syns hur jag slipat, framförallt på alla kanter. Nej detta är ingen bänk som ser exakt likadan ut överallt. Det finns absolut spår av Sara-utan-tålamod. Eller spår där jag slipat lite för mycket på vissa hörn, eller ibland inte slipat alls på undersidan av bänken. Sådant märks ju när man inspekterar och känner efter, men inte till vardags.
En köksbänk är ändå ett relativt enkelt projekt. När man bemästrar det kan man övergå till hela rum med mer krångliga ytor, särskilt där vägg möter tak i hörn. Det känner jag mig inte särskilt kapabel att göra i dagsläget. Golv däremot, det skulle nog gå ganska bra förutom att det är en större yta som kräver större tålamod.
Här finns fler inlägg från vårt äventyrshus